Viikinmäessä on tien­viitta, jossa ei tunnu olevan mitään järkeä – Taustalta paljastuu lasten päättely­ketju 20 vuoden takaa

Tiekylttiin painettu hassu nimi Viikinmäessä on pihapiirin lasten 20 vuoden takainen keksintö.

Maaherrantiellä on tienviitta, jossa lukee lennokkaasti ”Oma Kauppakurvi Pätkä”.

26.8. 11:15

Kummallinen tiekyltti ihmetyttää Viikinmäessä liikkuvia. Arkiseen tienviittaan on painettu teksti ”Oma Kauppakurvi Pätkä”.

Pienellä selvittelyllä ilmenee, että erikoinen kyltti kuuluu Viikinmäen ja Pihlajiston yhteisen kotikaupunkipolun reitille.

Vuonna 2015 avattu polku yhdistää kaksi naapurustoa reitillä, jonka varrelta löytyy 26 paikalliskulttuuria esittelevää kohdetta. Tarkoituksena oli edistää kasvavalle asuinalueelle muuttavien kotiutumista ja vahvistaa paikallista identiteettiä.

Pihlajisto-Viikinmäen asukasyhdistys PNV ry:n nettisivuilla kerrotaan, että ”Oma Kauppakurvi Pätkä” on Maaherrantie 6–8:n pihapiirissä asuvien asukkaiden nimeämä ja kyltittämä kuja.

Herää kysymys: Miksi tämä nimitys on naapuruston asukkaille niin tärkeä, että se haluttiin painattaa kylttiin asti?

Pihlajisto-Viikinmäen asukasyhdistyksen hallituksen jäsen Silja Muuri-Möykky muistelee, että nimitys juontaa juurensa parinkymmenen vuoden päähän, vuoteen 2002 tai 2003.

Nimitys on pihapiirin lasten kesken pidetyn nimikilpailun tulos. Muuri-Möykky tietää kertoa, että kilpailun ideoi 2000-luvun alussa asukas, joka oli töissä kaupungin kaavoituksessa. Sitä kautta paikalle saatiin tienviittakin.

Yhtenä valintaperusteena oli se, että nimi saataisiin käännettyä myös ruotsiksi. Muuri-Möykyn tytär oli keksinyt nimeen sanan pätkä, joka on helposti käännettävissä ruotsinkieliseen sanaan stump. Omaksi kauppakurviksi kujaa haluttiin nimittää, sillä sitä pitkin talojen asukkaat kävelivät kätevästi lähikauppaan.

”Voitto jaettiin lopulta kolmen lapsen kesken”, Muuri-Möykky kertoo.

Ja siinä kyltti sitten on tänäkin päivänä. Sillä on paljon tunnearvoa.

”Kerran lumiaurakin kaatoi kyltin, mutta onneksi se saatiin takaisin”, Muuri-Möykky iloitsee.

Lue lisää: Hilpeä käännös­kukkanen jäi opaste­kylttiin Seurasaaressa – sen tajuttuaan saaren pomokin alkaa nauraa

Lue lisää: Helsinkiin ohjaavasta tien­viitasta valkeni hölmö kirjoitus­virhe – Asentajat eivät ilmeisesti katsoneet, mitä pystyttävät tien varteen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat