Kaarle Hämeri jatkaa Helsingin yliopiston kanslerina

Filosofian tohtori Kaarle Hämeri on toiminut Helsingin yliopiston kanslerina lokakuusta 2017 lähtien.

Helsingin yliopiston kansleri Kaarle Hämeri (vas.) vieraili presidentti Sauli Niinistön kanssa Hyytiälän metsäasemalla 2019.

8.6. 16:57

Aerosolifysiikan professori Kaarle Hämeri on valittu Helsingin yliopiston kansleriksi toiselle kaudelle.

Hämeri on toiminut fysiikan alan professorina vuodesta 2002 asti ja ollut aiemmin Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen varajohtajana vuosina 2010–2017.

Hämeri toimi myös Professoriliiton puheenjohtajana 2015–2017. Hän on ollut tutkijan tehtävissä Helsingin yliopiston lisäksi Työterveyslaitoksella, Tukholman yliopistossa ja Lundin yliopistossa sekä monissa tieteenalansa kansallisissa ja kansainvälisissä tehtävissä. Vuonna 2016 Hämeri sai International Aerosol Fellow Award –palkinnon.

Helsingin yliopiston kanslerin tehtävää haki kymmenen henkilöä, jotka olivat Antti Arjava, Francesco Basso, Kaarle Hämeri, Mika-Petri Laakkonen, Erika Löfström, Henrik Meinander, Fernando Oliveira Di Prinzio, Markku Rautiainen, Risto Renkonen ja Jan Smolarski. Heistä Hämeri, Löfström ja Meinander valittiin kanslerihaun toiselle kierrokselle.

Helsingin yliopiston kanslerin tehtävänä on yliopistolain mukaan edistää tieteitä ja yliopiston yhteiskunnallista vuorovaikutusta sekä valvoa yliopiston yleistä etua ja toimintaa. Kanslerilla on oikeus olla läsnä ja käyttää puhevaltaa valtioneuvostossa, kun se käsittelee Helsingin yliopistoa koskevia asioita.

Yliopiston johtosäännön mukaan kansleri myöntää professorin arvonimen ja dosentin arvon. Hän myös johtaa hyvän tieteellisen käytännön loukkaamista koskevien epäilyjen selvittämistä. Yliopiston johdon kanssa sovitun työnjaon mukaisesti kansleri johtaa yliopiston varainhankintaa.

Hämerin toinen toimikausi kanslerina alkaa 1.10.2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat