Tanja-Virtanen Leppä harrastaa vanhoja autoja.

Autoilija, joka kääntää päät

Naisten automobiiliklubin puheenjohtaja Tanja Virtanen-Leppä nauttii ajamisesta 1950-luvun autolla.


1.8. 2:00 | Päivitetty 1.8. 9:03

Kun Tanja Virtanen-Leppä lähtee kotoaan Helsingistä ajelemaan siniharmaalla autollaan, monet vastaantulevat autoilijat nostavat peukkua ja jalankulkijat vilkuttavat. Hyvin tavallista on myös se että täysin tuntemattomat tulevat parkkipaikoilla höpöttelemään.

Vuoden 1955 Austin A30 saa hyvälle tuulelle myös sen kuljettajan, Naisten automobiiliklubin puheenjohtajan. Virtanen-Leppä, 51, on ollut vuonna 2007 perustetun autokerhon jäsen noin kymmenen vuotta ja puheenjohtajana vuodesta 2018.

Tanja Virtanen-Leppä kuvattiin autonsa kanssa Pasilan vanhoilla veturitalleilla.

Auton pienen etuikkunan lasia voi käännellä ja siten säädellä tuuletusta.

Yhdistys kokoaa yhteen vanhoista autoista kiinnostuneita naisia. Sen tarkoituksena on myös vanhojen ajoneuvojen ja niihin liittyvän esineistön ja asusteiden hankinta ja säilyttäminen sekä naisautoilun historian tutkimus ja sen edistäminen.

Naisten automobiiliklubilla on tapana järjestää heinäkuussa naistenviikon päätteeksi Naisten automobiiliajot. Tapahtumassa pitää ajaa museoajoneuvoikäisellä ajoneuvolla, jota kuljettaa nainen. Miehetkin ovat tervetulleita mukaan, mutta matkustajina. Tänä vuonna leidit kurvailivat Kemiönsaaren ja Salon seuduilla.

Tapahtumien ajoreitit suunnitellaan siten, että matkan varrelle osuu kulttuuri- ja museokohteita ja kivoja ruokapaikkoja, joskus myös vintage-puoteja.

Jäsenien mielestä on vanhoja autoja kunnioitetaan parhaiten siten, että niistä pidetään huolta ja niillä ajetaan.

Naistenviikon päätteeksi järjestettyyn Naisten automobiiliajot -tapahtumaan piti osallistua museoajoneuvoikäisellä autolla, jota nainen ajoi.

Tänä vuonna Naisten automobiiliajot -tapahtuman reitti kulki muun muassa Dragdfjärdiin ja Söderlångvikin kartanolle.

Harrastajissa on kaikenlaisia ihmisiä pankinjohtajasta hitsariin: kiinnostus vanhoihin autoihin ja niillä ajamiseen yhdistää. Moni kerhon löytänyt on kiinnostunut myös vintage-esineistä ja -pukeutumisesta sekä historiasta.

Virtanen-Leppä löysi yhdistyksen sen tapahtumien kautta.

”Niissä ei tarvitse suorittaa mitään etsimällä vaikka rasteja, vaan pääasia on leppoisa ajelu ja yhdessäolo.”

Myös Virtanen-Lepän puoliso harrastaa vanhoja autoja ja entisöi niitä pariskunnan käyttöön. Toisinaan kesämatkaa taitetaan vanhalla Saabilla, toisinaan Jaguarilla tai Singerillä.

Ulkomaanmatkoilla Virtanen-Leppä pyrkii löytämään jotakin vanhoihin autoihin liittyvää nähtävää tai vuokraamaan klassikkoauton käyttöönsä muutamaksi päiväksi.

Vanhojen autojen muotoilu viehättää Tanja Virtanen-Leppää. Varsinkin 1950-luvun ja 1960-luvun autot ovat hänestä kauniita.

”Auton moottori on 803 cm³ ja siinä on 29 hevosvoimaa”, kertoo Tarja Virtanen-Leppä.

Virtanen-Leppä hankki autonsa, jota myös Baby Austiniksi kutsutaan, loppukesästä 2019. Auton lempinimeen on epäilemättä vaikuttanut sen pieni koko.

Osa autoharrastajista tykkää rassata autoja, mutta Virtanen-Lepästä parasta on niillä ajaminen.

”Olen kyllä osallistunut Austinin moottorin osien puhdistamiseen ja hionut ja maalannut sen sisäosia, sillä se oli sisätiloiltaan vähän huonossa kunnossa hankintahetkellä.”

Turvallisuuden vuoksi auton alaosaan on asennettu moottoripyörän vilkut.

Konepellin koristeellinen kahva on yksi Tanja Virtanen-Lepän auton kauniista yksityiskohdista.

Suurin osa ihmisistä suhtautuu hyväntuulisesti pieneen vanhaan auton. Tosin joitakin ärsyttää välillä niiden hiljaisempi vauhti, sillä Austin ei kiihdy ylämäkiin nykyautojen lailla.

”Kun olin ajelemassa sillä ensimmäisiä kertoja pitkiä matkoja, hänellä paloi käämi ja palaneen käry alkoi haista. Oli vain pakko ajaa tosi hitaasti”, Virtanen-Leppä sanoo ja viittaa persoonapronominilla autoonsa.

Käryn syykin löytyi lopulta.

”Auto sai liikaa virtaa, vika laturin säätimessä korjattiin ja sen jälkeen kaikki on ollut täydellistä.”

Kun Virtanen-Leppä ajaa Austinillaan hänen mielensä tyhjenee hektisistä työasioista ja kaikesta muustakin.

”Nautin vain juuri siitä hetkestä. Se todella rentouttavaa.”

Välillä Virtanen-Leppä ajaa autolla työmatkan arkivaatteissaan. Mutta toisinaan hän sonnustautuu auton aikakauden asuun kenkiä ja kissalaseja myöten.

”Vanhalla autolla ajaessa ajokokemus on joka kerta erilainen. Sitä aina kuuntelee miten auto käy, millä tuulella hän nyt on.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat