Kaliforniasta Lautta­saareen muuttanut nainen halusi moikkailla vastaan­tulijoita lenkillä – näin siinä kävi

Eeva Syvänen muutti Kaliforniasta Lauttasaareen ja yllättyi siitä, etteivät suomalaiset mielellään moikkaile toisiaan.

Lenkillä vastaantulijoiden moikkailu on Suomessa harvinaista.

27.7. 7:00 | Päivitetty 27.7. 13:18

Kaliforniasta Suomeen palannut Eeva Syvänen ryhtyi miehensä kanssa moikkailemaan tuntemattomia lenkkipolulla. Amerikkalaisittain arkinen ele aiheutti Lauttasaaren lenkkeilijöissä hämmentyneitä reaktioita.

Syvänen kirjoitti kokemastaan Facebookin Lauttasaari-ryhmään. Päivityksessään hän kertoi saaneensa vastaukseksi kummastuneita katseita.

”Jos tapaat meidät lenkkipolulla, emme siis ole hulluja stalkkereita”, Syvänen kirjoitti.

Tekstinsä lopuksi Syvänen julisti leikkimielisesti aloittavansa moikkailukampanjan.

Päivitys keräsi päälle 800 tykkäystä ja herätti runsaasti keskustelua kommenttiosiossa. Joku näkee moikkailun tungetteluna. Muutama keskustelija puolestaan ilmoittaa, että että heitä saa ainakin moikata.

”Ymmärrän, että kadulla kulkiessa on kiire, mutta kun ollaan kävelylenkillä rentoutumassa, voisi toista ihmistä huomioida”, Syvänen sanoo HS:lle.

Eeva Syvänen

Tyypillinen suomalainen moikkaa naapuriaan kerran tai pari viikossa. Tämä selviää rakennusyhtiö JM Suomen ja tutkimusyhtiö Bilendin toteuttamasta Suomalaiset asuntokaupoilla 2022 -kyselytutkimuksesta. Todella harvoin moikkaavia oli 15 prosenttia tutkimukseen vastanneista.

Sama vaikuttaa Syväsen puheiden perusteella pätevän lenkkipolullakin.

”Moni tuntuu välttelevän katsekontaktia”, Syvänen sanoo.

Hän jatkaa, ettei hyvä katse tai lyhyt tervehdys satuta ketään. Pieni ele voi kuitenkin saada aikaan hyvän mielen.

Syvänen on asunut 28 vuotta Yhdysvalloissa, missä kepeä jutustelu ja hymyily ovat arkipäivää. Tämä voisi hänen mukaansa johtua Kalifornian aurinkoisuudesta, mikä välittyy tapakulttuuriinkin.

”Kaliforniassa puhutaan joka paikassa. Sanotaan, että ’how are you’, mutta se ei tarkoita mitään. Siellä myös hymyily on tärkeää, ja siksi hampaistakin pidetään erityistä huolta.”

Syvänen aloitti moikkauskokeilunsa pari viikkoa sitten. Sen jälkeen hän ei ole kiireiltään ehtinyt lenkkipoluille, mutta aikoo ehdottomasti moikkailla vielä tulevaisuudessakin.

”Me aiomme sitkeästi jatkaa kokeilua, ja pyrimme ainakin saamaan ihmisiin katsekontaktia”, Syvänen kertoo.

Oikaisu 27.7. klo 13.20: Artikkelissa puhuttiin alun perin kalifornialaisesta ”kevytmielisestä jutustelusta”, vaikka tarkoitus oli puhua kepeästä jutustelusta. Ilmaisu on korjattu oikeaan muotoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat