Helsinki kielsi Pikkukosken uima­rannalla uimisen, mutta se ei vaikuttanut tuntikausiin mihinkään – ”Tieto tuli myöhässä”

Pikkukosken uimarannalla ei pidä nyt uida. Vedessä on sinilevää ja vedenlaatua selvitetään.

Pikkukosken uimarannalla oli tavallisen kesäinen meno torstaina ennen kello viittä uintikiellosta huolimatta.

30.6. 19:46

Pikkukosken suositulla uimarannalla uiminen kiellettiin torstaina aamupäivällä jätevesiepäilyn takia. Rannalla haisi ilmoituksen mukaan tuntemattomasta syystä ”todella paljon”.

Asiasta tiedotettiin pääkaupunkiseudun Ulkoliikuntakartan sivuilla ja esimerkiksi HS uutisoi asiasta.

Silti vielä ennen kello viittä iltapäivällä ihmiset uivat rannalla vailla huolen häivää. Paikalla ollut HS:n toimittaja Bijan Rezai Jahromi kertoo, ettei juuri kukaan rannalla vaikuttanut olevan tietoinen uintikiellosta. Edes uimavalvojat eivät puuttuneet uimiseen.

Rannalla ja vedessä ihmiset olivat normaaliin tapaan, eikä missään näkynyt esimerkiksi uimisesta varoittavia kylttejä.

”Myöskään jätevedenhajua ei ollut ilmassa”, Jahromi kertoo.

Lue lisää: Pikkukosken uimarannalla uiminen kiellettiin

HS:n toimittajan mukaan rannalla ei haissut pahalta torstaina kello viiden aikaan.

HS tavoitti Helsingin kaupungin terveysinsinöörin Sari Frontin noin kello seitsemältä torstai-iltana. Hän oli tuolloin juuri palaamassa tarkastuskäynniltä Pikkukoskelta.

”Nyt rannalla on tilanteesta viestivät kyltit, ja uimavalvojat ohjeistavat ihmisiä pysymään poissa vedestä. Tieto tuli valitettavasti myöhässä rannalle.”

Frontin mukaan vedestä otettiin tuoreet vesinäytteet, ja aistinvaraisesti vaikutti siltä, ettei vesi haise erityisen pahalta. Frontin mukaan näyttää siltä, että paha haju on ollut peräisin jostain muualta kuin vedestä.

Vedestä löytyi kuitenkin tarkastuskäynnillä sinilevää.

”Jo sinilevän takia rannalla ei pidä nyt uida.”

Sinileväisessä vedessä uiminen voi aiheuttaa ihon ärsytysoireita, kutinaa ja punoitusta. Iholle päätynyt sinileväinen vesi voi aiheuttaa myös silmä- ja korvatulehduksia tai myös flunssaoireita.

Frontin mukaan vesinäytteet analysoidaan nyt laboratoriossa, ja niiden tuloksista tiedotetaan näytteiden valmistuttua. Siihen asti rannalla ei pidä uida.

PIKKUKOSKEN uimaranta on pieni ja suojaisa hiekkaranta kallioiden katveessa Vantaanjoessa. Vesi on siellä kesäisin tavallisesti hyvin lämmintä, tänään torstaina iltapäivällä lämpöasteita oli 25.

Uimaveden laatu Pikkukoskella on ollut aiemmin poikkeuksellisen heikko. Viime kesänä Helsingin kaupunki kehotti asukkaita välttämään uimista Pikkukosken uimarannalla, sillä vedestä löytyi poikkeuksellisen runsaasti suolistoperäisiä bakteeripitoisuuksia. Vedestä otettujen näytteiden mukaan suolistoperäiset bakteerit olivat pääosin peräisin lintujen ulosteista, jotka valuvat sateiden mukana maalta veteen.

Tuloksissa saatiin viitteitä myös ihmisen ulosteesta, mikä voi viitata jätevesipäästöihin.

Viime kesänä uimista ei kuitenkaan kielletty, vaan ihmisiä ainoastaan suositeltiin välttämään uimista. Rannan sulkeminen on huomattavasti järeämpi toimenpide.

Luonnonvesissä on tavallisesti aina jonkin verran ulosteperäisiä bakteereja eläimistöstä johtuen. Mikäli suolistobakteerien raja-arvot ylittyvät, vedessä uiminen voi kuitenkin aiheuttaa terveyshaittoja, erityisesti jos vettä nielee.

Helsingin kaupunki tekee uimarannoille kesän aikana tarkastuksia, ottaa vedestä näytteitä ja seuraa vedenlaatua. Suolistobakteerien määrä ja mittaustulokset voivat kesän aikana vaihdella.

Oikaisu 1. heinäkuuta kello 14.29: Jutussa luki ensin, että Pikkukosken uimaranta suljettiin. Rannalla uiminen on kielletty, mutta rannalla saa viettää aikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat