Tuntematon aine nosti Tornin katto­baarin puheen­aiheeksi: Helsingin yllä on juotu drinkkejä liki 70 vuotta tavalla, jolla jäljiteltiin tietynlaista elämän­tapaa

Ateljee bar avasi ainutlaatuiset näkymät kaupungin kattojen yli ja rantautti Suomeen amerikkalaista cocktail-kulttuuria. Nyt baari on otsikoissa tuntemattoman aineen levittämisen takia.

Hotelli Torni kuvattuna huhtikuussa 2022. Tornin huipulla olevasta ravintolasta avautuvat hienot maisemat Helsingin kantakaupungin ylitse.

15.7. 9:58

Sotien jälkeisessä Helsingissä tavoiteltiin amerikkalaistyylistä suurkaupunkitunnelmaa.

Yrjönkadulle hotelli Tornin katolle nousi Ateljee bar -niminen maisemabaari, jonka konsepti oli ajassaan ainutlaatuinen.

Ateljee barissa tarjottiin alusta saakka näyttäviä juomia ja erityislaatuisia näköaloja Helsingin ylitse. Korkeuksista on pystynyt ihailemaan myös nuorten taiteilijoiden teoksia ja katsomaan kaupungin kattoja näköalavessoista.

HS on uutisoinut viime perjantaina ravintolassa tapahtuneesta välikohtauksesta. Poliisin epäilyn mukaan ravintolassa levitettiin tuntematonta ainetta, josta kolme ravintolan työntekijää sai oireita. Poliisi määräsi ravintolan suljettavaksi pian tapahtuneen jälkeen.

Tapausta tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä, vaaran aiheuttamisena ja vahingontekona. Teosta epäillään naista, jota ei vielä torstaina oltu päästy kuulemaan.

Ateljee barin taustalta löytyy tärkeä osa Helsingin historiaa.

Kun hotelli Torni valmistui Yrjönkadulle vuonna 1931, se oli Suomen korkein hotelli. Amerikkalaisista pilvenpiirtäjistä inspiraationsa saanut rakennus muutti perinteisesti matalan Helsingin siluettia.

”Hotelli Torni toi Helsinkiin kosmopoliittista säihkettä. Yhdistäisin sen samaan ilmiökokonaisuuteen 1930-luvulla avatun Stockmannin tavaratalon kanssa”, sanoo vastaava museonjohtaja Minna Sarantola-Weiss Helsingin kaupunginmuseosta.

Tornin rakennustyömaata kuvattuna vuonna 1930.

Toinen maailmansota katkaisi kieltolain jälkeisen 1930-luvun hyvän taloudellisen kehityksen, johon oli liittynyt elintason nousua ja kansainvälisten kulutusmallien käyttöönottoa.

Sodan jälkeen hotelli Torni toimi Neuvostoliiton valvontakomission päämajana. Sen jälkeen rakennus oli huonossa kunnossa ja vaati remonttia. Korjausten yhteydessä hotelliin tuotiin haluttua modernia suurkaupungin tunnelmaa.

”Yksi sellainen nykyaikaisen kaupunkielämän piirre oli rakennuksen huipulle sijoitettu cocktail-baari”, Sarantola-Weiss kertoo.

Lue myös: Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

Ateljee bar -kattobaari perustettiin vuonna 1951. Myöhemmin, vuonna 1960 hotelli Torniin avattiin vielä American bar, joka vei amerikkalaisen kulttuurin jäljittelyä vielä askeleen pidemmälle.

Sarantola-Weiss kertoo, että Ateljee barin on esimerkki amerikkalaisen cocktail-kulttuurin yleistymisestä, jossa alkoholia juotiin seurustelujuomana. Hänen mukaansa suomalaiset olivat aiemmin juoneet alkoholia rajatuissa tilanteissa, ja se oli ollut aikuisten miesten toimintaa.

”Hyvin pieni kaupunkilainen yläluokka oli ollut ainut yhteiskuntaluokka, jossa nautittiin viiniä ja cocktaileja myös naisten keskuudessa. Ateljee barinkin asiakaskunta oli edelleen kaupunkilaista yläluokkaa.”

Sokos Hotels -ketjuun nykyisin kuuluva hotelli Torni oli suljettuna joulukuusta 2019 saakka pitkän remontin vuoksi. Hotelli ravintoloineen avattiin jälleen tämän vuoden huhtikuussa.

Ateljee barin asiakaskunta on ollut perinteisesti kaupunkilaista yläluokkaa, arvioi vastaava museonjohtaja.

Lue lisää: Mahdollisesti hengenvaarallisen aineen levittämisestä epäilty nainen otettu kiinni – Hotelli Tornin baarissa olleet asiakkaat kertovat illasta

Lue lisää: Helsinkiläisessä näköalabaarissa levitettiin mahdollisesti hengen­vaarallista ainetta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat