”Jokainen ällistyy, että Suomessa voi olla jotain tällaista” – Alppi­ruusu­puisto on juuri nyt parhaimmillaan, eikä vierailua kannata lykätä

Piiripuutarhuri Samuli Lehti kertoo, että Haagan Alppiruusupuiston sesonki näkyy kävijämäärissä. Tänä kesänä vierailijoita odottavat uudet opastekyltit, joista aukeaa puhelimen avulla ääniopastus

Haagan Alppiruusupuistossa riitti kävijöitä sunnuntaina 19. kesäkuuta.

21.6. 15:30

Haagan Alppiruusupuiston tuhannet alppiruusut ja atsaleat ilahduttavat kävijöitä jälleen. Helsingin kaupungin piiripuutarhuri Samuli Lehden mukaan puisto on parhaimmillaan todennäköisesti juuri nyt.

”Viime viikolla oli atsaleat aivan täydessä kukassa, mutta alppiruusut eivät vielä aivan. Nyt ne ovat varmaan aika hienona”, Lehti kertoo.

Yleensä alppiruusupuiston kukintakausi kestää suunnilleen koko kesäkuun. Tämänvuotisen myöhästyneen kevään voisi luulla maalaisjärjellä tarkoittavan sitä, että kukinnoista päästäisiin nauttimaan tavallista pidempään. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole.

”Kasveilla se ei välttämättä toimi niin. Pitkittynyt kevät voi heikentää kukintaa, jos nuppujen kehitys ei lähde normaalisti käyntiin”, Lehti arvioi.

Jos kukkivat alppiruusut mielii siis nähdä, kannattaa paikan päällä pistäytyä pian. Kaupungin havaintojen mukaan yleisö onkin löytänyt jo paikalle. Katuparkit ovat Lehden mukaan jatkuvasti täynnä.

”Viime viikolla jouduimme tyhjentämään puiston bajamajat päivää aikaisemmin kuin yleensä, sillä joku oli päättänyt kaataa ne. Tyhjennysrytmin häiriintyminen päivällä sai vessat täyttymään ennen aikojaan. Tämä kuormitus indikoi, että siellä on aika paljon porukkaa.”

Ilkivallan tekijöitä ei saatu kiinni vaikka, Lehti yrittikin ”rekrytoida heitä töihin” Facebookin avulla.

Muuten häiriökäyttäytymistä ei ole ollut.

”Ihmiset ovat olleet siististi. Myös pop up -jäätelökioskien ja -kahviloiden pitäjät siivoavat jälkensä hyvin ja tuovat omia roskiksiaankin”, Lehti kertoo.

Parkkipaikoilla toimivat kioskit ovat Lehden mukaan tervetulleita ja kannustavat elävää kaupunkitilaa Alppiruusupuiston ympäristössä.

Kukkiva Alppiruusupuisto on suosittu kuvienottopaikka.

Tänä vuonna kävijöitä opastavat uudet infotaulut, joista avautuu qr-koodin avulla puistosta kertova ääniopastus. Asennusurakka on vielä osittain kesken.

”Siinä määrin urakka myöhästyi tästä kukinnasta. Tauluissa kerrotaan puiston tarinasta Helsingin yliopiston alppiruusualueena sekä sen kasvilajikkeista”, Lehti kertoo.

Piiripuutarhuri Samuli Lehti suosittelee, että puistossa kävijä varaa vierailulle aikaa aikaa ja kärsivällisyyttä ruuhkan vuosi. Hän toivoo myös, että vierailijat pysyisivät ohjatuilla reiteillä, jotta herkkä kokonaisuus ei vaurioituisi.

”Ennen kaikkea kannattaa nauttia siitä tunnelmasta, koska jokainen joka siellä käy ällistyy siitä, että Suomessa voi olla jotain tällaista. Metrejä korkeiden alppiruusujen puisto on huikea elämys, eikä pelkästään ensimmäisellä vierailulla. Sitä näkyä hämmästyy aina uudelleen, kun siellä käy”, Lehti hehkuttaa.

Lue lisää: Tätä upeaa helsinkiläistä maisemaa ei ole koskaan arvostettu tarpeeksi – Tältä näyttää ”Helsingin Koli”

Lue lisää: Helsingissä kukkii tällä hetkellä niin upea puu, että ihmiset jonottavat sen eteen tasaisena virtana ottamaan kuvia

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat