Lauttasaarelaisesta ruokakaupasta varastetaan niin paljon mustaleimaemmentaljuustoa, että nyt sitä myydään vain kassalta.
HS:n soittokierroksen perusteella mustaleimajuusto ei ole muissa kaupoissa varsinaisesti pitkäkyntisten suosiossa. Heitä kiinnostavat ensisijassa aivan muut tuotteet.
Monien päälliköiden lomaillessa juhannuksen alla HS:n tiedusteluihin vastattiin lähinnä kassatyön melskeestä. ”Alkoholia ja lihaa varastetaan”, toistui yleisimpänä vastauksena S-ketjun kantakaupungin kaupoissa.
Näpistykset vaikuttavat olevan varsin yleisiä Helsingin kaupoissa.
Tarkemmin tyypillisistä varastettavista tuotteista osaa kertoa Sami Mustonen, joka on neljän Etelä-Helsingissä sijaitsevan K-kaupan kauppias.
Mustonen aloittaa luetteloinnin kaikkein yleisimmistä varkauksien kohteista: eniten kähvelletään lonkeroa ja muita panimotuotteita.
”Kalliita tuotteita tietysti varastetaan”, Mustonen sanoo.
Mustonen mainitsee esimerkkeinä muun muassa kahvin ja sisäfileen. Hän sanoo, että kun kahvin hinta on noussut merkittävästi, sitä on myös varastettu enemmän.
”Ennen sai kympillä neljä Juhlamokkaa, nyt saa kaksi. Kyllä se on näkynyt varkauksissa.”
Myös tietyt kosmetiikkatuotteet kelpaavat varkaille hieman liiankin hyvin. Esimerkiksi kalliit kasvovoiteet katoavat hyllyistä ilman maksusuorituksia.
Alkoholi on usein varastettujen tuotteiden joukossa.
Mustosella on myös teoria siitä, mihin käyttöön isot määrät varastettua tavaraa menevät.
”Huumeet ovat valitettavasti Helsingissä valtava ongelma. Monet käyttäjät käyttävät varastettuja tuotteita vaihdonvälineinä.”
Mustosen mukaan poliittiset päättäjät eivät ota elintarvikevarkauksia riittävän tosissaan. Hän peräänkuuluttaa paljon puhuttuja muuntorangaistuksia, joista varkaat joutuisivat vankilaan, jos määrättyjä sanktioita ei hoideta. Ehdotusta kuitenkin usein kritisoidaan siitä syystä, ettei se ratkaise tehokkaasti riippuvuusongelmia, jotka vaikuttavat varkauksien taustalla.
Mustonen sanoo, että näpistelyongelma on kauppiaille varsin merkittävä. Yleensä varkaudet ovat suoraan pois kauppojen tuloista.
K-Market Lauttasaaressa mustaleimajuustojen pihistäminen ratkaistiin sillä, että ne siirrettiin kassalle myytäväksi.
Monissa kaupoissa tähän ei haluta ryhtyä.
”Haluamme palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin. Se tapahtuu niin, että tuotteet ovat asiakkaille helposti saatavilla”, päättää Mustonen.
HS kertoi laajemmin eniten varastettavista tuotteista vuonna 2017.
Näin kaupoissa suojaudutaan myymälävarkauksilta
■ Tuotteiden sijoittelulla. Osa tavaroista pitää pyytää palvelutiskiltä tai on lukkojen takana.
■ Myymälän siisteydellä ja järjestyksellä, jolloin puuttuvan tavaran huomaa helpommin.
■ Tuotteiden hälytyslaitteilla.
■ Vartijoilla ja myymäläetsivillä.
■ Kameravalvonnalla.
■ Henkilökunnan määrällä ja koulutuksella.