Lauttasaarelainen kauppa piilotti täysin arkisen juuston hyllystään, koska kaikki paketit varastetaan: ”Niillä on oltava jokin markkina... jossakin”

Mustaleimaemmentaleja vietiin Lauttasaaren K-Supermarketista kovaa tahtia, mutta juustot eivät kulkeneet kassan kautta. Nyt niitä saa vain henkilökunnalta pyytämällä.

K-Supermarket Lauttasaaren kauppias Ali Tikkala ei tiedä, miksi mustaleimaemmentalit katoavat varkaiden taskuun.

21.6. 11:44 | Päivitetty 21.6. 12:07

K-Supermarket Lauttasaaren juustohyllyllä asiakkaan yllättää kyltti, jonka mukaan mustaleimaemmentaljuustot saa vain kysymällä henkilökunnalta. Kauppias Ali Tikkala kertoo, että lapulle on yksinkertainen syy.

”Melkein kaikki varastetaan silloin, kun ne ovat esillä. En tiedä mikä siinä on, mutta se on iso ongelma.”

Anastukset alkoivat Tikkalan mukaan muutama vuosi sitten.

”Normaalisti pyrimme pitämään hyllyjä täynnä, mutta aloimme huomata sen kyseisen hyllyn olevan aina tyhjä. Sitten tajusimme, etteivät mustaleimat mene kassan kautta. Se ei ollutkaan myyntiä, vaan varastamista”

Ensin vietiin Valion 700 gramman pakkaukset.

”Se oli varmaan koon takia tehokkaampaa. Sen jälkeen kun laitoimme ne pyynnön taakse, kaikki mustaleimat alkoivat kadota”, Tikkala kertoo.

Nyt suurin osa mustaleimajuustoista on Lauttasaaren K-Supermarketissa saatavilla vain henkilökunnalta kysymällä. Välillä hyllyssä saattaa olla Tikkalan mukaan olla yksittäisiä pakkauksia.

Mustaleiman ystävää odottaa juustohyllyllä pelkkä kyltti.

Yksi kysymys on piinannut Tikkalaa jo vuosia: miksi juuri mustaleimaemmentalit?

”Muiden juustojen kanssa ei ole minkäänlaista ongelmaa. Ei se ole kallis tuote, paljon kalliimpia juustojakin on monenlaisia. Hinnasta se ei ole kiinni, vaan siitä mihin sitä käytetään.”

Tikkala ei usko, emmentalit katoavat jonkun juustonystävän jääkaappiin.

”Muita tuotteita varastetaan enemmän yksitellen omaan kulutukseen. Sitä ei niin helposti kaupassa huomaa. Mustaleimajuustot kaapaistaan koko hylly kerralla reppuun. Niillä on oltava jokin markkina... jossakin.”

Sen tarkemmin kauppias ei aihetta spekuloi.

Tikkala kertoo, että kerran mustaleimavarkauksista saatiin yksi henkilö kiinni, mutta tilanne ei rauhoittunut.

”Emme tiedä onko kyseessä vain yksi ihminen vai isompi joukko. Varkaat käyvät varmaan kiertelemässä kauppoja, ja jos juustoja on esillä, ne otetaan. On turhauttavaa laittaa tuotteet esille ja huomata aina uudestaan ja uudestaan, että kaikki viedään”

”Henkilökunnalta pyytäminen vähentää varmasti myyntiä, mutta eivät asiakkaat saisi juustoa hyllystäkään. Myyntieristä ehditään myydä yksi pakkaus ja loput yhdeksän viedään”, Tikkala kertoo.

Mustaleimaemmentalit ovat olleet Lauttasaaren K-Supermarketin varastuin tuote viime vuosina. Muitakin mysteerituotteita löytyy.

”Nescafé kulta -pikakahvipakkaukset katosivat kovaa tahtia jossain vaiheessa. Kyseinen tuote on ongelma suurin piirtein joka kaupassa. En muista juuri nyt, mikä meidän tilanteemme on”, Ali Tikkala kertoo.

Myös Möllerin kalanmaksaöljykapselit vietiin hyllyistä vielä jonkin aikaa sitten, mutta nyt tilanne on rauhoittunut. Pikakahvia, Möllerin kapseleita ja mustaleimajuustoja yhdistää se, että ne varastetaan usein suuremmissa erissä. Muut tuotteet näpistetään pari kerrallaan.

”Onneksi näitä tuotteita ei ole ihan hirveästi”, Tikkala pohtii.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat