Helsingissä on klassinen ravintola, jonka hovimestareilla oli ennenkuulumaton pelisilmä – Tuuli Tukiainen muistaa yhä tarjoilijan pysäyttävän viestin 50 vuoden takaa

Helsinkiläinen Tuuli Tukiainen on ollut Töölön klassikkoravintola Eliten vakioasiakas jo 50 vuotta.

Helsinkiläinen Tuuli Tukiainen oli monen vuoden ajan kasvissyöjä. ”Sitten ymmärsin, etten voi pelastaa maailman eläimiä.”

17.7. 7:00 | Päivitetty 17.7. 8:16

Töölöläisen ravintola Eliten hovimestari oli hienostunut ja muodollinen. Sellainen, jollaisia he vielä 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa olivat.

Hovimestari lähestyi tuolloin parikymppistä valtiotieteiden opiskelija Tuuli Tukiaista ja lausui sanat, jotka tämä voi kuulla elävästi mielessään vielä 50 vuotta myöhemmin.

”Neiti Tukiainen, taiteilija Palo pyytää teitä pöytäänsä.”

Hovimestari nosti Tukiaisen puoliksi juodun oluen pienelle tarjottimelle. Sitten hän ohjasi Tukiaisen lasikabinettiin, jossa näyttelijä Tauno Palo istui yhdessä muiden ajan merkittävien kulttuurihenkilöiden kanssa.

Helsinkiläinen Tuuli Tukiainen on ollut töölöläisen klassikkoravintola Eliten vakioasiakas jo 50 vuoden ajan. Heinäkuisena torstaina hän oli suunnitellut menevänsä puutarhaansa Munkkiniemeen, mutta koska sääennuste lupasi sadetta, istumme Eliten valkoisten pöytäliinojen äärellä.

Tukiainen muistelee herrasmiehenä ja hurmurina tunnetun Palon tapaamista ja osoittaa nurkkaa, jossa lasikabinetti vielä silloin oli.

”Hän oli superhieno jätkä”, Tukiainen sanoo.

”Jos pöydässä alettiin puhua ikävään sävyyn jostakusta ihmisestä, Palo nousi ylös ja lähti kiertämään ravintolaa ihmisiä ystävällisesti tervehtien. Pöydässä ymmärrettiin nopeasti, mistä oli kyse. Hän ei halunnut kuunnella pahantahtoista juoruilua.”

Tuuli Tukiainen työskenteli opiskeluaikoinaan Alkossa. Hänelle kaavailtiin päämaistajan uraa. Tukiaiselle selvisi kuitenkin, että moni maistaja oli joutunut työkyvyttömyyseläkkeelle. ”Tein siitä sitten omat johtopäätelmäni enkä ryhtynyt siihen työhön.”

Tukiainen arvelee Palon kutsuneen hänet pöytään, sillä seurueessa istui myös yksi hänen tuttavansa. Siinä Tukiainen sitten istui ja söi Palon hänelle tarjoamaa kermasipulipihviä – annosta, josta myöhemmin tuli Palon nimikkoannos.

90-vuotiaan ravintolan historiikin mukaan klassikkoannos sai alkunsa eräänä iltana, kun Palo palasi esityksestään Kansallisteatterista ja tiedusteli Elitestä, olisiko jotain ruokaa vielä ollut mahdollista saada. Hovimestari kävi kysymässä keittiöstä ja palasi iloisten uutisten kanssa: saatavilla olisi lihaa, paistettujen perunoiden, runsaan sipulin ja kermakastikkeen kera.

Tänään Tukiainen haluaa listalta kuitenkin jotain muuta kuin pihviä. Hän valitsee karitsalihapullat ja keskioluen.

”Voisinko saada annoksen varhaisperunoilla? Pikkuisen tilliä niiden päälle. Ehkä voinokare myös”, hän pyytää tarjoilijalta.

Ihmiset ja miljöö ovat saaneet Tukiaisen palaamaan Eliteen vuosi toisensa jälkeen. Ravintola on säilyttänyt perinteikkyytensä värien ja funkkistyylin kautta. Taide on sisustuksen keskiössä.

”Nämä taulut antavat sen tunteen, että olen tullut kotiin”, Tukiainen sanoo.

Elite sai taiteilijaravintolan maineen jo varhaisessa vaiheessa. Asiakkaina kävi Palon lisäksi esimerkiksi Mika Waltari, Matti Kurjensaari ja Lauri Viita. Myös ravintolan vieressä sijaitsevan taiteilijakoti Lallukan asukkaat löysivät tiensä ravintolaan.

”Tänne valuu ihan automaattisesti, mäkeä alas”, Lallukan tuntumassa asunut elokuvantekijä Heikki Partanen lausahti Eliten historiikin mukaan.

Välillä meno yltyi ravintolassa railakkaaksi. Tukiainen kertoo, että vaikka ravintola on hillitty ja siisti paikka, niin joskus hekin tiedostavat nuoret lauloivat siellä kurkku suorana työläislauluja 1970-luvun tyyliin.

”Sitä siedettiin Elitessä hyvin. Nyt en ole pitkään aikaan kokeillut rajoja.”

90-vuotias ravintola Elite oli varhaisissa vaiheissaan työläisten ja taiteilijoiden suosiossa.

Tukiainen haarukoi lihapullia ja muistelee tapausta, kun yritti 1960-luvun lopulla päästä siskonsa kanssa toiseen helsinkiläiseen ravintolaan. Heidät kuitenkin käännytettiin ovelta, sillä naisseurueita ei mielellään päästetty tuohon aikaan ravintoloihin.

”Kysyimme, pitäisikö meidän käydä iskemässä kadulta kaksi miestä ja tulla sitten uudelleen. Hovimestari sanoi, että kyllä.”

Elitessä tällaista ei koskaan tapahtunut, Tukiainen sanoo. Siellä henkilökunnalle oli ravintolan historiikin mukaan painotettu, että naisia täytyy palvella hyvin.

Jotkut naisista jäivät kuitenkin mieluummin kotiin. Niin myös Tauno Palon vaimo Kirsti Ortola.

Eliten vahtimestarin mukaan Orola oli soittanut usein Eliteen ja pyytänyt miestään kotiin. Palo välitti vahtimestarin kautta viestin vaimolleen.

”Mestari, voitko sanoa, että minä olen lähtenyt. Rakastan vaimoani, mutta täällä on ystäviä.”

Vahtimestareilla oli tuohon aikaan muutenkin merkittävä rooli viestien välittäjänä, puhelimia kun ei siihen aikaan ollut. Tukiainen kutsuu hänen opiskeluaikoinaan ravintolassa työskennellyttä Jussi-vahtimestaria ”tietotoimistoksi”.

”Häneltä aina kyseltiin, että onko sitä ja tätä näkynyt ja kenen kanssa se heila on täällä liikkunut.”

Lue lisää: Portsari ryhtyi toimiin, kun klassikko­ravintolaan tuli ”mykkäsoitto” – Sotilaat keksivät 1970-luvulla nerokkaan tavan venyttää iltalomiaan Helsingin humussa

Tukiainen tilaa jälkiruuaksi irish coffeen.

”Maailman paras jälkiruoka”, hän toteaa.

Ravintola Elite on ollut Tukiaiselle hänen elämässään monen merkittävän tapahtuman näyttämö. Hän tapasi siellä jopa 1980-luvulla entisen aviopuolisonsa.

Nykyään Tukiainen käy Elitessä edelleen säännöllisesti. Hänellä ja hänen miesystävällään on ollut ravintolaan vappuisin jatkuva pöytävaraus jo kahdeksan vuoden ajan.

Keväisin ravintolasta soitetaan ja kysytään, että eikös taas tänä vuonna. Ja sitten Tukiainen sanoo, että kyllä taas tänä vuonna, mutta hillityimmin lauluin kuin 50 vuotta sitten.

”Muiden ravintoloiden käyttö on jäänyt vähemmälle, kun viihdyn täällä niin hyvin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat