”Neliöistä tinkii ennemmin kuin sijainnista” – Itä-Helsingissä on bulevardi, jonka tiiviisiin asuntoihin janotaan idyllisen miljöön vuoksi

HS selvitti, mikä tavallisessa itähelsinkiläisessä kadussa vetää puoleensa.

Rantakartanontieltä löytyy Mäkelänkatua muistuttava lehmuskujanne, jonka vieressä Toivoniemen perhe asuu mielellään.

22.6. 7:00

”Tästä idyllistä olisi vaikea luopua.”

Näin Hanna Toivoniemi puhuu Puotilan läpi kulkevasta Rantakartanontiestä. Katua verhoavat lehmusrivistöt ja sen päädyssä kohoaa näyttävä Puotilan kartano.

Tällaiset, monelle arkiset maisemat nousivat hiljattain ilmiöksi, kun vallilalaista Mäkelänkatua suitsutettiin Twitterissä. HS pyysi lukijoitaan ilmiantamaan Helsingistä muita kauniita paikkoja, jotka tuppaavat jäämään liian vähälle huomiolle.

Juuri tämä tienpätkä yllätti suosiollaan.

Lue lisää: ”Onko tämä kuva New Orleansista?” Helsinkiläisille arkinen näkymä räjäytti somen

Lue lisää: Mäkelän­kadun puu­rivistö nousi kansain­väliseksi ilmiöksi, mutta löytyykö yhtä upea näky kotikadultasi?

HS:n kyselyn vastauksissa Rantakartanontietä kuvailtiin muun muassa näin:

”Miljöö on poikkeuksellisen upea, ja se vain korostuu kun saapuu Rantakartanontielle esimerkiksi autolla Kehä I:n ja Itäväylän taitteesta, joka on moottoritielähiönäkymää pahimmillaan. Rantakartanontie onkin kuulemma määritelty maisema-arvoiltaan poikkeukselliseksi, näkymä on todella kaunis etenkin nyt kesäaikaan.”

”Poikkeuksellisen kaunis katu löytyy Puotilasta - Rantakartanontie, jota reunustavat vehreät puurivit ja jonka päädyssä on vanha kartano. Katu on Itä-Helsingin oma bulevardi ja todella idyllinen.”

”Katu päättyy Puotilan kartanon vehreään pihapiiriin (ravintola ja terassi iltavaloineen) ja sen takana löytyvään palsta-alueeseen ja Vartiokylänlahteen. Merenlahdella on vastakkain kaksi uimarantaa (Puotilan ja Rastilan) ja lahden yli siltaa ajavat oranssit metrot Vuosaareen. Kauneinta Helsinkiä!”

Yhdessä Rantakartanontien 1960-luvulla rakennetuista kerrostaloista asuu Toivoniemi perheineen. Hän peittelee pientä Sylvia-vauvaa vaunuihin viihtyisällä sisäpihalla ja toteaa, että tämä on täydellinen paikka asua.

Rantakartanontien lehmuskujanne ihastutti Toivoniemeä jo lapsena. Silloin hän asui vielä Vantaalla, mutta pyöräili kadun halki usein.

Useita vuosia myöhemmin Toivoniemi asui miehensä kanssa vuokralla Helsingin Hämeentiellä ja katseli asuntoja. Silloin muistot Rantakartanontiestä palasivat mieleen.

”Katsoin, että ei vitsi, tämähän on se sama katu, mitä joskus pyöräilin!”

Ja niin Toivoniemi muutti kadulle perheineen vuonna 2018. Hän uskoo, että myös satunnaiset ohikulkijat saattavat ihastua idylliseen katuun.

”Kun tänne tulee, voi hämmästyä, että mikäs tämä mesta on. Metroasemalta tullessa tämä on aivan oma maailmansa!”

Margit Järvinen on pyöräilemässä kotoaan Vuosaaresta Itäkeskukseen.

Hän pysähtyy Rantakartanontiellä kertomaan, että katu tuntuu kuin omalta pieneltä kotikylältään. Hän ajelee sitä pitkin kesät talvet ja kertoo vastaantulijoiden olevan aina ystävällisiä.

Järvinen ymmärtää, miksi katu on nostettu Helsingin kauneimpien joukkoon. Hän taivastelee kadun rauhallisuutta ja erityisesti kaikkia sen runsaita lehmuksia. Näin kesäkuun loppupuolella puiden värikylläät lehdet ovat täydessä loistossaan.

”Nythän tämä katu on kauneimmillaan”, Järvinen intoilee.

Rantakartanontie ei kaikesta huolimatta ole hänen mielestään aivan ainutlaatuinen.

”Kyllä Helsingistä löytyy paljon tällaisia hienoja, hyvin hoidettuja katuja.”

Margit Järvinen iloitsee siitä, kuinka ystävällisiä Rantakartanontien asukkaat ovat.

Katukuvaan kuuluvat olennaisesti myös autot, joita on pysäköity lukuisia tien molemmille puolille. Nyt autoaan pysäköi Timo Friman, joka saapui tänne Järvenpäästä tyttärenpoikaansa hoitamaan.

Onpa hän itsekin asunut Rantakartanontiellä, 1980-luvulla. Vuosikymmenen lopulla alueen asuntojen hinnat nousivat sen verran, että Frimanin perhe muutti Keski-Uudellemaalle.

”Täällä näyttää vieläkin ihan samalta, vaikka viereen on tullut omakotitaloalue”, Friman kertoo.

Rantakartanontie näyttäytyy myös Frimanin puheissa vehreänä, rauhallisena ja turvallisena paikkana. Hänen mukaansa jokaiselta sisäpihalta löytyy lapsille hiekkalaatikko, eikä pihoilta varastella mitään.

Rauhallisia ja kauniita kadunvarsia löytyy Helsingistä muualtakin, mutta ne kaikki eivät pääty yhtä historialliseen näkyyn.

”Siitähän tämä on erityinen paikka, kun tässä on tuo Puotilan kartano”, Friman sanoo ja osoittaa eteensä.

Puotilan kartano rakennettiin Rantakartanontien päähän 1700-luvun lopulla. Rakennuksessa on toiminut muun muassa kansakoulu, maatalouskoneiden tutkimussäätiö ja häädettyjen asuntola. Nykyisin kartano toimii ravintolana, jossa tarjoillaan arkisin lounasta ja järjestetään viikonloppuisin keikkoja.

Timo Frimanin mukaan Rantakartanontie on aina ollut hyvämaineista aluetta.

Toivoniemi ohjeistaa vanhempaa tytärtään, kolmevuotiasta Saimia laittamaan pyöräilykypärän päähän. Perhe alkaa matkata kohti läheistä kirjastoa.

Sitten hän muistaa vielä kertoa, että sisäpihalla vietettiin eilen Saimin kaverin nelivuotissynttäreitä. Lapsiperheet ovat muodostaneet tiiviin yhteisön, jonka merkitys kasvoi pandemian aikana. Lähitalon lapset ovat esimerkiksi pitäneet jäätelökioskia parvekkeeltaan.

”Nämä sisäpihat ovat todella kivoja, ja naapuriyhteisö on mieletön”, Toivoniemi ylistää.

CraPe LKV:n kiinteistövälittäjä Niko Rauhamaa kuvailee aluetta hyvin halutuksi. Monet hänen Rantakartanontieltä myymistään asunnoista ovat menneet kaupaksi ensinäytöllä.

Alueen valtteja ovat hyvin remontoidut asunnot ja läheltä löytyvät merellinen maisema ja monipuoliset palvelut.

”Puotilan bulevardille” muuttavat Rauhamaan mukaan usein ensiasunnon ostajat etenkin Kalliosta, jossa neliöhinnat alkavat olla monelle jo liian kovat.

Tällä hetkellä myynnissä olevien Rantakartanontien asuntojen keskimääräinen neliöhinta on noin 4 000 euroa.

Vaikuttaa että Rantakartanontielle muutettuaan sieltä ei enää halua pois.

”Noin 70 prosenttia näytölle tulevista on entuudestaan Rantakartanontien asukkaita. Asukkaat vaihtavat tarpeidensa mukaan pienemmästä isompaan tai toisinpäin”, Rauhamaa sanoo.

Toivoniemi kertoo, että heidän 55 neliön asuntonsa on suhteellisen pieni, mutta heidän perheelleen riittävän kokoinen. Hienoa on, että se löytyi juuri Rantakartanontieltä.

”Neliöistä tinkii ennemmin kuin sijainnista”, Toivoniemi toteaa.

Lue lisää: ”Täällä on rauhallisempaa kuin Töölössä” – Klassinen helsinkiläis­lähiö uudistuu nyt ennen­näkemättömällä tavalla ja vauhdilla

Lue lisää: ”Ei, ei sinne”, sanoi äiti, kun hänelle ehdotettiin asuntoa Jakomäen läheltä – Silloin hän ei vielä tiennyt, että kyse on harvojen hiiskumasta townhouse-unelmasta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat