Sähkö­potku­lautojen vastustaja loi ilmiöksi nousseen sometilin, joka paljastaa skuutti­kaaoksen: ”Kaupunkien keskustat näyttävät järkyttäviltä”

Suositun meemitilin ylläpitäjä kertoo HS:lle, miksi sähköpotkulautoja vastustava tili piti perustaa.

Meemitilillä julkaistaan sähköpotkulaudoista pilkkaa tekeviä kuvia.

21.6. 10:02

Instagramissa tulee vastaan kuva katkotusta sähköpotkulaudasta. Ruudulle lävähtää parinsadan postauksen verran järjestäytynyttä vihaa. Siis sähköpotkulautoja kohtaan.

Uppoan aina vain syvemmälle koukuttavaan kuvavirtaan, jossa vilisee havaintoja mitä typerimpiin paikkoihin pysäköidyistä sähköpotkulaudoista.

Sahkopotkulauta_vihasivu on kerännyt jo reilut 7 000 Instagram-seuraajaa. Mistä tilissä on kyse?

Sivun salamyhkäinen ylläpitäjä vastaa haastattelupyyntöön Instagramissa muutaman tunnin viiveellä. Hän vastaa hyvin tiiviisti, antaa sähköpostiosoitteensa ja käskee ohjaamaan kysymykset sinne.

Sähköpostiin tulee anonyymi vastaus seuraavana päivänä.

Oletko itse koskaan kokeillut sähköpotkulaudalla ajamista?

”Kerran. Tuntui aika huteralta. Kuljen mieluummin jalan tai polkupyörällä.”

Mistä sait idean sähköpotkulautasivun perustamiseen?

”Perustin tilin huumorimielessä yli vuosi sitten, kun olin tarpeeksi monta kertaa nähnyt vuokraskuutilla ajettavan päin punaisia, ajokaistaa väärään suuntaan ja jalkakäytävillä kävelijöitä pujotellen. Myös minulle oli näytetty keskisormea skuutin kyydistä. Instassa on myös muita eri aiheisiin liittyviä "vihasivuja", joten halusin itsekin kokeilla meemien tekoa.”

Mistä vihasi sähköpotkulautoja kohtaan kumpuaa?

”Vihani johtuu vuokraskuuttien varjopuolista. Sivuni on kuitenkin täysin huumorimielessä tehty, eikä meemejäni pidä ottaa liian vakavasti. En kannusta ketään missään tapauksessa ilkivaltaan tai laittomuuksiin.”

Mitkä ovat sitten suurimmat vaarat, joita sähköpotkulaudat mielestäsi aiheuttavat?

”Piittaamaton ajotapa ja väärä tilannenopeus ovat ne keskeiset vaaratekijät. Osaa sähköpotkulautailijoista ei näytä kiinnostavan oma saati muiden turvallisuus, eikä varsinkaan liikennesäännöt. Voidaan ajaa vaikka yksisuuntaista väärään suuntaan kaksi päällä samalla kännykkää räpläten. Väkijoukossa kovalla nopeudella pujottelu ei sekään ole kovin terveellistä kenellekään.

Kaupunkien keskustat näyttävät järkyttäviltä, kun lautoja makaa siellä täällä uskomattomia määriä, myös väylien tukkeena. Tämä tietysti aiheuttaa vaaraa muille liikkujille.”

Mikä on oudoin paikka, johon olet nähnyt sähköpotkulaudan parkkeerattavan?

”Ihmetystä herättää laudan jättäminen keskelle isoa valoristeystä liikenteenjakajalle. Miten matka voi jäädä niin kesken? Pysäköinniksi ei oikein voi laskea niitä suorituksia, kun lauta löytyy esimerkiksi bussipysäkin päältä, liikennemerkin päältä tai joesta.”

Kuinka paljon sinulle lähetetään kuvia postauksiasi varten?

”Se vaihtelee. Viikonloppuisin vauhti kiihtyy ja kuvia voi tulla yli 30 päivässä. Pyrin julkaisemaan kaikki Instagram-tarinoina, jotta kaikki saavat kuvansa näkyville nimen kanssa. Jos saan erityisen mielenkiintoisen kuvan, julkaisen sen omana julkaisunaan kuvavirtaan.”

Millaista palautetta olet saanut?

”Monet ovat kiittäneet sivun olemassaolosta ja sanoneet jopa, että se on heidän suosikkisivunsa Instagramissa. Olen saanut kuulla tekeväni tärkeää työtä. Varsinaista negatiivista palautetta ei ole tullut.”

Miten sähköpotkulautaongelma tulisi mielestäsi ratkaista?

”Määrää olisi syytä rajoittaa. Lautojen kokonaismäärä on aivan uskomaton ja ne kun ripotellaan kaduille, tulee mieleen ajatus, että vähempikin varmasti riittäisi.

Humalassa ajaminen pitäisi tietysti estää kokonaan. Toteutus voi olla haasteellista, mutta se olkoon skuuttifirmojen ongelma. Tiukemmat rajat pysäköinnille olisi myös varmasti tarpeen. Moni varmasti toivoo täyskieltoa, mutta sen toteutuminen ei ole todennäköistä.

Vuokraskuutin perusidea on varsin hyvä. Sen toteutumisesta käytännössä voidaan sitten olla montaa mieltä.”

Lue lisää: Sdp rajoittaisi sähkö­potku­lautojen määrää Helsingissä, vihreät pitäisi perusteltuna – Kokoomuksen Meri väläyttää jopa täys­kieltoa, jos uudet säännöt eivät tepsi

Lue lisää: Poliisi kyllästyi sähköpotkulautojen villiin käyttöön –  Nyt otteet tiukkenevat

Lue lisää: Helsingistä tuli vapaa temmellyskenttä sähköpotkulaudoille

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat