HS testasi, onko marja­litra oikeasti litra

HS vertaili myytyjä marjoja laskemalla kilohinnan litroina myydyille tuotteille.

HS osti marjoja pääkaupunkiseudun myyntikojuista ja mittasi ja punnitsi tuotteet.

13.8. 7:00

Helsinkiläinen Marjut Lindberg yllättyi, kun kojumyyjältä ostettu marjalitra olikin hänen mittaustensa mukaan seitsemän desiä. HS kertoi asiasta alkuviikosta.

Jutun innoittamana HS päätti ostaa marja- ja vihanneskojujen antimia viidestä eri paikasta pääkaupunkiseudulla. Tarkoituksena on testata, onko luvatussa ja saadussa määrässä eroja.

Koska tilavuuden mittaaminen on epävarmaa, emmekä ole elintarvikelaboratoriossa vaan ihan tavallisessa työpaikkaruokalassa Sanomatalon alakerrassa, päätämme tehdä lisätarkistuksia ja pirauttaa myyjille vain siinä tapauksessa, että ero luvatun ja saadun välillä on maallikon silmään selvä.

Keittiöpäällikkö Simo Ketolainen punnitsi Helsingin Sanomien ostamat marjat ja herneet.

Testitiimiin kuuluvat toimittajan ja kuvaajan lisäksi Compass Groupin keittiöpäällikkö Simo Ketolainen. Tuotteet mitataan ja punnitaan ruoka-alan ammattilaisten päivittäisessä työssään käyttämillä mitoilla ja laitteilla.

Vaakoja on varmuuden vuoksi pöydällä kaksi. Minkään sortin virallisia varmistuksia niille ei tätä juttua varten ole tehty.

Pääpunnitsijaksi valitaan monta lientä keittänyt keittiöpäällikkö Ketolainen.

Hän pääseekin heti tositoimiin, sillä Tikkurilan uuden torin myyjä ei myynyt marjoja lainkaan litroina vaan pelkästään kilohinnalla. Puoli kiloa mustaherukkaa maksoi keskiviikkona 10. elokuuta kuusi euroa.

”Mustaherukoita ei välttämättä kovin kauan enää riitä myyntiin, joten niitä kannattaa ostaa nyt”, myyjä vinkkasi.

Ketolainen kaataa marjat punnitusastiaan. Toinen vaaka antaa lukemaksi 0,504 kiloa, toinen 0,506 kiloa. Valokuvaaja intoutuu punnitsemaan yksittäisiä marjaterttuja ja saa selville, että saimme Tikkurilasta kaupantekijäisiksi viisi pulleaa marjaa.

Tikkurilan uudelta torilta ostettu litra herneitä litran mitassa.

Samalta kauppiaalta ostettu litra herneitä täyttää litran mitan kukkuroilleen. Herneet painavat toisessa vaa’ssa 0,514 kiloa ja toisessa 0,515 kiloa.

”Jos litran hinnalla saa näin reilusti, ei voi olla katkera”, Ketolainen tiivistää.

Kuusi euroa maksaneet herneet maistuvat kaikkien mielestä oikein hyviltä.

”Selkeästi jatkoon”, Ketolainen sanoo, vaikka eihän tässä herneille mitään jatkoja olla järjestämässä.

Seuraavaksi jääkaapista nostetaan esille Malmin aseman sisältä ostetut mansikat, mustikat ja herneet. Mansikat ja mustikat maksoivat kuusi euroa litra, herneet neljä euroa litra.

Malmin hernelitra näyttää litran mittaan laitettuna aivan yhtä runsaalta kuin Tikkurilankin. Saalis painaa toisella vaa’alla 0,492 kiloa, toisella 0,493 kiloa. Erot ovat niin pieniä, että testitiimi päättää tämän jälkeen punnita tuotteet vain yhdellä vaa’alla.

Malmin rautatieaseman sisältä ostettu litra herneitä litran mitassa.

Valokuvaajan vaakapuuhastelun ansiosta arvelemme, että saimme Tikkurilasta kaksi palkoa enemmän kuin Malmilta.

Mutta Malmin herneet ovat paitsi halvempia, myös parempia. Siitä kaikki tiimin jäsenet ovat yhtä mieltä.

”Nämä ovat todella hyviä ja makeita”, Ketolainen kehuu.

Malmin myyjä on kauhaissut marjoja reilulla kädellä. Sekä mustikat (0,661 kiloa) että mansikat (0,548 kiloa) ylittävät molemmat kirkkaasti litran merkkiviivan.

Päärautatieasemalla sijaitsevasta kojusta on testiä varten ostettu litra kanttarelleja (10 euroa), puoli litraa karviaisia (4 euroa), litra herneitä (5 euroa) ja viisi euroa maksanut rasia, jossa myyjän mukaan on 200 g vadelmia.

Vadelmat painavat testiryhmän vaa’alla 203 grammaa. Karviaisia (0,324 kg) on tasan luvattu puoli litraa ja kanttarelleja (0,246 kg) luvattu litra.

Helsingin päärautatieasemalta ostetut herneet litran mitassa.

Mutta herneet. Niitä sai rautatieasemalta selvästi vähemmän kuin Tikkurilasta ja Malmilta ja ne painavatkin muita hernelitroja vähemmän, 0,339 kiloa. Litran mitta jää hieman vajaaksi. Pitäisikö jo pirauttaa?

”Ei me pirauteta. Kun näitä tähän asettelee ilmavasti, niin ehkä voidaan sanoa, että on niitä litra. Mutta tästä puuttuu selvästi se ylimääräinen kourallinen, joka muilla oli”, Ketolainen sanoo.

Tiimi miettii hetken, pitäisikö tässä vielä ruveta herneitä halkomaan ja niiden pulleutta vertailemaan, mutta antaa asian olla.

Unohdetaan herneet, niitä ei onneksi enää muualta ostettukaan.

Hakaniemen torilla oli keskiviikkona aamupäivällä niin monta marjanmyyjää, että testattavia tuotteita oli vaikea valita.

Kaikki pelkkiä rasiallisia myyvät oli helppo hylätä. Voittajaksi valikoitui kauppias, joka ei luovuttanut, vaikka sai ”nyt olisi halpaa mansikkaa” -lauseeseensa toimittajalta vastauksen: ”Ehkä palaan asiaan lounaan jälkeen”.

”Lounaan jälkeen hinta nousee, syöt nämä lounaaksi”, myyjä sanoi, ja sai sillä kaupat litrasta mansikoita (5 euroa) ja mustikoita (6 euroa).

Mansikoita on selvästi yli litran, ja ne painavat 0,536 kiloa. Mutta mustikat (0,593 kg). Ne eivät aivan näytä yltävän merkkiviivaan asti. Ainakaan toisesta reunasta.

Epätieteellinen tiimi tuijottaa mustikoita ja pohtii, pitäisikö tästä jo pirauttaa.

Hakaniemen torilta ostettu litra mustikoita litran mitassa.

Simo Ketolaisesta näyttää muodostuneen tiimin henkinen johtaja, ja hän antaa tuomion: vaje ei ole valittamisen väärti, mutta tarkalle menee.

Ketolainen on selvästi hellämielinen. Pitää miettiä, pääseekö hän tuomarina jatkoon.

Jääkaapissa on jäljellä enää Kauppatorilta kahdelta eri kauppiaalta ostetut tuotteet: puoli litraa mustikoita (4 euroa), puoli litraa pensasmustikoita (4 euroa) ja litra punaherukoita (5 euroa).

Tiimi innostuu punaherukoiden pulleudesta.

”Kyllä minä ennemmin käyttäisin viisi euroa näihin kuin pieneen rasialliseen aika vetisiä vadelmia”, Ketolainen sanoo, ja muu tiimi on samaa mieltä.

Pensasmustikoita on tasan puoli litraa. Ei yhtään marjaa yli. Ne painavat 0,290 kiloa. Punaherukoitakin on kelpo määrä, litra, ja ne painavat 0,534 kiloa.

Jäljelle jää puoli litraa mustikoita (0,304 kg). Näyttää siltä, että puolen litran viivan saavuttamiseksi tarvittaisiin muutama mustikka lisää.

Mutta ei soiteta, ei.

Puoli litraa mustikoita Kauppatorilta litran mitassa.

Tämän testin tulokseksi tulee, että kaikista testatuista kojuista sai kutakuinkin sen, mitä luvattiin. Toisista tosin rimaa hipoen.

Kysymys kääntyykin siihen, kuka myyjistä antoi eniten ekstraa ja ylitti ostajan odotukset? Kuka antoi rahalle enemmän vastinetta?

Se selviää, kun laskemme ostetuille tuotteille kilohinnat.

Niiden perusteella mustikat ja herneet kannatti ostaa Malmilta ja mansikat Hakaniemen torilta.

Ja kaikki kannatti ostaa.

HS:n ostamilleen marjoille laskemat kilohinnat

Monissa myyntikojuissa marjoille ilmoitetaan vain litrahinta.

Tikkurilan tori

Herne 11,67 euroa/kg

Mustaherukka 11,88 euroa/kg

Malmin asema

Herne 8,11 euroa/kg

Mustikka 9,08 euroa/kg

Mansikka 10,95 euroa/kg

Helsingin päärautatieasema

Herne 14,75 euroa/kg

Karviainen 12,35 euroa/kg

Vadelma 24,96 euroa/kg

Kantarelli 40,65 euroa/kg

Hakaniemen tori

Mansikka 9,33 euroa/kg

Mustikka 10,12 euroa/kg

Kauppatori

Pensasmustikka 13,79 euroa/kg

Punaherukka 9,36 euroa/kg

Mustikka 13,16 euroa/kg

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat