Kohuttu neulan­vaihto­piste sai varoituksen: Luvista löytyi yksityis­kohta, joka voi muuttaa kaiken kiistellyssä korttelissa Itäkeskuksessa

Itäkeskuksen neulanvaihtopiste on herättänyt närää tilan naapureissa. Nyt kiinteistön omistaja aloitti toimet.

Itäkeskuksen Symppiksessä on neulanvaihtopiste.

22.6. 9:29

Helsingin Itäkeskuksen neulanvaihtopistettä yritetään häätää pois.

Helsingin kaupungin pyörittämä Itiksen Symppis toimii Turunlinnantie 14:ssä sijaitsevassa kiinteistössä. Symppis muun muassa tarjoaa terveysneuvontaa päihde- ja mielenterveysongelmaisille. Symppiksessä on myös narkomaanien neulanvaihtopiste.

Tilan omistaa Nitova Oy, joka on vuokrannut tilan Symppiksen käyttöön.

Neulanvaihtopisteen toiminta on herättänyt närää tilan naapureissa. Pisteen vieressä sijaitsevan ravintola Idänpisteen omistaja Ari Lahikainen on halunnut, että neulanvaihtopiste muuttaisi muualle. Hänen mukaansa ravintolan edessä pyöritettävä huumekauppa ja muut huumeisiin liittyvät lieveilmiöt karkottavat ravintolan asiakkaat.

Nyt kiinteistön omistava Kiinteistö Oy Turunlinnantie on aloittanut toimet, jotta neulojenvaihtopiste saataisiin tiloista pois. Yhtiön hallitus päätti 10. kesäkuuta antaa Nitova Oy:lle varoituksen siitä, että tilaa käytetään vastoin yhtiöjärjestyksen ja rakennusluvan mukaista käyttötarkoitusta.

Hallitus kehotti Nitova Oy:tä ryhtymään viipymättä tarvittaviin toimenpiteisiin yhtiöjärjestyksen ja rakennusluvan vastaisen käyttötarkoituksen lopettamiseksi uhalla, että yhtiö kutsuu tarvittaessa ylimääräisen yhtiökokouksen koolle päättämään tilan ottamisesta Kiinteistö Oy Turunlinnantien hallintaan enintään kolmeksi vuodeksi.

Helsingin kaupungin rakennusvalvontapalvelut tarkasti Symppiksen tilat 26. huhtikuuta Kiinteistö Oy Turunlinnantien pyynnöstä.

Rakennusvalvontapalveluiden mukaan liike- ja toimistorakennuksen korttelialueeseen kuuluvalla kiinteistöllä olevan myymälätoimiston käyttötarkoitus on muutettu julkisten palveluiden kokoontumistilaksi.

Rakennusvalvontapalvelujen mukaan tilojen muutostyöhön tarvitaan rakennuslupa. Lupaa ei ole kuitenkaan rakennusvalvontapalvelujen mukaan haettu.

Rakennusvalvontapalvelut aikoo esittää kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle, että Kiinteistö Oy Turunlinnantielle asetetaan velvoite lopettaa tilojen käyttäminen julkisten palveluiden kokoontumistiloina ja että kiellon vastineeksi asetetaan uhkasakko.

Nitova Oy:n toimitusjohtaja Ville Jaakkola kertoo yrityksen saaneen tiedon varoituksesta 20. kesäkuuta. Yrityksellä on tiedon saannin jälkeen 14 vuorokautta aikaa antaa vastine varoituksesta.

Jaakkola sanoi tiistaina 21. kesäkuuta, että yritys tutkii lakiasiantuntijan kanssa, mitä asiassa on tehtävissä.

”Symppis on toiminut nykyisessä toimitilassa vuodesta 2008 lähtien. Nyt kaupungin lakimiehen avustuksella vedetty määritelmä "kokoontumistila ei vastaa liiketoimistotilan käyttötarkoitusta" on tarkoitushakuinen peruste Symppiksen häätämiselle. Lopullisen ratkaisun tehnee tuomioistuin”, Jaakkola toteaa.

Kiinteistö oy Turunlinnantien toimitusjohtaja Perttu Kantele sanoo yhtiön nyt odottavan, mihin toimenpiteisiin Nitova Oy aikoo ryhtyä.

”Tilan omistajalla on 14 vuorokautta aikaa toimittaa vastineensa sen jälkeen, kun omistaja on saanut tiedon varoituksesta. Tämän jälkeen kiinteistöosakeyhtiön hallitus päättää jatkotoimista. Hallitus saattaa päättää ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämisestä. Ylimääräinen yhtiökokous saattaa päättää, että yhtiö ottaa tilan hallintaansa”, Kantele toteaa.

Lue lisää: Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

Lue lisää: Tätä on arki huumehelvetin lietsomisesta syytetyssä keskuksessa Helsingissä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat