Onko tässä Suomen vanhin kissa? Nuorempien naaraiden seassa viihtyvä 28-vuotias Jylppy on omistajan mukaan ”vähän kuin Danny”

Helsinkiläinen Jylppy-kissa on saanut elää harvinaisen pitkän ja vaiherikkaan elämän.

Kermanvaalea Jylppy nauttii elämästä tyttöystävänsä Puten kanssa.

7.7. 10:06

Helsinkiläinen Jylppy täytti tiistaina 28 vuotta. Kissalle se on suuri merkkipaalu, sillä ne elävät keskimäärin 15-vuotiaiksi.

Jylpyn omistaja Tiina Korhonen tietää, mikä on pitkän iän salaisuus.

”Ei riitä, että on kotona kissan kanssa. Pitää ottaa kontaktia ja tehdä juttuja sen kanssa.”

Jylppy ryntää ovelle vastaan aina, kun Korhonen saapuu töistä kotiin. Korhonen tervehtii sitä, ja Jylppy maukuu vastauksen.

Korhonen pitää kissoihin erikoistunutta eläinhoitolaa, jossa asioi noin tuhat kissaa vuodessa. Siksi Korhonen ymmärtää erityisen hyvin, miten eläimet haluavat tulla käsitellyiksi.

”Kissan pitää saada tehdä myös omia juttuja. Omistajina usein määrittelemme, mikä on kissalle hyväksi, mutta myös kissaa on hyvä kuunnella. Eläin tietää parhaiten, mikä sille sopii.”

Parivaljakon tiet kohtasivat 1990-luvulla, kun Korhosen kaverin kissa sai pentuja. Jylppy-kissasta tuli Korhosen lemmikki heti luovutusikäisenä. Siitä lähtien he ovat olleet erottamattomat.

”Ymmärrämme toisiamme todella hyvin. On paljon tuttuja sanoja, äänenpainoja ja eleitä. Jylppy tajuaa niin paljon, että tuntuu kuin olisi ihmisen kanssa”, Korhonen ihmettelee.

Tiina Korhonen uskoo, että myös hyvät geenit selittävät Jylpyn mainiota terveydentilaa.

Kissan elämäntaipaleelle on mahtunut surullisiakin sattumuksia.

Yhdessä vaiheessa Jylppy rupesi nuoleskelemaan karvojaan niin, että turkkiin ilmestyi kaljuja kohtia. Eläinlääkäri määräsi sille masennuslääkityksen, josta aiheutui ikäviä sivuoireita.

”Kissa istui kuin vihannes sohvalla, ja totesin, että tämä ei ole oikein hyvä juttu. Hankin sille eläinsuojeluyhdistykseltä vaimoksi Nasu-kissan, minkä jälkeen kaikki sujui jälleen loistavasti.”

14 vuotta sitten Korhonen joutui Jylpyn ja Nasun kanssa pahaan auto-onnettomuuteen. Korhonen ajoi 120 kilometrin tuntivauhtia Lahden moottoritiellä, kun pakettiauto tuli yllättäen vastaan. Tapahtui nokkakolari. Korhonen joutui sairaalaan, ja kissat luikkivat rikki menneistä häkeistään peloissaan luontoon.

Jylppy ja Nasu saivat vammoja, mutta selvisivät onnettomuudesta.

”Kuin ihmeen kaupalla molemmat löysivät kotiin. Nasu kuoli myöhemmin syöpään, mutta siellä se Jylppy edelleen möllöttää”, Korhonen sanoo.

Jylppy on luonteeltaan seurallinen, mutta reviiritietoinen kolli.

Tällä hetkellä Jylppy viettää kissanpäiviä vierellään 14-vuotias tyttöystävä Putte. Mittava ikäero ei kissapariskuntaa haittaa. Korhonen kertookin, että Jylppy on mieltynyt erityisesti ikäistään nuorempaan seuraan.

”Jylppy on sellainen nuorekas kaveri, vähän kuin Danny!” hän nauraa.

Jylpyn syntymäpäivää on juhlittu tänä vuonna herkkuruoalla. Kissa sai nauttia maksa-aterian, jollaista ei pitkään aikaan ole ollut tarjolla. Loppukesästä merkkipäivää juhlistetaan vielä lomareissulla.

”Kun hoitolan sesonki päättyy, lähdemme maalle. Siellä tehdään sitten kissojen juttuja!”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat