Helsinkiläinen Pia Rosenberg äimistyi, kun pikkupojat sukelsivat kuvottavaan tekolampeen – Terveys­insinöörikin laukoo suorat sanat

Kesälomien käynnistyminen on houkutellut lapsia vaarallisille uimaretkille. Taivaskallion lammessa sukelsi maanantaina ryhmä pikkupoikia. Kaupungin terveysinsinööri ei suosittele tätä.

Taivaskalliolla sijaitseva lampi ei ole paras mahdollinen uimapaikka.

9.6. 14:11 | Päivitetty 9.6. 15:17

Helsinkiläinen Pia Rosenberg yllättyi maanantaina iltakävelyllä Käpylän Taivaskalliolla. Siellä sijaitsevassa keinotekoisessa lammessa oli nimittäin ryhmä pieniä lapsia uimassa keskenään. Pojat yllyttivät yhtä poikaa menemään vielä syvemmille vesille.

Rosenberg arvioi, että lapset olivat noin 6-8 vuoden ikäisiä.

”He olivat todella pieniä, korkeintaan eka- tai tokaluokkalaisia. Yksi heistä oli vielä sitäkin nuorempi. Vaikutti siltä, että hän oli isoveljensä kanssa siellä”, Rosenberg kuvailee.

Lapset ovat usein kiinnostuneita Taivaskallion lammesta löytyvistä nuijapäistä ja vesiliskoista. Kuvan lapset eivät liity artikkelissa mainittuun tapaukseen.

Rosenbergin suurin huoli tilanteessa oli se, että lapset olivat uimassa ilman aikuisen valvontaa. Kello oli jo puoli kahdeksan illalla ja alueella ei siihen aikaan aina liiku paljon ihmisiä.

”Tuon ikäisten lähteminen uimaan keskenään ilman aikuisen valvontaa ei varmaan ylipäätänsä ole viisasta. Se on niin nopea se tilanne, kun joku joutuu veden varaan. Tuollaisessa tilanteessa mitä vaan voi sattua.”

Sen lisäksi hän ei muutenkaan suosittelisi Taivaskallion lampea uimapaikaksi. Kyseessä on tekolampi, jonka vesi seisoo.

”Ei voi tietää mitä tauteja siellä on tai mitä siellä pohjalla on, kuten huumeruiskuja tai muuta. Jos minulla olisi koira en antaisi edes koirani käydä siellä uimassa, enkä ole koskaan nähnyt ketään uivan siellä aikaisemmin. Yksi pojista vielä sukelsi ja vettä meni ihan kunnolla suuhun.”

Rosenberg pyysi poikia tulemaan vedestä pois. Hän myös kehotti heitä käymään heti suihkussa kotona ja kertomaan vanhemmilleen, missä ovat käyneet uimassa.

Ilmeisesti lammesta löytyvät vesiliskot oli syy poikien uimaseikkailulle. Niitä he kertoivat ”pelastaneensa” tarkoituksenaan viedä niitä kotiin akvaarioon. Rosenberg kertoi pojille, että vesiliskot ovat rauhoitettuja, eikä niitä saa tai kannata viedä.

Pojat lähtivät lopulta kotiin. Rosenberg päätti vielä varmuuden vuoksi kertoa tilanteesta paikallisessa Facebookryhmässä.

”Ajattelin, että ainakin itse haluaisin tietää, jos kyseessä olisi omat lapseni.”

Myös muualla päin pääkaupunkiseutua on tällä viikolla näkynyt lapsia uimassa tai kahlaamassa erikoisissa paikoissa. Kesäloman alkaminen ja hieman lämpimämmät lämpötilat ovat saaneet lapsia hakeutumaan erilaisten lampien, ojien ja muiden vesien äärelle.

Helsingin kaupungin vs.terveysinsinööri Sari Front ei suosittele tätä. Parasta olisi uida vain kaupungin virallisilla uimarannoilla.

”Epävirallisilla paikoilla veden laatu ei ole viranomaisten seurannassa”, hän sanoo.

Helsingin kaupunki seuraa säännöllisesti uimaveden laatua muun muassa sinilevän tai muun terveydelle haitallisen, kuten suolistobakteerien osalta.

Veden laadun lisäksi kaupunki tarkastaa myös paljon muuta, kuten rannan ja veden hygieenisiä oloja. Esimerkiksi valvotaan, että rantojen ylläpitäjä huolehtii mahdollisten lintujen jätöksien ja roskien siivoamisesta, ja että rannoilla on hygieniaohjeet sekä riittävästi wc-tiloja sekä mahdollisuus käsienpuhdistamiseen.

Epävirallisilla uimarannoilla tällaista palvelua ei luonnollisesti ole.

Viralliset uimarannat on myös valittu tarkoin perustein, jotta siellä uiminen olisi mahdollisimman turvallista.

”Kaikkialle ei ole turvallista perustaa uimaranta.”

Oikaisu 9.6. klo 15:17: Virheellinen sijainti korjattu oikeaksi artikkelin kartasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat