Onko litra oikeasti litra? Marjut Lindberg mittasi ostamansa marja­­litran ja yllättyi

Marjut Lindberg luuli ostaneensa mustikoita litran rasioissa, mutta marjoja olikin selvästi vähemmän.

Lieriömittaa käyttämällä myyjä varmistuu siitä, että marjoja on oikea määrä.

8.8. 15:19 | Päivitetty 9.8. 15:23

Helsinkiläinen Marjut Lindberg oli pakastamassa ostamiaan mustikoita. Sitten hän huomasi, ettei hän ollutkaan saanut marjoja koko rahan edestä.

”Ostin kaksi litran rasiaa ja aloin pakastamaan toista pienissä puuroannospusseissa. Kun pääsin litran loppuun, huomasin, että eihän tästä tullutkaan kymmentä pussia”, Lindberg ihmettelee.

Hän kaatoi toisen rasiallisen litran mittaan ja huomasi, että marjoja oli vain 7 desilitraa.

”Jos 7 desiä myy litrana, niin tuleehan siinä ylimääräistä voittoa”, Lindberg miettii.

Lindberg oli asioinut K-Supermarket Jakomäen edustalla olevalla marjakojulla. HS yritti tavoittaa marjakojun yrittäjää, mutta K-Supermarketin kauppias ei luovuttanut yrittäjän yhteystietoja. Kun HS vieraili paikan päällä, koju oli kiinni.

K-Supermarket Jakomäen edessä oleva marjakoju oli maanantai-itapäivänä tyhjillään.

Lindberg on havainnut marjalitroissa vaihtelua muuallakin. Hän on käynyt marjaostoksilla myös Tapaninkylän Alepan pihalla, missä hän sai litran sijaan 8 desilitraa mustikoita.

Tapaninkylän Alepan edessä marjamyynnistä vastaa KV-Marja oy. Yrityksen omistaja Ville Öhman kertoo, ettei heidän kojuillaan luvata täysiä marjalitroja. Marjoja myydään rasioina, joiden vetoisuus on noin litra.

Kuluttajaliitolle ei ole tullut viime vuosina palautetta vastaavanlaisista tilanteista, kertoo viestintäpäällikkö Paula Pessi. Tilannetta koskee kuitenkin sama ohjeistus kuin mitä tahansa ostosta. Jos on selkeästi luvattu litraa ja siitä puuttuu osa, tuotteessa on virhe.

”Jos vajausta on näinkin paljon kuin muutama desilitra, tuote ei ole vastannut sitä mitä kuluttaja on voinut odottaa”, Pessi sanoo.

Kojut kauppojen edessä rinnastuvat torikauppaan. Pessi kertoo, että torikauppaan liittyy paljon perinteitä, ja torilla on vapaus myydä tilavuuden mukaan mitattavia tuotteita. Ensin täytyy varmistaa, että käytettävä lieriö- tai kappamitta on mittauslaitelain mukainen ja tarkastuslaitoksen hyväksymä.

Tilavuudella mittaaminen on kuitenkin epävarmaa, ja kuluttajan kannattaa varautua pieneen epätarkkuuteen ja vaihteluun. Desilitrojen erot kuitenkin ylittävät virhemarginaalin.

Pessi suosittelee tekemään virheellisestä tuotteesta reklamaation suoraan myyjälle.

Juuri niin Lindberg tekikin. Hän kävi Tapaninkylän Alepan edessä olevalla kojulla uudestaan perjantaina, ja kertoo saaneensa sillä kertaa jopa reilun litran verran marjoja.

Kuluttajaliitto on joskus kehottanut torimyyjiä tarjoamaan asiakkaille myös kilohinnalla mittaamisen mahdollisuuden.

”Ollaan nähty, että kilohinta olisi hyvä lisä kuluttajalle, jos haluaa olla aivan varma”, Pessi sanoo.

Oikaisu 9.8.2022 klo 9.32: Jutusta poistettu maininta siitä, että kun väitetyssä marjalitrassa on litran sijaan 7 desilitraa marjoja, myyjä saisi 30 prosenttia ylimääräistä voittoa. Jutussa luki aiemmin, että Marjut Lindberg asioi kahdesti Jakomäen K-Supermarketin edessä olevassa marjakojussa. Hän kävi kahdesti Tapaninkylän Alepan edessä olevassa marjakojussa. Toisin kuin jutussa aiemmin luki, KV-Marja oy ei jätä rasioitaan vajaiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat