Autoilija hämmentyy Toukolassa: Miksi hiljaisen pientalo­alueen keskellä on 18 metriä leveä autotie?

HS selvitti, miksi Helsingin Toukolassa Damaskuksentie alkaa poikkeuksellisen leveänä.

Toukolan pientaloalueella on hämmentävä näky, kun Damaskuksentie alkaa hyvin leveänä.

6.7. 10:45

Tunnelmallisessa Toukolassa kulkija saattaa törmätä outoon näkyyn. Nimittäin Damaskuksentie alkaa 18 metrin levyisenä.

Idyllisellä pientaloalueella poikkeuksellisen leveä tie on epätavallinen tieratkaisu. Se on lähes kaksi kertaa leveämpänä kuin alueen muut tiet.

Miksi siis leveä mutta lyhyt tienpätkä on rakennettu Toukolaan?

”Damaskuksentien pohjoispään leveys on jäänne historiasta”, Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön liikenneinsinööri Riikka Österlund kertoo sähköpostitse.

Vuoden 1925 kartassa Damaskuksentie on esitetty leveänä, mutta suunnitelma ei ole lopulta toteutunut kaikilta osin. Vuonna 1969 katu puolestaan näkyy ilmakuvassa jo nykyisellään: osittain leveänä.

Österlundin mukaan asemakaavadokumenteissa ei ole mainintaa siitä, miksi lyhyt pätkä kadusta on päätetty rakentaa niin leveänä, vaikka muu ympäristö ei ole toteutunut alkuperäisen suunnitelman mukaan.

”Damaskuksentien reunassa on ollut asemakaavoissa sekä puistoa että istutettavaa aluetta, mutta en tosiaan tiedä miksei istutettavaa aluetta ole toteutettu.”

Österlund kertoo, että liikennemäärät poikkeuksellisen leveällä kadunpätkällä ovat hyvin pienet, ja se palvelee vain osaa pientaloalueesta.

”Toki olisi hyvä ja toivottavaa, että esimerkiksi jalkakäytävät olisivat nykyistä leveämmät, mutta muutoksia katutilan jäsentelyyn tehdään tällaisissa paikoissa lähinnä osana suurempaa kokonaisuutta.”

Lue lisää: Onko tämä väli­aikainen pyörä­tie Helsingin paras? Kulkijoiden mukaan se on niin hyvä, ettei uutta kannattaisi edes rakentaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat