Lauttasaaren juusto­varkauksia saattavat selittää hämärät ”tilauskeikat” – Kokenut myymälä­etsivä arvioi, minne juustot päätyvät

Miksi lauttasaarelaisesta kaupasta varastetaan juustoa? Turvallisuusalan ammattilaiset tunnistavat ilmiön, jossa ruokaa varastetaan kaupoista suuremmissa erissä asiakkaalle.

Juustot ovat yleisesti varastettuja tuotteita korkean kilohintansa vuoksi.

22.6. 15:07 | Päivitetty 22.6. 15:25

HS uutisoi tiistaina K-Supermarket Lauttasaarta piinaavasta ilmiöstä, jossa varkaille kelpaavat ainoastaan mustaleimaemmentaljuustot.

Kauppias Ali Tikkala on joutunut laittaman juustohyllylle lapun, jossa kehotetaan pyytämään mustaleimajuustoja henkilökunnalta. Tikkala epäili, että juustoja ei varasteta omaan kulutukseen.

”Saat mustaleimaemmentaljuustot” henkilökunnalta kysymällä”, ilmoittaa kyltti Lauttasaaren K-marketissa.

Samoilla linjoilla on myös vartiointiyritys Karhutiimin myymäläetsivä Juuso Kinnunen. Vuosikymmeniä turvallisuusalalla ja myymäläetsivänä työskennellyt Kinnunen tunnistaa ilmiön, jossa tiettyjä ruokia viedään kaupasta suurina erinä.

”En tiedä tarkemmin kyseisestä tapauksesta, mutta isommat juustokeikat voivat olla ihan tilauskeikkoja. Jonkinnäköiset pizzeriat saattavat ostaa suoraan isompia eriä juustoja. Sama pätee myös lihaan. Jos kaupasta viedään isompi määrä, saattaa kyseessä olla ravintolan tilauskeikka. ”

Kinnunen kertoo, että juustoja varastetaan ylipäänsä, koska ne ovat kokoonsa nähden arvokkaita tuotteita. Sama sääntö pätee hänen mukaansa kaikenlaiseen näpistelyyn.

”Juustoja viedään ihan kotikäyttöönkin, mutta tuskin tuollaisia määriä. Sinällään vähän hassua, jos varkaat käyvät vain yhdessä kaupassa.”

”Sain kerran kiinni tyypin, joka oli anastamassa reilusti yli 20 pakettia Juhla Mokkaa.”

Tilauskeikkoja on Kinnusen mukaan vaikea todeta, sillä kiinnijääneet eivät yleensä mainosta tekevänsä sellaista, jos he jäävät kiinni.

”Sain kerran kiinni tyypin, joka oli anastamassa reilusti yli 20 pakettia Juhla Mokkaa. Varkaalla oli iso kassi, johon hän oli oikein asetellut paketit, jotta saisi ne mahtumaan. Siinä oli todennäköisesti kyse tilauskeikasta, tuskin hänellä oli niin kova tarve saada kahvia”, Kinnunen kertoo.

Lauttasaaren K-Supermarketin kauppias Tikkala kertoi, että pikakahvin varastaminen on ongelma hänen kuulemansa mukaan suurin piirtein joka kaupassa.

Tikkurilassa sijaitsevan K-Supermarket Ylivedon kauppias Jouni Monto tunnistaa ilmiön.

”Pikakahvit ovat yksi eniten varastettuja tuotteita. Ne häviävät aika äkkiä rajan taakse, ja siellä niitä myydään toreilla ja turuilla. Se vaikuttaa organisoidulta toiminnalta”, Monto kertoo.

Varkaat eivät Monton mukaan jää kiinni kameroista huolimatta.

”Pikakahvit on myös turvamerkitty, mutta se ei tunnu auttavan. Olemme vuorokauden ympäri auki, mikä hankaloittaa tilannetta. Jossain vaiheessa emme pitäneet pikakahveja ollenkaan esillä, mutta nyt ne ovat normaalisti hyllyssä.”

Karhutiimin myymäläetsivä Kinnunen epäilee myös, että pikakahvit viedään ulkomaille myyntiin.

”Murukahvit ovat varsinkin itänaapurissa suositumpia kuin Suomessa, ja ne menevät varmaan sinne myytäväksi. Se on kaupoille sellainen negatiivinen hittituote”, Kinnunen arvioi.

”Murukahvit ovat varsinkin itänaapurissa suositumpia kuin Suomessa, ja ne menevät varmaan sinne myytäväksi.”

Kinnunen arvioi, että tilauskeikkoja hoitavat enimmäkseen hänen sanojensa mukaan laitapuolen kulkijat, jotka saattavat tarvita rahaa.

”Itänaapuriin meneviä tilauskeikkoja tekevät enemmän tavallisen oloiset ihmiset ja heidän toimintansa on ammattimaista. Suomessa ei ole paljoa ihmisiä, jotka ammatikseen varastavat ruokakaupoista.”

Tilauskeikkojen määrä ei ole Kinnusen havaintojen perusteella muuttunut vuosien varrella, vaan määrä on pysynyt tasaisena. Securitaksen aluepäällikkö Tommi Ilonen on samaa mieltä.

”En sanoisi että mitään muutosta on tapahtunut. Mitään selkeää piikkiä ei ole ainakaan meillä näkynyt”, Ilonen kommentoi.

Securitas tarjoaa vartiointipalveluita pääkaupunkiseudulla kymmenille ruokakaupoille. Myymäläetsivien kysynnässä on Ilosen mukaan havaittavissa hienoista nousua ruokakauppojen osalta.

”On täysin mahdollista, että kun käyt ruokakaupassa, paikalla saattaa olla myymäläetsivä”, Ilonen sanoo.

Karhutiimin Juuso Kinnusen mukaan myymäläetsivien varkaudenestovaikutus perustuu tiedon liikkumiseen. Jos varas jää myymäläetsivälle kiinni tietyssä kaupassa, hän kertoo verkostolleen, että sinne ei kannata mennä.

”Myymäläetsivän läsnäoloa ei pysty päättelemään mistään. Asiakkaan näkökulmasta hän voi olla kuka tahansa kaupassa kävijä.”

Lue lisää: Lauttasaarelainen kauppa piilotti täysin arkisen juuston hyllystään, koska kaikki paketit varastetaan: ”Niillä on oltava jokin markkina... jossakin”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat