Helsingin tiukimmin ahdetuilla alueilla on nyt betonin keskellä todellinen puuhätä

Helsingin kaupunki kysyi asukkailtaan, mihin sata puuta pitäisi istuttaa. Eniten puita toivottiin uudehkoille asuinalueille, kuten Jätkäsaareen ja Kalasatamaan.

Helsinkiläiset toivovat, että uusille asuinalueille istutettaisiin puita. Vanhoilta asuinalueilta, kuten kuvassa näkyvästä Vallilasta ehdotuksia tuli vähemmän.

1.9. 9:29 | Päivitetty 1.9. 10:31

Oodin viereen Makasiinipuistoon, Kuninkaantammen Taidemaalarinpuistoo ja Sompasaareen Loviseholminpuistoon.

Siinä paikkoja, joihin Helsingin kaupungin tekemässä kyselyssä asukkaat toivoivat puita.

Lisäksi kyselyssä nousi selkeästi esille, että puita toivotaan uudehkoille asuinalueille: Arabianrantaan, Kalasatamaan, Alppikylään, Kuninkaantammeen ja Jätkäsaareen.

Vanhoille vehreille asuinalueille, kuten Siltamäkeen ja Vesalaan puita ei sen sijaan toivottu.

OmaStadin puukyselyyn vastasi 962 ihmistä ja he ehdottivat 1439:ää eri paikkaa. Helsingin suuralueista eniten puita toivottiin keskiselle alueelle. Vähiten niitä toivottiin aiemmin Sipooseen kuuluneelle Östersundomin alueelle.

Sinne puita toivoi vain yksi ihminen.

Puukysely liittyy OmaStadi 2020–2021 -ehdotukseen, jossa istutetaan Helsingin viheralueille sata puuta. Nämä puut ovat osa Helsingin tavoitetta istuttaa 100 000 puuta 15 vuoden aikana.

Se, miten istutettavat puut valitaan ehdotusten joukosta, riippuu Helsingin kaupungin suunnitteluasiantuntija Minna Terhon mukaan monesta asiasta.

”Siihen vaikuttaa muun muassa se, onko toivotulle alueelle tiedossa rakentamista tai kaavamuutoksia lähivuosina. Kaikki avoin tila ei myöskään ole potentiaalista puiden istuttamistilaa.”

Esimerkkinä Terho käyttää Arabianrantaa, jonne moni toivoi puita. Siellä on tärkeä niittyalue, johon puita ei istuteta.

”Mutta se on iso alue, joten kyllä siellä varmasti on tilaa myös puille.”

Töölönlahden puistoon taas ei todennäköisesti istuteta tämän hankkeen puita, koska sinne tulee kirsikkapuita toisen OmaStadi ehdotuksen mukaisesti.

”Kalasatamassa haasteita tuo se, että mahdollisia istutuspaikkoja on vähän, koska se on niin tiiviisti rakennettu.”

Helsingin kaupungin kyselyssä Kalasatamaan toivottiin lisää puita. Haasteita istuttamiselle tuo se, että alue on rakennettu erittäin tiiviisti.

Kyselyssä ihmiset saivat myös ehdottaa, millaisia puita he alueelle toivoisivat. Yleisesti lehtipuita toivottiin enemmän kuin havupuita.

Lehtipuista eniten toivottiin kirsikkapuita, tammia ja magnolioita. Havupuista toivottiin eniten mäntyjä ja lehtikuusia.

Puiden tarkemmat istutuspaikat selviävät syksyn aikana, kun kaupungin työryhmä saa kyselyn purettua. Puut istutetaan ensi vuoden aikana.

Lue lisää: Vantaalaiseen ”puupankkiin” istutettiin suurin odotuksin sata puuta vuonna 1970 – Nyt näky lähinnä naurattaa

Lue lisää: Ulkoilija yllättyi pystyyn kuolleista puista pienellä luonnon­­suojelu­alueella – ”Vanhat kuuset on metsästä lähes menetetty”

Lue lisää: ”Ei, ei sinne”, sanoi äiti, kun hänelle ehdotettiin asuntoa Jakomäen läheltä – Silloin hän ei vielä tiennyt, että kyse on harvojen hiiskumasta townhouse-unelmasta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat