Viivi Kontinen viilentää yksiötään nerokkaalla kikalla, jota moni ei osaa edes ajatella – ”Olen kehitellyt tätä tammikuusta asti”

HS pyysi lukijoiltaan asuntojen viilennysvinkkejä. Suurin osa niistä oli varsin tavanomaisia, mutta helsinkiläinen Viivi Kontinen esitteli nokkelan oivalluksen.

Viivi Kontisella on erinomainen niksi kodin viilennykseen.

30.6. 9:05 | Päivitetty 30.6. 11:07

21-vuotias etelähelsinkiläinen Viivi Kontinen on nähnyt vaivaa sen eteen, ettei hänen ensiasuntonsa kuumenisi helteellä hirvittäväksi pätsiksi.

Hän asuu 18-neliöisessä parvellisessa yksiössä Munkkisaaressa. Vanha kivitalo on valmistunut vuonna 1909 ja kolmannen kerroksen pienen asunnon ainoa ikkuna osoittaa suoraan etelään.

Kontinen kertoo olevansa herkkä kuumuudelle. Jos asunnon lämpötila nousee liiaksi, hän ei saa lainkaan nukutuksi. Sen takia hän on ottanut jo hyvissä ajoin asiakseen viilennyskeinojen keksimisen. Hän kuvaa itseään luonteeltaan ennen kaikkea ”ongelmanratkaisijaksi”.

”Olen kehitellyt tätä tammikuusta asti”, hän sanoo ja kurottaa samalla viritelmiään sohvansa takaa.

Katon rajassa parvella nukkuminen muuttuu helposti tukalaksi.

Kontisen viritelmä on yksinkertainen mutta varsin nokkela ja hienosäädetty.

Yksi-ikkunaisen asunnon suurin ongelma on se, että aurinko paistaa suoraan sisään ja lämmintää pienen kämpän. Siksi auringonvalo täytyy saada jotenkin kääntymään poispäin.

”Kuulin saksalaiselta kaveriltani, että hänellä on käytössään custom-valmistetut lämpöä blokkaavat verhot, jotka toimivat hyvin. Ne ovat kuitenkin hyvin kalliita, joten aloin pohtia halvempaa ratkaisua.”

Kontinen keksi, että ensiapupakkausten avaruuslakanat toimivat lämpöverhojen tavoin. Niiden kiiltävä pinta heijastaa auringonvaloa poispäin. Sellaiset kun asentaa ikkunoiden eteen, asunnon ei pitäisi lämmetä niin paljon.

Avaruuslakana on kestävä ja vahva potilaspeite, jonka tarkoitus on pitää loukkaantunut lämpimänä hätätapauksissa.

”Ensin mietin alumiinifoliota, mutta se ei olisi ollut näin kätevää.”

Tarranauhojen ansiosta lakanat kiinnittyvät näppärästi ikkunaan.

Kontinen osti urheilukaupasta kaksi avaruuslakanaa ja kodintarvikepuodista tarranauhaa. Hän kiinnitti avaruuslakanoiden reunoihin tarranauhat ja toiset nauhat ikkunan karmeihin. Näin ollen hän saa kiinnitettyä lakanat ikkunoiden eteen helposti alle minuutissa.

Tuplasuojauksena Kontinen laskee avaruusverhoilun päälle vielä pimentävän rullaverhon. Ikkunoiden suojia hän pitää sen ajan, kun aurinko paistaa suoraan ikkunaan. Noin kello viideltä suojat voi päivittäin poistaa.

”Minulle oli tärkeää, että suojaukset ovat näppärät. Haluan nähdä myös tarvittaessa ulos ja haluan purkaa viritykset, jos tulee esimerkiksi kavereita kylään.

Kun Kontisen kotona vierailee, tuntee sopivan lämpötilan. Mikään jääkaappi asunto ei suinkaan ole, mutta se on takuulla kivitalon naapureita viileämpi.

”Asunto on pysynyt toistaiseksi yllättävän miellyttävänä, mutta kieltämättä heinäkuu jo pelottaa”, Kontinen sanoo.

Rullaverho viimeistelee viritelmän.

HS pyysi lukijoiltaan asuntojen viilennysvinkkejä verkkokyselyn avulla. Neuvoja tuli runsaasti, ja niistä suurin osa oli varsin tavanomaisia. Monet suosivat märkiä kankaita.

”Kastele tekokuituinen paita, rutista liiat vedet pois ja vetäise päällesi.”

”Kastelen astiapyyhkeen ja pidän sitä harteilla tai käytän huppumaisesti päässäni. Onneksi meillä ei ole kamerapakkoa palavereissa! Syön välipalaksi jäädytettyjä banaaniviipaleita. Kesälomalla olevia lapsia varten olen laittanut muovikulhoihin muovisia leluja ja vettä niin, että lelut peittyvät ja jäädyttänyt astiat. Lapsilla kuluu aika nurmikolla lusikalla leluja irrottaessa.”

”Nukun tarvittaessa märän froteepyyhkeen alla. Kastelen ja kierrän niin kuivaksi kuin saa. Vanha kikka Australiasta.”

Erilaiset ilmastointilaitteet keräsivät myös kehuja.

”Olen ostanut liikuteltavan ilmastointilaitteen joka kattaa 50 neliötä, mikä ei vaadi kakkosyksikköä, joka on monissa kerrostaloissa kielletty. Eli sillä saa ainakin makuuhuoneen pysymään viileänä. Maksaa noin 1 000 euroa, mutta eipä sitten tarvitse kärsiä.”

Tilasimme ilmalämpöpumpun. Sen nokkelampaa tekoa ei ole. Ja vaikka se ei ehdi enää täksi kesäksi, kiität itseäsi ensi kesänä jos älyät tilata sen nyt.

Muutamat lukijat lähestyvät kuumuutta jo huumorin keinoin. Yksi luottaa ”cooliin” papparokkiin:

”Hyvä musiikki auttaa pysymään viileänä. Esimerkiksi Uriah Heepin Lady in Black -kappale.”

47-vuotias vantaalaismies on puolestaan todennut vissyn juomisen ja alkukantaisen oleskelun parhaaksi yhdistelmäksi.

”Juon kivennäisvettä jatkuvasti ja olen niin nakuna kuin säännöt sallivat”.

Viivi Kontisenkin kodissa on käytössä klassikkokikka: kun postiluukun saa pysymään auki, voi uskotella itselleen, että asunnossa on tehokas läpiveto.

Lue lisää: Paras lämpötila suomalaiselle on +14 – Professori selittää karun totuuden

Lue lisää: Harva tietää, että laki velvoittaa auttamaan helteeseen tuupertunutta villieläintä – Asian­tuntija kertaa, miten ohikulkijoiden pitää toimia

Lue lisää: Alus­vaatteisillaan vilvoitellut Taru Leinonen ällistyi ohikulkijoiden reaktioista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat