Revontulet loimusivat Helsingin taivaalla – Video näyttää poikkeuksellisen väriloiston

Pääkaupunkiseudun taivas lehahti viime yönä liekehtivän vihreäksi. Helsinkiläisen Janne Hirvosen mukaan tämän vuoden revontulet ovat olleet poikkeuksellisia.

8.8. 13:47

”Siinä oli jotain maagista”, kertoo viime yönä revontulia Helsingin Kalasatamassa nähnyt Janne Hirvonen.

Yötaivas oli pilvetön puolenyön jälkeen, kun pohjoistaivaalla alkoi näkyä vihreää. Pian liekehtivä väri peitti puolet koko Helsingin taivaasta.

”Se oli todella hieno kokemus. Shortsit jalassa kuvasin revontulia. Se oli yllättävä kokemus elokuussa.”

Janne Hirvonen kuvasi Redin Majakasta komeat revontulet Helsingin yllä.

Hirvonen tarkkailee Helsingin taivasta Redin Majakka-nimisestä tornitalosta ja päivittää kuviaan @majakanvahti-tililleen Instagramissa.

Viimeksi hän on todistanut revontulia Helsingissä kymmenen vuotta sitten. Tämä vuosi on kuitenkin ollut hyvin poikkeuksellinen: viime yönä oli jo neljäs kerta, kun Hirvonen katsoi vihreänä hehkuvaa taivasta.

Revontulet näkyivät myös Espoossa. HS:n lukija kuvasi revontulet Tapiolassa yhden jälkeen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

”Olimme kalastamassa veneellä ja päästessämme lähelle Otsolahden satamaa, edessä avautui uskomaton näky. Kalaa ei tullut, mutta tältä reissulta jäi silti kerrottavaa jälkipolville. En olisi uskonut, että näkisin revontulia Espoossa”, lukija kirjoittaa.

Revontulet näkyivät Otsolahdelle Tapiolassa.

Ilmatieteen laitoksen avaruussääpäivystäjä Petri Koskimaan mukaan lähivuosina myös pääkaupunkiseudulla nähdään entistä useammin revontulia.

Syynä tähän on auringon pilkkujakso, joka kulkee noin 11 vuoden sykleissä ja johtuu magneettikentän kääntyilystä.

Lähivuosina saavutettavan syklin maksimi tarkoittaa sitä, että auringon magneettikenttä on sotkuisimmillaan ja auringonpilkkuja on paljon. Ne aiheuttavat aurinkotuulta, mikä puolestaan tarkoittaa revontulia planeetallamme.

”Nyt on aktiivinen vaihe. Syksyn ja kevään aikana näkyy paljon revontulia.”

Lue lisää: Uusi aurinkoteleskooppi kuvasi tarkan lähikuvan auringonpilkusta – uusi pilkkujakso alkaa ja se voi olla raju

Revontulet johtuivat auringon koronan aukoista puhaltavasta aurinkotuulesta. Revontulien aikaan aurinkotuulipuuskat kuljettavat maan magneettikentälle magneettisia pilviä.

”Revontulet ovat itse asiassa melko yleisiä myös pääkaupunkiseudulla. Niitä ei vaan nähdä sen takia, että ihmiset ovat nukkumassa keskiyön jälkeen, jolloin niitä näkyisi eniten.”

Viime yönä revontulia näkyi Koskimaan mukaan ainakin Helsingissä, Espoossa ja Keravalla, siellä missä pilvetön taivas avaa estradin vihreälle liekehdinnälle.

Lue lisää: Revontulia näkyi jopa Helsingissä asti – HS:n lukijoiden kuvat ja videot esittelevät yötaivaan loistoa

Lue lisää: Revontulia saattoi näkyä viikon­loppuna jopa Latviassa asti, arvioi tutkija – Jos viikon­lopun näytös jäi väliin, hyviäkin uutisia on

Lue lisää: Revontuli­kyttääjät bilettivät Helsingissä, kunnes yksi heistä huomasi taivaalla oudon näyn – Tutkija kertoo käsittä­mättömästä sattumasta, joka johti tieteelliseen löytöön

Lue lisää: Janne Hirvonen saa erikoisluvalla kiivetä Kalasataman tornitalon katolle, sillä se on hänen harrastuksensa – 134 metristä hän ottaa kuvia, jollaisia ei ole ennen nähty

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat