Seksin katukauppa on nyt afrikkalaisten hallussa Helsingissä – Poliisin mukaan reviiririidat ovat käytännössä loppuneet

Seksikauppa on vähentynyt Helsingin kaduilla huomattavasti verrattuna koronapandemiaa edeltävään aikaan. Seksin myynti on siirtynyt pääasiassa verkkoon.

29.8. 2:00 | Päivitetty 29.8. 6:14

Seksikauppa on siirtynyt Helsingissä lähes kokonaan verkkoon. Rikosylikomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisista kertoo, että katuprostituutio Helsingin keskustassa on vähentynyt huomattavasti verrattuna koronapandemiaa edeltävään aikaan.

Kortelaisen tietojen mukaan muualla Suomessa ei ole esiintynyt seksin katukauppaa. Ilmiö on poliisin tietojen mukaan keskittynyt Suomessa Helsingin ydinkeskustaan.

”Koko seksikaupasta katuprostituution volyymi on pieni, vaikka pandemian jälkeen ollaan havaittu pientä nousua. Katuprostituutio on Helsingissä käytännössä afrikkalaisten hallussa”, Kortelainen sanoo.

Hän kertoo, että aiemmin kadulla seksiä myyneet, Itä-Euroopasta Suomeen tulleet seksityöntekijät ovat siirtyneet verkkoalustoille kuten Seksitreffit-sivustolle.

Aiemmin Helsingin ydinkeskustassa on ollut reviiririitoja prostituoitujen välillä, Kortelainen vahvistaa.

”Reviiririidat ilmiönä on hävinnyt koronan myötä.”

Parittajat ja paritetut ovat Kortelaisen mukaan yleensä samasta lähtömaasta.

”Poliisin työstä tekee haastavaa se, että parittajat eivät ole aina Suomessa, vaan hoitavat liiketoimintaa etäyhteyksillä.”

Kortelaisen mukaan afrikkalaisilla prostituoiduilla saattaa olla esimerkiksi pysyvä oleskelulupa Italiassa, jolloin heidän matkustamisensa Suomeen ”turisteina” on helppoa.

Schengen-valtion myöntämän oleskeluluvan saanut henkilö voi liikkua vapaasti Schengen-alueella enintään kolmen kuukauden ajan, jos hän täyttää maahantuloedellytykset ja jos hän ei ole kansallisessa maahantulokieltoluettelossa.

Kortelaisen mukaan Suomen ulkopuolelta tänne tulevat seksialan työntekijät haluavat ansaita rahaa ja palata sitten lähtömaihinsa.

Seksityöntekijät voidaan jakaa kahteen ryhmään: parituksen uhreihin ja yrittäjiin, sanoo Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Parituksesta on kyse silloin, kun joku muu kuin seksinmyyjä itse hyötyy siitä taloudellisesti. Tolvasen mukaan paritusta pyörittävät Suomessa pääasiassa ulkomaiset toimijat.

”Ongelma on se, että parittajat ovat saattaneet lähteä pois Suomesta, kun tapaus etenee tutkintaan.”

Tolvanen korostaa, että seksityöntekijät tekevät harvoin rikosilmoitusta poliisille.

”Suomen lainsäädäntö on ajan tasalla tässä asiassa, ja verotuspuoleen on tullut parannuksia”, hän arvioi.

Parannettavaakin Tolvasen mielestä vielä kuitenkin riittää, sillä viranomaisyhteistyötä tarvittaisiin enemmän. Poliisin, syyttäjälaitoksen, järjestöjen, maahan­muutto­viranomaisten sekä terveys- ja sosiaalihuollon pitää hänestä pyrkiä tekemään enemmän yhteistyötä.

”Suurin ongelma on ihmiskaupan tunnistaminen ja seksityöntekijöiden saattaminen palvelujen piiriin.”

Julkiseen keskusteluun on noussut Venäjän hyökkäyssotaa paenneiden ukrainalaisten mahdollinen hyväksikäyttäminen.

Lue lisää: Suomeen saapuneita ukrainalais­naisia on lähestytty omituisin työ­tarjouksin, mutta viitteitä järjestäytyneestä seksi­kaupasta ei ole

”Riskit ovat olemassa, mutta viranomaisyhteistyöllä ja valistuksella voidaan ehkäistä tämän ilmiön toteutuminen”, Tolvanen arvioi.

Hannu Kortelaisen mukaan sota ei ole juurikaan vaikuttanut ukrainalaisten määrään seksikaupassa: katuprostituoituina ukrainalaiset eivät työskentele, ja verkossa ei ole heidän osaltaan tapahtunut merkittävää muutosta.

”Yksittäiset ukrainalaiset myyvät edelleen seksiä verkossa.”

Pro-tukipiste ry:n toiminnanjohtajan Jaana Kauppisen mukaan nykyinen parituslaki on seksityöntekijöiden turvallisuuden kannalta ongelmallinen. Pro-tukipisteen tarkoituksena on edistää seksi- ja erotiikkapalveluita myyvien ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta sekä oikeutta yhdenvertaiseen kohteluun.

”Koska toisen prostituutiosta hyötyminen on rikos, niin seksityöntekijät eivät voi esimerkiksi vuokrata työtiloja, kuten eivät myöskään palkata turvahenkilöä”, Kauppinen sanoo.

”Mitä vähemmän on mahdollisuuksia toimia laillisesti ja järjestäytyneen yhteiskunnan sisällä, niin sen suuremmaksi tulevat väkivallan ja hyväksikäytön riskit.”

Kauppisen mukaan erityisesti EU:n ulkopuolelta tulevilla seksityöntekijöillä on iso kynnys ottaa poliisin yhteyttä, koska ulkomaalaislain mukaan ulkomaalainen voidaan käännyttää, jos hänen voidaan perustellusta syystä epäillä myyvän seksuaalipalveluja.

Lue lisää: Pituus ja ikä täsmäävät, mutta täysin varma ei koskaan voi olla – Laura ja Anni kertovat, millaista on seksiseuran haku Jodelissa

Lue lisää: Isopovinen Panu-tyttö esitteli ”peittäviä” maaleja olkaimettomassa uimapuvussa ja sortseissa – Seksillä on markkinoitu tuotteita kautta aikojen, mutta nyt on havaittavissa muutos, sanovat tutkijat

Fakta

Mitä laki sanoo seksin myymisestä?

  • Seksin myyminen ja ostaminen on Suomessa laillista, mutta paritus ja ihmiskauppa laitonta.

  • Rikoslain mukaan ihminen syyllistyy paritukseen, jos hän pyrkii saamaan toisen tekemästä seksityöstä taloudellista hyötyä itselleen tai jollekulle muulle.

  • Esimerkiksi seksityöläisen auttaminen asunnon hankkimisessa tai yhteystietojen jakamisessa voi olla paritusta, jos siitä saa taloudellista hyötyä.

  • Euroopan unionin ulkopuolelta tulevia henkilöitä voidaan käännyttää, jos he tekevät seksityötä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat