”Täällä on rauhallisempaa kuin Töölössä” – Klassinen helsinkiläis­lähiö uudistuu nyt ennen­näkemättömällä tavalla ja vauhdilla

Oulunkylä kasvaa nyt vauhdilla. Keskustan liiketilojen määrä kaksinkertaistuu. Mitä kaikkea alueella nyt tapahtuu?

Oulunkylään vuosi sitten muuttaneet Evert Birk ja Zum-koira eivät enää palaisi Töölöön. Junaradan toiselle puolelle nousee usean kerrostalon kortteli.

20.6. 2:00 | Päivitetty 20.6. 8:22

Töölö jäi taakse, kun helsinkiläinen Evert Birk ja hänen avopuolisonsa pakkasivat muuttokuorman hieman yli vuosi sitten. Uusi osoite oli Oulunkylä.

Lähteminen oli helppoa, sillä pariskunnalla asui Pohjois-Helsingissä ennestään ystäviä. Ydinkeskustaa halvempi vuokra ja isompi asunto sinetöivät muuttopäätöksen.

”Täällä on rauhallisempaa kuin Töölössä. Tämä on koirallekin mukavampaa aluetta”, Birk sanoo ja katsahtaa Zum-koiraa, joka olisi jo valmis tutkimaan seuraavaa ruohoplänttiä.

Oulunkylän läpi ajaessa näkee useita tietyö- ja rakennustyömaita radan molemmin puolin. Kaupunginosa uudistuu ja kasvaa nyt kovaa vauhtia: keskustan asemakaavoitus käynnistyy lähiaikoina, uusia asuntoja rakennetaan esimerkiksi Käskynhaltijantien varteen ja pikaraitiolinja Raide-Jokerin on määrä aloittaa liikennöinti vuonna 2024.

Oulunkyläntien varteen radan eteläpuolelle suunnitellaan uutta peruskoulua 500 lapselle. Jokiniementien varteen sitä vastoin on tulossa päiväkoti.

Täydennysrakentaminen tuo alueelle myös uusia ihmisiä. Oulunkylä tavoittelee alueelle 5 000:ta uutta asukasta vuoteen 2030 mennessä.

Erityisesti Oulunkylän keskusta tulee saamaan uuden ilmeen, jos Helsingin suunnitelmat toteutuvat. Alueelle on tarkoitus rakentaa asuntoja 1 300 ihmiselle, mutta myös uudet tilat esimerkiksi kirjastolle, työväenopistolle ja nuorisotilalle sekä kahdelle uudelle päivittäistavarakaupalle.

Liiketilamäärä kaksinkertaistuu Oulunkylän keskustassa, kertoo Helsingin kaupungin arkkitehti Sari Ollila. Nyt tilaa on 5 000 neliömetriä, mutta tulevaisuudessa sitä on jo 10 000 neliömetriä.

”Keskustassa on ollut liian vähän liiketilaa. Pienehkö päivittäistavara­kauppa ei riitä, kun asukasmääräkin lisääntyy”, Ollila sanoo.

Ollila uskoo palveluiden lisääntymisen palvelevan myös muita kaupunginosia. Esimerkiksi junaradan varteen nouseva uusi perhe- ja hyvinvointikeskus lisännee liikkumista alueelle myös naapurilähiöistä.

Junaradan varteen nousee Oulunkylässä useita uusia kerrostaloja.

Oulunkylän keskustan muodonmuutos alkaa vanhan purkamisella. Tieltä saavat lähteä Ogelin kauppakeskus ja rakennukset sen ympäristöstä.

Vuonna 1987 rakennetun Ogelin kauppakeskuksen purkamistoiveen takana tosin on Ollilan mukaan tontin haltija ja rakennuksen omistaja, ei kaupunki. Kauppakeskuksen tilalle tulevasta korttelista tullaan järjestämään arkkitehtikilpailu. Kortteliin tulee asuntoja ja kivijalkaliiketiloja.

Oulunkylän aseman edustalle sitä vastoin on suunnitelmissa rakentaa asukkaiden toiveesta vehreä aukio, kun nyt tila toimii parkkipaikkana. Tapio Rautavaaran puiston kohdalle suunnitellaan rakentamista, ja siellä oleva Rautavaaran muistomerkki, Kulkurin uni -veistos, siirtyisi uudelle aukiolle.

Oulunkylässä viihtyvä Evert Birk asuu avopuolisonsa kanssa lähellä puista rautatieasemaa 1960-lukulaisessa kerrostalossa. Birkin mukaan talo on ”vähän ränsistynyt”, mutta se on juuri sitä, mistä hän pitää.

Kyseinen talokin kuitenkin puretaan näillä näkymin lähitulevaisuudessa uuden keskustan tieltä. Birk on jo ruvennut katselemaan muuta Oulunkylän asuntotarjontaa.

”Nyt olisi tarkoitus säästää ja ostaa asunto täältä. Ehkä jopa jostain ihan uudesta talosta.”

Birkin mielestä Oulunkylästä ei puutu muuta kuin ravintolat ja kahvilat. Niitä ei kaupunginosassa ole kuin muutamia.

Oulunkylä tunnetaan vehreänä, kylämäisenä ja kodikkaana alueena, jossa on monipuolinen rakennuskanta ja luonto lähellä. Sellaisena se halutaan säilyttää myös uudistuksien jälkeen.

Asukkaat ovat olleet aktiivisesti mukana päättämässä Oulunkylän tulevaisuudesta, Ollila kertoo. Kaupunkilaisten toiveiden mukaisesti esimerkiksi Mäkitorpan leikkipuiston alueelle ei rakenneta, vaikka alun perin niin suunniteltiin.

Vanhat puutalot on otettu huomioon Oulunkylän asemakaavoissa.

Ollilan mukaan keskusta tulee näyttämään tulevaisuudessa erilaiselta.

”Keskustan rakennuksista tulee korkeampia kuin ympäröivästä alueesta, kun tähän mennessä Oulunkylä on ollut aika tasakorkuinen. Sitä pyritään sovittamaan vehreydellä ja näkymien säilymisellä. Kävely-ympäristö on keskeisessä roolissa.”

Myös historian näkyminen ja säilyminen on otettu lähtökohdaksi suunnittelussa, Ollila kertoo. Muun muassa vanha rautatieasema ja Seurahuone näkyvät radan puolelta toiselle jatkossakin.

Ollila näkee Oulunkylän tulevaisuudessakin omaleimaisena ja viihtyisänä kaupunginosana.

”Siihen pyritään, että ohikulkijat havaitsevat aseman kohdalla, että ahaa, tässä on Oulunkylä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat