Asiantuntija varoittaa: Itä-Helsingin kohutun neulanvaihtopisteen lopetus käynnistäisi ”Kurvi-ilmiön” – Seurauksia lukuisille helsinkiläisille

Itiksen Symppiksessä on neulanvaihtopiste. Jos Symppis lopetettaisiin, Itäkeskuksessa saattaisi olla jatkossa yhtä levotonta kuin Kurvin alueella.

Itiksen symppis sijaitsee Turunlinnantie 14:ssä.

27.6. 7:42

HS kertoi keskiviikkona 22. kesäkuuta, että Itäkeskuksen neulanvaihtopistettä yritetään häätää pois.

Häätöyritys koskee Helsingin kaupungin pyörittämää Itiksen Symppistä, joka toimii Turunlinnantie 14:ssä sijaitsevassa kiinteistössä. Symppis muun muassa tarjoaa terveysneuvontaa päihde- ja mielenterveysongelmaisille. Symppiksessä on myös narkomaanien neulanvaihtopiste.

Jos Itiksen Symppis häädettäisiin tiloistaan pois ja Itiksen Symppiksen toiminta päättyisi, lopettamisen vaikutukset näkyisivät Itäkeskuksen katukuvassa. Näin sanoo huumeiden käyttäjien parissa työskentelevä A-klinikkasäätiön kohtaavan työn päällikkö Annuska Dal Maso.

”Monella Symppiksen asiakkaalla on hätämajoitus yhdeksi yöksi kerrallaan ja he tulevat päivisin viettämään aikaa Symppikseen. Jos Symppistä ei olisi, useammat huumeiden käyttäjät viettäisivät aikaa päivisin Itäkeskuksen metroaseman liepeillä ja Tallinnanaukiolla. Alue muuttuisi tuolloin levottomammaksi. Näin kävi, kun Itiksen Symppis jouduttiin sulkemaan korona-aikana altistumisen vuoksi”, Dal Maso sanoo.

Symppiksen lopettaessa Itäkeskuksen kehitys saattaisi olla samanlainen kuin Kurvin alueella.

”Kurvin alueella on nyt levottomampaa, kun Vailla Vakinaista asuntoa ry:n matalan kynnyksen tukitoiminta muutti Kurvin alueelta pois. Kurvissa asioineet asiakkaat ovat nyt kadulla”, Dal Maso toteaa.

Itäkeskuksessa mahdollisesti käynnistyvän ilmiön lisäksi Symppiksen lopetus voisi lisätä Kontulan Symppiksen asiakasmääriä. Kontulassa on myös neulojenvaihtopiste.

”Kontulan Symppiksessä on nyt ajoittain ollut levotonta. Asiakasmäärän kasvaessa levottomuuksien määrä saattaisi kasvaa.”

Kesäkuun alussa uutisoitiin, että pääkaupunkiseudulla on runsaan vuoden aikana ollut yli kymmenen uutta hiv-tartuntaa huumeita pistämällä käyttävien keskuudessa. Kasvu on merkittävä, koska vuosien 2013-2018 aikana tapauksia oli vain kaksi.

Jos Itäkeskuksessa ei enää jatkossa olisi neulanvaihtopistettä, hiv-tapausten määrän kasvu saattaisi jatkua Dal Mason mukaan.

”Symppiksessä tehdään hiv-testejä sekä c-hepatiittitestejä. Jos Itiksen Symppis lopetettaisiin, hiv-tapauksia saattaisi tulla enemmän. Kehitys olisi tuolloin todella vaarallinen.”

Itiksen Symppiksen käytössä olevan tilan omistaa Nitova Oy, joka on vuokrannut tilan Symppiksen käyttöön.

Kiinteistön omistava Kiinteistö Oy Turunlinnantien hallitus päätti 10. kesäkuuta antaa Nitova Oy:lle varoituksen siitä, että tilaa käytetään vastoin yhtiöjärjestyksen ja rakennusluvan mukaista käyttötarkoitusta.

Hallitus kehotti Nitova Oy:tä ryhtymään viipymättä tarvittaviin toimenpiteisiin yhtiöjärjestyksen ja rakennusluvan vastaisen käyttötarkoituksen lopettamiseksi uhalla, että yhtiö kutsuu tarvittaessa ylimääräisen yhtiökokouksen koolle päättämään tilan ottamisesta Kiinteistö Oy Turunlinnantien hallintaan enintään kolmeksi vuodeksi.

Lue lisää: Tätä on arki huumehelvetin lietsomisesta syytetyssä keskuksessa Helsingissä

Lue lisää: Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

Lue lisää: Kurvin asukkaita turhauttaa alueen rauhattomuus: ”Minua pelottaa huumeiden aiheuttama arvaamaton käytös”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat