Helsingin gay-yöelämän pioneerin kuolema koskettaa laajasti – Uranuurtaja oli aina aikaansa edellä

Tuomo Isotalo pyöritti Helsingissä ikonista Gay Gambrini -baaria ja lukuisia muita ravintoloita.

Tuomo Isotalo (vas.) Gay Gambrinin edessä vuonna 1985 yhdessä ravintolapäällikkö Anne Hantun kanssa.

10.6. 13:08 | Päivitetty 10.6. 13:52

Helmikuussa pitkäaikaiseen sairauteen kuollut Tuomo Isotalo muistetaan ravintoloitsijana, mutta hänellä oli merkittävä rooli Helsingin seksuaalivähemmistöjen historiassa.

Forssassa vuonna 1950 syntynyt Isotalo muutti parikymppisenä Helsinkiin. Hän teki keikkatyötä tarjoilijana, ja kertoi blogissaan muuan muassa tarjoilleensa tuolloin samppanjaa presidentti Urho Kekkoselle.

Isotalo muistetaan ravintoloistaan, jotka olivat monet aikaansa edellä. Tehtaankadulla 1970-luvun loppupuolella toiminut ravintola Yokohama tarjoili japanilaistyylistä ruokaa vuosikymmeniä ennen Suomen sushivillitystä. Tuomo Isotalon suurin perintö lienee kuitenkin vaikutus Helsingin sateenkaariväen yöelämään.

Suomen ensimmäinen pelkästään homo-, lesbo- ja transyleisölle tarkoitettu ravintola Gay Gambrini avattiin Isolle Roobertinkadulle heinäkuussa 1984. Isotalo toimi ravintolan johtajana viisi vuotta, kunnes myi toiminnan eteenpäin.

Helsingin Sanomat kuvaili ravintolan salia sen avaamisvuonna ”omituiseksi sekoitukseksi maalaispirttiä ja punaista barokkiolohuonetta”. Sisäpihalla sijainneessa ”Kampsussa” vieraili Isotalon mukaan muun muassa Touko Laaksonen eli Tom of Finland.

Gay Gambrini ei ollut Isotalon ensimmäinen ravintola, eikä totisesti viimeinenkään. Hän perusti uransa aikana lukuisia eri tyylisiä ruokaravintoloita Helsinkiin jopa muutaman vuoden välein. Isotalo kommentoi sateenkaarimedia QX:lle vuonna 2018, että toiminnan aloittaminen on hänelle viehättävin osa ravintolatoimintaa.

”Useimmiten, tai käytännössä aina, minä kyllästyn kun homma on saatu alkuun ja pyörimään. Sitten alan suunnitella uutta ja kaivata uusia haasteita. Niin on käynyt kaikkien ravintoloideni kanssa”, Isotalo kertoi.

H2O-homobaari vuonna 1996.

Vuonna 1992 Tuomo Isotalo perusti H2O-homobaarin Eerikinkadulle. ”Hookkarilla” oli Gay Gambrinista poiketen terassi, joka saattoi levittäytyä joinain iltoina tien toiselle puolelle asti. H2O:n Isotalo päätyi lopulta myymään vuonna 1997.

Homoravintoloiden lisäksi Tuomo Isotalo toimi Psyke ry:ssä, joka oli Suomen ensimmäinen rekisteröity seksuaalivähemmistöjen yhdistys.

Hän oli mukana tekemässä myös yhdistyksen 96-lehteä, joka sisälsi QX:n ”poikakuvia ja romanttisia homotarinoita, tietoa ja kirjeenvaihtopalstan”. Psyke ry:n tilalle perustettiin myöhemmin Seta ry vuonna 1974.

Tuomo Isotalo jatkoi erilaisten ravintoloiden pyörittämistä vuoteen 2007 asti. Isotalon ystävät kuvailevat Helsingin Sanomien kesäkuussa julkaisemassa muistokirjoituksessa kestinneen kaveripiiriään vielä eläkepäivinään.

”Tuomo jää ystävien ja tuttavien mieleen huumorintajuisena ja avarakatseisena maailmanmatkaajana, joka teki mittavan työuran ruoka- ja matkailukulttuurin sekä seksuaalivähemmistöjen oikeuksien hyväksi”, Jouko Eronen ja Sauli Tuominen kirjoittavat.

Lue lisää: Tuomo Isotalo 1950–2022

Jutussa on käytetty lähteenä Tuomo Isotalon henkilökohtaista blogia sekä sateenkaarimedia QX:n artikkelia ”Tästä alkoi suomalaisten homoravintoloiden historia”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat