Helsinkiin ohjaavasta tien­viitasta valkeni hölmö kirjoitus­virhe – Asentajat eivät ilmeisesti katsoneet, mitä pystyttävät tien varteen

Väyläviraston asiantuntijan mukaan virheellisessä kyltissä on todennäköisesti kyse inhimillisestä virheestä, jota kukaan ei vain ole sattunut huomaamaan.

Pääkaupungin suuntaan ohjaavassa viitassa on kiusallinen kirjoitusvirhe.

4.7. 11:18

Valtatiellä 25 Lohjan suunnalta tullessaan autoilija saattaa joutua hieraisemaan silmiään Karjaan edustalla olevan liittymän kohdalla.

Kantatielle 51 kääntyvässä liittymässä oleva tienviitta ohjaa kuskia suomeksi Helsinkiin, mutta ruotsiksi ”Helsinforsiin”.

Miten kukaan ei ole huomannut puuttuvaa kirjainta kylttiä valmistettaessa tai asennettaessa?

”Noh, mitähän tuohon nyt voisi vastata. Nämä ovat tällaisia virheitä, mitä sattuu välillä kaikissa tuotantoprosesseissa ja joskus ne menevät noin pitkälle”, sanoo Väyläviraston tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Jukka Hopeavuori.

”Kun sieltä löytyy tuollainen virhe, niin kyltti vaihdetaan tietenkin. Käytännössä ely-keskus tilaa tienviitan valmistajalta, joka on tehnyt alkuperäisen toteutuksen. Se menee joko takuuvaihtona tai sitten siitä maksetaan”, Hopeavuori kertoo.

Kyseessä on Hopeavuoren arvion mukaan inhimillinen virhe, jota kukaan ei ole vain yksinkertaisesti huomannut.

”Kun kyltti tulee tehtaalta, asentajat asentavat sen, eivätkä sen kummemmin katso sisältöä. Merkit ovat niin isoja, että käytännössä tilanteessa asentajat tekevät töitä merkin takana”, Hopeavuori kertoo.

Jos kyseisen tienpätkän avaa Google Mapsin Street View -palvelussa, mutkassa näkyy viitta, jossa kirjoitusvirhettä ei ole. Palvelussa näkyvä kuva on sen tietojen mukaan syyskuulta 2011. Viitta on todennäköisesti vaihdettu siis sen jälkeen.

Hopeavuori ilmoitti asiasta Helsingin Sanomien yhteydenoton seurauksena Uudenmaan ely-keskukseen. Hän ei saanut ely-keskukselta selville, milloin virheen sisältävä tienviitta on asennettu.

Hopeavuori kertoi myöhemmin sähköpostitse, että alueen urakoitsija tilaa uuden opasteen. Toimitusajasta riippuen se saapunee muutamien viikkojen kuluessa.

Mikäli Helsinfors-viitan haluaa nähdä, kannattaa siis pian suunnata Karjaalle.

Lue lisää: Olympiastadionin varoitus­kyltistä löytyi käsittämätön käännös – ”Uskon, että Google translatekin olisi pystynyt parempaan”

Lue lisää: Hilpeä käännös­kukkanen jäi opaste­kylttiin Seurasaaressa – sen tajuttuaan saaren pomokin alkaa nauraa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat