Paula Loimula näpersi kaksi­sataa tuntia uraovet avannutta mestari­teostaan – Jokainen neulan­pisto piti tehdä hiiren­hiljaa, ettei vauva herää

Tuore ompelimoyrittäjä Paula Loimula vinkkaa, ettei kirpputorilla kannata jättää mieluisaa vaatetta ostamatta vain sen vuoksi, että se on vääränkokoinen.

Helsingin Mechelininkadulle ompelimon perustaneen Paula Loimulan mestariteoksessa on 10 000 käsin ommeltua paljettia.

13.7. 7:00 | Päivitetty 13.7. 8:59

Aina kun vauva nukkui, Paula Loimula edisti unelmaansa, neulanpisto kerrallaan.

Hän työskenteli Marimekon myyjänä ja oli äitiyslomalla toista kertaa, perheen esikoinen oli päivähoidossa.

Loimulan haave oli perustaa oma ompelimo ja valmistaa juhlapukuja, jotka olisivat hitaasti ja käsin tehtyjä taideteoksia. Jotta hän voisi esitellä taitojaan asiakkaille, hänen olisi valmistettava yksi puku mallikappaleeksi.

Loimula oli valmistunut pari vuotta aiemmin, vuonna 2018, vestonomiksi Metropolian ammattikorkeakoulusta. Koulutus kaavoituspohjaiseksi vaatesuunnittelijaksi oli kestänyt neljä vuotta. Sitä ennen hän oli valmistunut Espoon Omniasta vaateartisaaniksi.

”Halusin lukion jälkeen käsityöalalle ja ajattelin, että jos kaavoitan kaksi vuotta ammattikoulussa ja sen jälkeenkin tykkään alasta, haen ammattikorkeakouluun”, Loimula sanoo.

Paula Loimula menetti käsitöitä harrastavan isoäitinsä kuusivuotiaana. ”Pienenä tutkin mummon kaappeja ja löysin sieltä pienen käsin tehdyn kukkaron, joka oli kokonaan kirjailtu pienen pienillä ristipistoilla. Se oli minulle aarre ja kävin sitä aina salaa ihailemassa. Kukkaro katosi, eikä kukaan muu kuin minä edes muista, että sellainen oli olemassa.”

Samana päivänä, kun Loimula valmistui vestonomiksi, hän jäi ensimmäiselle äitiyslomalleen Marimekosta.

Hän oli saanut vakituisen paikan myyjänä jo opiskeluaikana ja kutsuu yritystä turvasatamakseen. Marimekko oli opiskelijalle joustava työnantaja, tunteja sai tehdä niin paljon kuin ehti tai halusi.

Ensimmäisen äitiysloman ajankohta oli Loimulalle täydellinen, koska hän ei ollut vielä varma, mihin suuntaan etenisi ammatillisesti. Hän keskittyi vauvaan ja äitiyden opetteluun ja alkoi opiskella kirjontaa.

Paula Loimula valmistuu pian myös taidekirjojaksi. Hän on innostunut ranskalaisesta koukkukirjonnasta eli lunevillestä. Tässä valmistuu laukkuun tuleva kolmiulotteinen ruusukuvio. ”Teen yhden lehden tunnissa ja tässä ruusussa on kaksitoista lehteä. Lisäksi pitää tehdä vihreät lehdet ja pienet lehdet ja pieniä kukkia. Vähän vaikeaa vielä tietää, kuinka kauan tähän kokonaisuutena menee, teen tätä omana projektinani töiden jälkeen.”

”Toisen lapsen saatuani tiesin, miten homma toimii, ja olin äitinä itsevarmempi. Myös varmuuteni omasta ammattitaidostani oli kasvanut ja tiesin, että haluan oman ompelimon. Mutta yksin en sitä uskaltanut perustaa.”

Loimula halusi portfolionsa aloitussivulle juhlapuvun, joka on tehty kokonaan käsin, ilman ainuttakaan koneommelta.

Hän leikkasi pukuun pieniä pitsinpaloja ja yhdisti ne toisiinsa pohjaverkkokankaalla. Hän kiinnitti pukuun 10 000 paljettia ja kirjoi rintaosan helmillä ja kristalleilla.

Työ oli onneksi niin hiljaista tehdä, ettei se herättänyt vauvaa.

Iltapuku valmistui maaliskuussa 2021, puolen vuoden ja kahdensadan työtunnin jälkeen. Se näytti upealta mallin päällä, jonka Loimula tilasi kuvausta varten.

Ja tuossa se nyt komeilee, Helsingin Mechelininkadulla sijaitsevassa näyteikkunassa. Ikkunan toisella puolella on Loimulan huhtikuussa toteen käynyt unelma, ompelimo Mechelen.

Mutta se ei olisi toteutunut ilman toista naista.

Hänen nimensä on Elena Guseva.

Saatuaan iltapuvun valmiiksi Paula Loimula alkoi tehdä sivutoimisesti ompelutöitä yrittäjälle, joka oli eläköitymässä ja halusi ulkoistaa osan ompelusta ulkopuolisille.

Samalle yritykselle teki töitä myös Elena Guseva.

Paula Loimula ja hänen yhtiökumppaninsa Elena Guseva ystävystyivät ensitapaamisella. Guseva on myös koruntekijä ja modisti.

Naiset alkoivat jutella ja huomasivat olevansa kiinnostuneita samoista asioista. He rakastivat pikkutarkkaa näpertämistä.

Loimula oli opetellut ranskalaisen lunevillen eli koukkutekniikan, jolla eurooppalaiset suuret muotitalot kirjovat kaikki juhlapukunsa. Guseva hallitsee käpypitsitekniikan ja valmistaa sen avulla koruja.

”Meillä synkkasi heti Elenan kanssa, hän on hyvin ystävällinen ja hyvin ammattitaitoinen. Sanoin hänelle jo ensimmäisenä tapaamispäivänämme, että meidän pitäisi perustaa yhdessä ompelimo. Se oli myös hänen unelmansa.”

Joulukuussa 2021 naiset olivat jo niin pitkällä suunnitelmissaan, että Loimula uskalsi irtisanoutua Marimekolta.

Ompelimo Mechelen on erikoistunut juhlapukuihin, mutta ottaa vastaan kaikkia ompelutöitä. Kesken haastattelun nuori mies hakee lyhennyttämänsä paidan.

”Täytyy ostaa vastedeskin liian isoja paitoja, jotta voin tulla tänne uudestaan”, mies sanoo, muttei halua nimeään juttuun.

Paidan lyhentäminen maksoi pikakorjauksena kolmekymmentä euroa.

Paula Loimula on tehnyt kuvassa olevat rintaneulat ja pukuihin kiinnitettävät alustukset luneville-tekniikalla. Elena Guseva tekee koruja käpypitsitekniikalla.

Erityisen innoissaan naiset ovat muokkausompelusta. Siitä Loimula innostui aikoinaan ystävänsä äidin ansiosta. Nainen osti usein vaatteita Oopperan kirpputorilta, vaikka ne olivat hänelle aivan liian suuria.

”Purin vaatteet paloiksi, pienensin kädenteitä ja sivusaumoja ja kasasin palat uudestaan naisen mittojen mukaisiksi. Tein samalla tekniikalla hänelle hääpuvunkin. Silloin innostuin juhlapukujen teosta.”

Kirpparivaatteita katselee uusin silmin kun hoksaa, että ne voi viedä pienennettäväksi ja korjattavaksi.

”On olemassa myös kirpputoreja, jotka myyvät brändivaatteita. Parilla taakse tehdyllä muotolaskoksella kaksi numeroa liian isoista farkuista saa täydellisesti istuvat.”

Loimulan päällä on asu, jonka hän on tehnyt muutamalla eurolla kirpputorilta ostamastaan silkkimekosta.

”Mekon kädentiet olivat liestyneet rikki. Leikkasin mekon kahtia ja tein siitä hameen. Tein topin toisesta vanhasta vaatteesta ja koristelin sen mekosta leikkaamillani olkaimilla ja vyötärönauhalla.”

Paula Loimula teki päällään olevan asun kirpputorilta muutamalla eurolla ostamastaan silkkimekosta. ”Ostimme lähes kaikki ompelimon huonekalut käytettyinä ja tuunasimme ne uudenveroisiksi. Elena teki itse tuon keltaisen koristeruusunkin.”

Mutta onko Paula Loimula saanut tehdä ompelimossaan sitä työtä, mistä aikoinaan haaveili, juhlapukuja?

On.

Huhtikuussa Loimula sai ystävältään vinkin, että kaksi Venla-gaalaan osallistuvaa ihmistä tarvitsee pikaisesti juhlapuvun.

”Keräsin rohkeuteni ja otin heihin yhteyttä Instagramin kautta. Esittelin heille portfolioni, ja kumpikin tilasi gaalaan iltapuvun.”

Lue lisää: Alex Oksanen löysi hatun 30 eurolla ja sitten googlasi sen oikean hinnan – Nyt hän varjelee päähinettä ”elämänsä aarteena”

Lue lisää: Lähiössä Helsingin luoteis­nurkassa sijaitsee liike, jonne ajaa asiakkaita Turusta asti – ”Sisustan täällä koko ajan fantasia­kotiani”

Lue lisää: Ville Hasalan pöydälle nostettiin yhden maailman suurimman tähden kengät – Suutarille annettiin päivä aikaa pelastaa laulajan keikka Helsingissä

Paula Loimula suunnitteli Venla-gaalaan iltapuvun tuottaja Carita von Rutenhjelmille. ”Tein hänelle kaksi luonnosta, joiden yhdistelmästä muotoutui lopputulos. Carita piti toisen luonnoksen korsetti-body-yhdistelmästä, mutta halusi alaosaksi laskeutuvamman hameen. Asussa on paljon teknisiä ratkaisuja, esimerkiksi vyö upotettiin hameen sisään.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat