Jäätelöauton rallatus ärsyttää Munkki­vuoressa, sillä melodia kuuluu 30 kertaa yhden illan aikana: ”Se on sellainen pakollinen konsertti”

Jäätelöautojen ikoninen tunnussävelmä ei miellytä jokaista. Nyt Etelä-Suomen Jäätelö vastaa kritiikkiin.

Jäätelöauton tunnistaa mieleenpainuvasta melodiastaan.

5.7. 14:28

Jäätelöauton tunnusmelodia häiritsee Munkkivuoressa. Alueella asuva Ossi Ollinaho arvioi, että rallatus kantautuu hänen korviinsa noin kolmekymmentä kertaa kierroksen aikana.

”On mielestäni väärin, että ihmisiä pakotetaan kuuntelemaan jotakin ilman, että he saavat itse päättää siitä”, Ollinaho sanoo.

Jätskiauton reittiaikataulun mukaan Munkkivuoren kaduilla ajetaan joka toinen tiistai kello 17–21.

Ollinaho kirjoitti kokemastaan meluhaitasta mielipidekirjoituksen, jonka HS julkaisi viime perjantaina. Mielipidekirjoituksessaan Ollinaho sanoo, että jäätelöauton aiheuttama melu vaikeuttaa myös naapuruston lasten unensaantia. Ääni tunkeutuu ikävästi sisätiloihin, kun ikkunoita täytyy pitää auki helteellä.

”Se on sellainen pakollinen konsertti tiistai-illoissa”, Ollinaho kuvailee.

Lue lisää: Jäätelöauton rallatus häiritsee asukkaita

Helsingin jäätelöautoja liikennöivän Etelä-Suomen Jäätelö oy:n toimitusjohtaja Juha Lauronen kertoo, että asiakkaiden palautteet otetaan huomioon.

”Jos joku tekee esimerkiksi vuorotyötä ja nukkuu päivisin, pyydämme häneltä tarkemmat tiedot ja laitamme merkinnän, että tällä pysäkillä täytyy soittaa hiljempaa”, Lauronen sanoo.

Kokonaista aluetta ei voida hiljentää täysin. Lauronen kertoo tunnussävelen olevan tärkeä myyntiväline, jonka kautta saadaan puolet myynnistä. Yksittäisten pysäkkien kohdalla voidaan ryhtyä toimenpiteisiin, ja jokaiseen palautteeseen vastataan.

Mielipidekirjoituksen kirjoittaneen Ollinahon mielestä jäätelöautot edustavat vanhentunutta tekniikkaa, jolla on lähinnä nostalgia-arvoa.

”Onhan Ultra Brakin tehnyt Jäätelöauto-nimisen biisin. Vaikka se ei ole sama rallatus, niin siitä äänestä se on saanut nimensä ja ideansa. Sekin varmasti oikeuttaa jäätelöautojen olemassaoloa”, Ollinaho pohtii.

Sen sijaan jäätelöauton merkitys on Laurosen mukaan korostunut korona-aikana. Asiakkaat ovat ryhtyneet antamaan aiempaa enemmän palautetta ja iloinneet siitä, että jokin on pysyvää.

”Juuri eilen sain viestin, että oli aivan ihanaa, kun jäätelöauto saapui pihaan soittaen melodiaansa. Se pelasti erään ekaluokkalaisen päivän”, Lauronen kertoo.

Ollinaho ehdottaa, että jäätelöauton toimintaa uudistettaisiin esimerkiksi niin, että kännykkään voisi halutessaan saada ilmoituksen lähellä liikkuvasta autosta.

Lauronen sanoo, että uutta teknologiaa voitaisiin toki ottaa käyttöön tulevaisuudessa. Ongelmana tosin on, ettei jäätelöauto silloin tavoittaisi kaikkia asiakkaitaan.

”Meillä on lukuisia asiakkaita, jotka eivät käytä nettiä. Kaikki vanhemmat ihmiset eivät vielä ole oppineet älypuhelimen käyttäjiksi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat