Muista nämä kolme vinkkiä, jos ajaudut kesällä Helsingissä yllättävän halpaan ravintolaan – Verottaja kertoo, milloin hälytys­kellojen pitäisi soida

Verohallinto tiedotti, että ensi vuonna alkaa ruokaravintoloiden tehostettu verovalvonta. Mitä pitää ottaa huomioon jo nyt, jos menee Helsingissä halpaan ravintolaan.

Verohallinto aloittaa tehostetun valvonnan ruokaravintoloissa.

6.7. 13:26

Verohallinto aloittaa tehostetun valvonnan ensi vuoden alusta lähtien ruokaravintoloissa, koska niin monesta paikasta on löytynyt epäselvyyksiä.

Lue lisää: Verottaja tehostamassa ruoka­ravintoloiden vero­valvontaa – Suosittaa asiakkaita välttämään käteisellä maksamista

Nyt on kuitenkin jo kuuma terassikesä menossa ja ihmiset hakeutuvat pandemian aiheuttamien sulkujen jälkeen ravintoloihin, joten mitä asioita voi jo heti ottaa huomioon estääkseen harmaata taloutta?

Verohallinnon valvontaa vetävä apulaisjohtaja Tarja Valsi antaa kolme vinkkiä, kuinka toimia oikein ravintolassa.

Käytä korttia, kun syöt.

1) Älä käytä käteistä.

”Vältä käteistä, käytä aina korttia”, Valsi sanoo.

Hän kehottaa suosimaan korttimaksua, sillä siitä jää aina jälki järjestelmiin. Siksi kortilla maksaminen helpottaa myös mahdollisen veronkierron selvittämistä.

Tarkista aina kuitin sisältö.

2) Tarkista, että kuitissa on tietyt asiat.

”Pyydä myyjältä kuitti ja maksupäätetosite.”

Asiakkaan kannattaa pyytää maksusta kuitti, jossa näkyy erittely ostetuista tuotteista. Jos korttimaksupäätteen kuitissa ei näy erittelyä, pitää pyytää toinen kuitti, joka tulostuu kassakoneesta.

”Kun pyytää lisäksi kassakoneesta tulostuvan kuitin, varmistuu siitä, että ostokset kirjautuvat osaksi yrityksen myyntiä eivätkä rahat ainoastaan siirry tilille.”

Poikkeuksellisen halpa hinta voi olla hälytyssignaali.

3) Tarkkaile hintoja.

”Jos ravintolan hinnat on todella alhaiset kilpailijoihin nähden, ravintola usein jättää verot maksamatta.”

Valsin mukaan monissa ravintoloissa työntekijöiden todelliset tulot koostuvat muutaman sadan euron suuruisesta virallisesta palkasta, pimeästi maksetusta palkasta sekä työttömyystuesta. Hänen mukaansa se on paitsi verovälttelyä, myös sosiaalitukien väärinkäyttöä.

”Ravintola-, kuljetus-, siivous- ja rakennusalat ovat matalapalkkaisia aloja, jossa vältetään eniten veroja Suomessa.”

Jos epäilee yrityksen kiertävän veroja, siitä voi ilmoittaa Verohallintoon nimettömästi vihjetietolomakkeella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat