Suurin osa helsinkiläisistä kokee olonsa turvalliseksi asuin­alueellaan, alueiden välillä on kuitenkin suuria eroja

Eniten kaupunkilaisia huolestuttaa omilla asuin­alueillaan viher­alueiden väheneminen, paikkojen töhriminen ja rikkominen sekä syrjäytyminen.

Helsingin turvallisuustutkimuksessa selvitettiin kaupunkilaisten kokemuksia oman asuin­alueen turvallisuudesta.

21.6. 17:16

Helsingin asuinalueiden välillä on merkittäviä eroja siinä, kuinka turvallisina niiden asukkaat kokevat alueen.

Helsingin turvallisuustutkimuksesta käy ilmi, että joillakin alueilla joka kolmas asukas kokee olonsa turvattomaksi naapurustossaan myöhään perjantai- ja lauantai-iltoina. Turvallisimmiksi koetuilla alueilla sitä vastoin ainoastaan noin kolme prosenttia tutkimukseen vastaajista ilmoittaa näin.

Helsingin kaupungin ja Helsingin poliisin toteuttama turvallisuus­tutkimus tehdään kolmen vuoden välein. Tutkimuksessa selvitetään kaupunkilaisten kokemuksia turvallisuudesta esimerkiksi omalla asuinalueella ja kaupungin keskustassa.

Erot asukkaiden turvattomuus­kokemuksissa eri asuinalueiden välillä eivät ole juuri muuttuneet edellisistä tutkimus­kerroista.

Tutkimuksen yksi keskeisimmistä kysymyksistä on se, kuinka turvalliseksi vastaajat kokevat olonsa kävellessään yksin myöhään perjantai- tai lauantai-iltoina omilla asuin­alueellaan. Vastaajista suurin osa, noin 60 prosenttia, kokee oman asuin­alueensa turvalliseksi viikon­loppu­iltaisin.

Turvattomuutta koetaan tutkimuksen mukaan eniten alueilla, joiden sosio­ekonominen tilanne on heikko. Väkivallan ja huumeiden näkeminen naapurustossa lisää turvattomuuden tunnetta. Kaupunkilaiset kokevat turvallisuus­tilanteen keski­määräistä huonommaksi Helsingin itäisessä suurpiirissä.

Lisäksi tutkimuksessa kysyttiin helsinkiläisiltä, mitkä asiat huolestuttavat heitä eniten omalla asuinalueella. Eniten huolta herättävät viheralueiden väheneminen, paikkojen töhriminen ja rikkominen sekä syrjäytyminen.

Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että helsinkiläiset kokevat nykyään enemmän huolta sosiaalisen epäjärjestyksen merkeistä asuin­alueillaan kuin 2010-luvun puolessa välissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat