Töölössä on talo, josta ei tule juuri koskaan myyntiin asuntoja – Nyt harvinaista kaksiota kaupataan kovaan hintaan

Eliten talosta tulee harvoin asuntoja myyntiin, sillä valtaosan huoneistoista omistaa arvotaiteeseen erikoistunut Lauri ja Lasse Reitzin säätiö.

Valtaosa Eteläisen Hesperiankadun ja Apollonkadun kulmassa olevan arvorakennuksen huoneistoista on säätiön omistuksessa.

11.8. 8:47

Eteläisen Hesperiankadun ja Apollonkadun kulmassa olevasta funkistalosta tulee asuntoja markkinoille ani harvoin, sillä kiinteistö on lähes täysin Lauri ja Lasse Reitzin säätiön omistuksessa.

Talo tunnetaan muun muassa Eliten talona, sillä sen pohjakerroksessa sijaitsee ravintola Elite.

Nyt talosta on harvinaisesti myynnissä 50 neliön kaksio.

Harvoin tarjolla on kulunut ilmaisu asuntokaupoilla, mutta tällä kertaa se pitää jopa paikkansa. Välittäjäkään ei tiedä, milloin rakennuksesta on viimeksi myyty asunto.

”Se onkin hyvä kysymys. Itsekin sitä tietoa etsin, mutta ainakaan voimassaolevista tilastoista sellaista tilannetta ei löytynyt”, kohteen kiinteistönvälittäjä Hannimaria Haaramäki sanoo.

Kuvakaappaus Oikotien myynti-ilmoituksesta.

Nyt myynnissä oleva asunto on yksityisomistuksessa, mutta Reitzin säätiön asiamies Jaana Cawén vahvistaa, että säätiö omistaa valtaosan kolmelle kadulle ulottuvan kiinteistön 69 asuinhuoneistoista. Oikotien myynti-ilmoituksessa taloyhtiön kuvaillaan olevan erittäin varakas.

Säätiö ylläpitää kiinteistössä taidemuseota, jonka kokoelmiin kuuluu yli 180 maalausta. Mukana on niin Helene Schjerfbeckin kuin Albert Edelfeltinkin merkittäviä taideaarteita. Lisäksi kokoelmiin kuuluu satoja antiikkiesineitä.

Taideharrastuksensa lisäksi Lauri Reitz kuului Helsingin merkittävimpiin rakennuttajiin, ja on rakennuttanut tämänkin kerrostalon vuonna 1938. Talon on suunnitellut arkkitehti Jalmari Peltonen.

Lauri Reitzin leski Maria Reitz perusti miehensä kokoelmiin perustuvan taidemuseon testamenttimääräyksellä perheen eleganttiin kotiin. Lasse Reitz oli pariskunnan poika.

Reitzin kokoelmiin kuuluu useita Helene Schjerfbeckin maalauksia.

Kansallisia merkkiteoksia pääsee ihastelemaan talon kuudennessa kerroksessa ilman pääsymaksua. Taloyhtiön äveriästä mainetta lisää se, että katutasossa on rakennusvuodesta asti toiminut taidepiirien suosima ravintola Elite.

Myynnissä olevan huoneiston velaton hintapyyntö on 449 000 euroa. Sitä voinee perustella historiallisen arvon lisäksi ainakin puistomaisilla näkymillä, parvekkeella sekä olohuoneen levyisellä erkkeri-ikkunalla.

Hulppeasta hinnastaan huolimatta asunnon kerrotaan olevan täysimittaisen remontin tarpeessa. Ajan patina näkyy ainakin keittiön varustuksessa, ovenkarmeissa ja lattialistoissa. Seuraavina vuosina taloyhtiöön on suunniteltu suurehkoja remontteja, kuten putkiston ja katon uusiminen.

Kiinteistövälittäjä Haaramäki myöntää, että kohteen harvinaisuus näkyy hinnassa ehkä aavistuksen.

”Huoneisto on aika korkealla ja siinä on puistonäkymät ja parveke, mitkä tyypillisesti nostavat hintapyyntöä”, hän kuitenkin sanoo.

Vaikka taloyhtiön tulevat remontit ja huoneiston vaatimaton kunto saattavat tavallisesti karkottaa ostajia, kohde on herättänyt jo runsasta mielenkiintoa asuntomarkkinoilla.

”Useat kiinnostuneet ihmettelevät sitä, että onko tässä talossa oikeasti jotain myynnissä”, Haaramäki kertoo.

Lue lisää: Schjerfbeckin arvoteosten ostaja esittäytyy – 1,7 miljoonan euron Sininauhainen tyttö asetetaan ilmaiseksi esille Töölössä heti elokuussa

Lue lisää: Siskokset pyörittävät Helsingin legendaarisinta biljardisalia kolmannessa polvessa – Töölön Ritzin historia alkaa 1930-luvulta

Lue lisää: Helsingissä on klassinen ravintola, jonka hovimestareilla oli ennenkuulumaton pelisilmä – Tuuli Tukiainen muistaa yhä tarjoilijan pysäyttävän viestin 50 vuoden takaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat