”Keski­sormi nousi pystyyn vastaukseksi” – Uudenlainen kadun­ylitys hämmentää autoilijoita Puna­vuoressa

Punavuoressa yli neljä vuosikymmentä asunut asukas kertoo liikenteen vaaratilanteista.

Liikennejärjestelyt Telakkakadun ja Punavuorenkadun risteyksessä ovat muuttuneet viime vuosina taajaan rakennustöiden takia. Kuva on vuodelta 2019.

29.7. 13:13

Punavuoren asukas Rita Malmberg kertoo, että Punavuoressa on enemmän sääntö kuin poikkeus, että Bulevardilta tultaessa autot kieltomerkistä huolimatta kääntyvät Hietalahdenrannasta Punavuorenkadulle.

Väärin kääntymisestä tekee vaarallisen se, että risteyksessä Punavuorenkadun yli ei ole suojatietä vaan autot ajavat siinä kohtaa jalkakäytävän yli. Kaikki autoilijat eivät välttämättä ymmärrä, että he ovat ylittämässä jalkakäytävää ja että heidän pitää väistää jalankulkijoita.

Malmberg on huolissaan alueen turvallisuudesta.

”Alueella asuu paljon lapsia ja Telakkakadun varrella on jatkuvasti rakennustöitä.”

Malmbergin mukaan etenkin kuljettajille, joille Punavuori on tuntematon, kyseinen risteys on vaikea.

”Olen joskus yrittänyt näyttää, että nyt käännyit väärin, mutta keskisormi nousi pystyyn vastaukseksi.”

Helsingin poliisin komisario Pasi Tuomisen mukaan risteys Hietalahdenrannasta Punavuorenkadulle on välillä ruuhkainen, mutta liikenneongelma on ollut vähäistä.

”Risteyksestä on tullut hyvin vähän liikennevalvontapyyntöjä, ja huhtikuusta poliisi on antanut vain yhden liikennevirhemaksun kyseisellä risteyksellä.”

Tuominen sanoo, että rakennustyöt vaikeuttavat tilannetta, sillä Hietalahdenrannassa ja Telakkakadulla ei ole nyt toisella puolella jalkakäytävää.

Tuomisen mukaan kääntymisen kieltävä merkki on kuitenkin selvästi näkyvissä.

”Epäselväksi tilanteen tekee se, että Punavuorenkadulta ajetaan jalkakäytävän yli, jossa ei ole maalauksia. Kaupunki perustelee sen sillä, että kyseessä on jalkakäytävä eikä suojatiemaalauksia siis tarvita siihen.”

Vastaavanlaisia järjestelyjä, joissa jalkakäytävä kulkee koko ajan samassa tasossa ja autot ylittävät jalkakäytävän, on käytössä muun muassa Helsinginkadun varrella. Järjestelyn tarkoituksena on sujuvoittaa kävelyä.

Lue lisää: Kadun alta löytyi salakerros Punavuoressa – Mystisessä tunnelissa olivat ovet ja ikkunatkin paikallaan vailla minkäänlaista selitystä

Lue lisää: Tietyömaa ajaa helsinkiläiset ravintoloitsijat epä­toivoon: myynti väheni kuukaudessa 70 prosenttia vuoden takaisesta

Lue lisää: Helsinkiin on rantautumassa uusi tapa kääntyä vasemmalle pyöräilyssä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat