Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsargea esiteltiin lehdistölle sunnuntaina. Panoraamakuva lentokannelta.

Helikoptereita, kuljetus­lento­koneita ja 2 000 sotilasta

HS vieraili sunnuntaina USS Kearsargella Helsingin Hernesaaressa. Mediatapahtumassa paikalla oli myös puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Helsingin Hernesaaressa Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas tutkii diplomaattikilvillä varustettua mustaa autoa.

Kenellä tahansa ei ole pääsyä maihinnousualus USS Kearsargelle, joka saapui Helsinkiin perjantaina. Hernesaareen oli kuitenkin kerääntynyt paljon ihmisiä, jotka kuvasivat maihinnousualusta kännyköillä suomalaisten sotilaspoliisien valvovan katseen alla.

Alukseen noustessa molemmin puolin maihinnoususiltaa oli rivissä yhdysvaltalaisia sotilaita.

USS Kearsargeen noustaan sisään maihinnoususiltaa pitkin.

Lue lisää: USS Kearsarge on merijalka­väen tukipilari – kuvat ja grafiikat esittelevät aluksen ominaisuuksia

Sunnuntaina aluksella kierrätettiin toimittajia. Kannella oli korkea-arvoisia henkilöitä sekä Suomesta että Yhdysvalloista.

Toimittajille puhunut, hyväntuulinen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) totesi puheenvuorossaan olevansa kiitollinen Yhdysvalloille Suomen Nato-jäsenyyden nopeasta ratifioinnista ja kertoi, että Suomi syventää puolustusyhteistyötä parhaan mahdollisen kumppanin kanssa.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Suomi voi luottaa liittolaisiin ja liittolaiset Suomeen.

”Me voimme luottaa liittolaisiin ja liittolaiset voivat luottaa meihin”, Kaikkonen sanoi.

Paikalla tilaisuudessa oli myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

Maihinnousutukialuksen sisällä odottaa rivi amerikkalaissotilaita. Aluksella on runsaasti sotilaskalustoa, kuten dieselillä toimivia ja maasto-olosuhteisiin luotuja Utility Task Vehicle -ajoneuvoja (UTV).

Aluksen kannella on Osprey-kuljetuslentokoneita, jotka voivat kuljettaa UTV-ajoneuvoja. Alukselle mahtuu jopa 26 helikopteria, joiden joukossa on puolenkymmentä erilaista helikopterityyppiä, kuten Sea Knight- ja Sea Stallion- ja Super Cobra -helikoptereita.

UH-1Y Venom on kaksimoottorinen, keskikokoinen hyötyhelikopteri.

Kun maihinnousualukseen nousee sisälle, siellä on runsaasti sotilasajoneuvoja muun muassa Joint Light Tactical Vehicle (JLTV), jolla pystyy suorittamaan erilaisia taktisia ja logistisia tukitehtäviä.

Yhdysvaltain merijalkaväki käyttää maasto-olosuhteisiin luotuja Utility Task Vehicle -ajoneuvoja (UTV).

Yhdysvaltain laivaston sotilas kierrättää toimittajat kahden kerroksen kautta aluksen kannelle. Vasta siellä todella ymmärsi, kuinka valtava alus yli 250-metrinen USS Kearsarge oikein on. Tuntuu kuin seisoisi maissa, eikä merellä kelluvan aluksen kannella.

Laivan sisällä toimittajilla ei juurikaan ollut aikaa tutustua syvällisesti sotilaskalustoon, vaan pian siirryttiin maihinnousu­aluksen kannelle, jossa toimittajat saivat esittää kysymyksiä sotilaille ennen lehdistötilaisuutta sekä tutustua kannella olevaan kalustoon.

Kapteeni Lucas Leonhardt otti toimittajat lämpimästi vastaan ja kertoi viihtyvänsä Suomessa.

Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsarge esitteli kalustoaan lehdistölle. Kapteeni Lucas Leonhardt esitteli AV-8B Harrieria.

Leonhardt oli innoissaan siitä, että Suomen ja Yhdysvaltain bilateraaliset suhteet ovat syvenemässä.

”Suomi on vahva kumppani”, hän sanoi.

Aluksen kannella median haastatteluja varten oli valikoitu myös muitakin miehistön jäseniä. Kersantti Tyler Thompson esitteli aluksen kannella helikoptereita.

Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsarge esitteli kalustoaan lehdistölle. Kuvassa MH-60S Seahawk.

Kun muutaman sotilaan kanssa yrittää jutella politiikasta, he kieltäytyvät siitä kohteliaasti.

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläänä tänä vuonna aloittanut Douglas Hickey kertoi USS Kearsargen kannella, että Yhdysvallat haluaa kiittää Suomea siitä, että Itämeri on nyt Suomen panoksella aiempaa turvallisempi.

Kuvassa suurlähettiläs Douglas Hickey (oik.), puolustusministeri Antti Kaikkonen, ulkoministeri Pekka Haavisto, kontra-amiraali Jori Harju ja apulaiskomentaja Andrew T. Priddy.

”Yhdysvallat on enemmän sitoutunut Natoon kuin koskaan aikaisemmin, ja Natosta tulee Suomen ja Ruotsin jäsenyyden myötä vahvempi organisaatio”, Hickey kertoi toimittajille.

Merivoimien komentaja kontra-amiraali Jori Harju kertoi, että Suomen puolustaminen on jatkossakin suomalaisten vastuulla, mutta tarvitsemme myös ystäviä.

Merivoimat harjoittelee pohjoisella Itämerellä USS Kearsargen kanssa 8.‒19. elokuuta. Ilmavoimat osallistuu harjoitustoimintaan Hornet-hävittäjillä.

”Vastaavanlaisten sotaharjoitusten suunnittelu kestää yleensä kuusi kuukautta, mutta tämä harjoitus suunniteltiin kuukaudessa”, apulaiskomentaja Andrew T. Priddy Yhdysvaltain laivastosta kertoi.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan jännitteet Euroopassa ovat lisääntyneet, mutta Suomen itärajalla on rauhallista.

”Venäjä on vetänyt Suomen rajalta joukkoja pois.”

Kaikkosen mukaan Suomi jatkaa sotilaallista yhteistyötä liittolaistensa kanssa, joista hän mainitsi Yhdysvallat, Pohjoismaat, Britannian, Saksan ja Ranskan.

”Syksyllä pidetään Pohjoismaiden puolustusministereiden kanssa tapaaminen, jossa mietimme yhteistyökuvioita silmällä pitäen, että kaikki viisi Pohjoismaata ovat tulevaisuudessa Nato-maita”, Kaikkonen kertoi.

USS Kearsargen ilma-alusten kyljissä on usein kirjattuna lentäjien nimet ja lempinimet.

MV-22 Osprey -koneen sisustustyyliä.

AH-12 Viper vie kannella vähän tilaa, kun sen roottorit on mahdollista taittaa.

Maihinnousutukialuksen kannen alla on runsaasti erilaisia maastoajoneuvoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat