Suosittu somevaikuttaja kyllästyi lopullisesti katuhäirintään Helsingissä – Kirjoitus kerää nyt kasapäin kiitosta

Naisiin kohdistuva häirintä yleistyy erityisesti kesäisin vaatekerrosten vähetessä. Roosa Rahkonen kertoo, ettei häirintä kuitenkaan katoa, vaikka olisi talvi ja toppatakit päällä.

Helsinkiläinen Roosa Rahkonen työskentelee vaikuttajana sosiaalisessa mediassa. Tällä kuvalla hän otti kantaa erityisesti kesäisin yleistyvään katuhäirintään.

19.7. 15:51 | Päivitetty 19.7. 16:19

Helsinkiläinen Roosa Rahkonen kertoo Instagramissa kokemastaan katuhäirinnästä. Kirjoitukseensa Rahkonen on liittänyt kuvan, jossa hän seisoo katuhäirinnän loppumista vaativan kyltin kanssa.

Postaus alkaa sanoilla: ”Aamulla lähden kotoa ja mulla on hyvä olla. Niin kauan siis, kunnes joku kadulla viheltää.”

Rahkonen kertoo ensin saaneensa vastaan kävelleeltä tytöltä varoituksen edessä olevassa tunnelissa odottavasta ahdistelijasta. Kotimatkalla poikaporukka taas on huudellut törkeyksiä ja vastaan tuleva mies seisahtunut eteen tukkien tien.

Rahkonen kertoo miettineensä, selviääkö edes kotiin asti. Hän sanoo olevansa väsynyt siihen, kuinka usein samankaltaisia tilanteita tapahtuu – niin hänelle kuin muillekin.

”Katuhäirintä on sukupuolittunut ongelma.”

”Enough is enough.”

Rahkonen on yrittäjä ja suosittu sosiaalisen median vaikuttaja. Hän puhuu sosiaalisessa mediassa muun muassa hyvinvointiin ja mielenterveyteen liittyvistä aiheista.

RAhkosen kirjoitus kosketti monia satoja nuoria naisia, jotka jakoivat postauksen myötä kokemuksiaan häirinnästä. Päivityksestä on tähän mennessä tykännyt Instagramissa jo lähes 15 000 henkilöä.

”Eniten kerrottiin fyysisestä ja verbaalisesta häirinnästä. Joku läpsäisee esimerkiksi takapuolelle tai huutelee kadulla”, Rahkonen kertoo HS:lle.

”Niitä on masentava lukea.”

Rahkonen yllättyi etenkin siitä, kuinka monet jakavat keskenään tämän valitettavan kokemuksen. Häirintä ei tunnu olevan kenellekään naiselle vierasta.

”Monet kommentoi, että mullekin on varmaan käynyt se sama, mikä kaikille naisille.”

Pahinta onkin jatkuva turvattomuuden tunne, joka on jatkunut teinivuosista lähtien.

”Se alkoi kun olin 14-vuotias, ja aikuiset miehet käyttäytyivät epäsopivasti mua kohtaan. Joskus oon joutunut huutamaan apua, kun mua on seurattu kotiovelle tai tarrattu kiinni.”

Rahkonen sanoo, että hänen unelmansa olisi maailma, jossa jokaisella olisi turvallinen olo.

”Siihen tarvittaisiin kokonaisvaltainen asenneilmapiirin ja kasvatuksen muutos. Häirintä etenee yhteiskunnassa pikkuhiljaa. Se saattaa alkaa naisia väheksyvinä kommentteina.”

Aluksi ihmisten kuitenkin pitäisi Rahkosen mielestä oppia tunnistamaan seksuaalisen häirinnän raja: lähestyä voi myös ilman häirintää.

”Jengi aina puolustautuu sillä, että hei se oli kehu, mutta se on itse asiassa vallankäyttöä.”

Seuraavaksi pitäisi luopua passiivisuudesta ja hiljaisesta hyväksynnästä.

”Kaverille voi sanoa, että hei toi ei ole ok, jos se läpsii jotakuta takapuolelle.”

Rahkonen itse ei aio hiljetä aiheesta niin kauan, kun mikään ei muutu.

”Ja vaikka sanonkin, että tämä on sukupuolittunut ongelma, joka kohdistuu erityisesti naisiin, niin häirinnästä kärsivät muutkin, etenkin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat