Näitä tuotteita varastetaan Helsingin ruoka­kaupoista eniten – ”Ne ovat vaihdon­väline”

Näpistykset vaikuttavat olevan Helsingin kaupoissa varsin yleisiä.

Varastetuimmat tuotteet ovat tyypillisesti alkoholia, mutta muitakin tuotteita viedään.

23.6. 17:39

Lauttasaarelaisesta ruokakaupasta varastetaan niin paljon mustaleima­emmentaljuustoa, että nyt sitä myydään vain kassalta.

HS:n soittokierroksen perusteella mustaleima­juusto ei ole muissa kaupoissa varsinaisesti pitkä­kyntisten suosiossa. Heitä kiinnostavat ensisijassa aivan muut tuotteet.

Lue lisää: Lauttasaarelainen kauppa piilotti täysin arkisen juuston hyllystään, koska kaikki paketit varastetaan: ”Niillä on oltava jokin markkina... jossakin”

Monien päälliköiden lomaillessa juhannuksen alla HS:n tiedusteluihin vastattiin lähinnä kassatyön melskeestä. ”Alkoholia ja lihaa varastetaan”, toistui yleisimpänä vastauksena S-ketjun kanta­kaupungin kaupoissa.

Näpistykset vaikuttavat olevan varsin yleisiä Helsingin kaupoissa.

Tarkemmin tyypillisistä varastettavista tuotteista osaa kertoa Sami Mustonen, joka on neljän Etelä-Helsingissä sijaitsevan K-kaupan kauppias.

Mustonen aloittaa luetteloinnin kaikkein yleisimmistä varkauksien kohteista: eniten kähvelletään lonkeroa ja muita panimo­tuotteita.

”Kalliita tuotteita tietysti varastetaan”, Mustonen sanoo.

Mustonen mainitsee esimerkkeinä muun muassa kahvin ja sisäfileen. Hän sanoo, että kun kahvin hinta on noussut merkittävästi, sitä on myös varastettu enemmän.

”Ennen sai kympillä neljä Juhlamokkaa, nyt saa kaksi. Kyllä se on näkynyt varkauksissa.”

Myös tietyt kosmetiikkatuotteet kelpaavat varkaille hieman liiankin hyvin. Esimerkiksi kalliit kasvo­voiteet katoavat hyllyistä ilman maksu­suorituksia.

Alkoholi on usein varastettujen tuotteiden joukossa.

Mustosella on myös teoria siitä, mihin käyttöön isot määrät varastettua tavaraa menevät.

”Huumeet ovat valitettavasti Helsingissä valtava ongelma. Monet käyttäjät käyttävät varastettuja tuotteita vaihdon­välineinä.”

Mustosen mukaan poliittiset päättäjät eivät ota elintarvike­varkauksia riittävän tosissaan. Hän perään­kuuluttaa paljon puhuttuja muunto­rangaistuksia, joista varkaat joutuisivat vankilaan, jos määrättyjä sanktioita ei hoideta. Ehdotusta kuitenkin usein kritisoidaan siitä syystä, ettei se ratkaise tehokkaasti riippuvuus­ongelmia, jotka vaikuttavat varkauksien taustalla.

Mustonen sanoo, että näpistelyongelma on kauppiaille varsin merkittävä. Yleensä varkaudet ovat suoraan pois kauppojen tuloista.

Lue lisää: Lauttasaaren juusto­varkauksia saattavat selittää hämärät ”tilauskeikat” – Kokenut myymälä­etsivä arvioi, minne juustot päätyvät

K-Market Lauttasaaressa mustaleima­juustojen pihistäminen ratkaistiin sillä, että ne siirrettiin kassalle myytäväksi.

Monissa kaupoissa tähän ei haluta ryhtyä.

”Haluamme palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin. Se tapahtuu niin, että tuotteet ovat asiakkaille helposti saatavilla”, päättää Mustonen.

HS kertoi laajemmin eniten varastettavista tuotteista vuonna 2017.

Lue lisää: Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

Näin kaupoissa suojaudutaan myymälävarkauksilta

■ Tuotteiden sijoittelulla. Osa tavaroista pitää pyytää palvelutiskiltä tai on lukkojen takana.

■ Myymälän siisteydellä ja järjestyksellä, jolloin puuttuvan tavaran huomaa helpommin.

■ Tuotteiden hälytyslaitteilla.

■ Vartijoilla ja myymäläetsivillä.

■ Kameravalvonnalla.

■ Henkilökunnan määrällä ja koulutuksella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat