Vastakkaisilla rannoilla on aina eri sini­levä­tilanne Itä-Helsingissä – Asian­tuntija selittää, mistä ilmiö johtuu

Vastakkaisilla Puotilan ja Rastilan uimarannoilla sinilevätilanne vaihtelee rajusti.

Myös Munkkiniemen uimarannalla on paha sinilevätilanne.

11.7. 15:43 | Päivitetty 11.7. 15:50

Puotilan uimarannalla havaittiin maanantaina runsaasti sinilevää.

Samassa lahdessa, vain parinsadan metrin päässä sijaitsevalla Rastilan uimarannalla sinilevää ei ollut juuri lainkaan. Sunnuntaina tilanne oli aivan toinen.

Miten sinilevän määrä voi keikahdella näin rajusti pienellä alueella?

Helsingin kaupungin ympäristötutkija Emil Nyman kertoo ilmiön johtuvan pääasiassa tuulista ja veden virtauksista.

”Koko alueella on sinilevää, mutta vesi on kiertänyt niin, että sinilevä jäi nyt Puotilan uimarannan edustalle pyörimään”, Nyman kertoo.

Alueellisia eroja sinilevän kasvuedellytyksille ei näin pienellä alueella ole. Kertymät ovat siis fysikaalisten ilmiöiden, kuten tuulen ohjaamia.

”Sinilevää on sekoittunut veteen varmasti koko alueella. Pintaan se kertyy siellä, missä pintavirtaukset ovat hitaimpia”, Nyman sanoo.

Terveysinsinööri Sari Front Helsingin kaupungilta taustoittaa, että sinilevää havaittiin sunnuntaiaamuna runsaasti myös Rastilan uimarannalla. Puolen päivän aikoihin sunnuntaina levää ei enää ilmennyt.

Front kehottaa uimareita tarkistamaan sinilevätilanteen aina ennen uimaan menoa. Havaintoja on tehty viime päivinä runsaasti ympäri Helsinkiä.

Sinilevää havaittaessa vedessä ei suositella uimista.

Sinileväisessä vedessä uiminen voi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan aiheuttaa uimareille muun muassa allergisia iho-oireita, pahoinvointia sekä kuumeen ja päänsäryn kaltaisia yleisoireita. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin kuluessa altistumisesta.

Lue lisää: Munkkiniemen uimarannalla vesi vaahtoaa sakeanvihreänä ja rantaviiva on turkoosi – veteen pulahdellaan siitä välittämättä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat