Helsinkiin ennustetaan toistuvasti sadetta, mutta sitä ei vain tule – Meteorologi myöntää itsekin ihmetelleensä ilmiötä

Helsingin Kaisaniemessä on satanut elokuussa vain murto-osan verran normaalista määrästä. Koko eteläinen ja itäinen Suomi kärsii kuivuudesta.

Helsingin Kaisaniemessä on satanut elokuussa harvinaisen vähän, ja sen kyllä huomaa maasta.

26.8. 10:08 | Päivitetty 26.8. 10:25

Viheralueet kannattaisi Helsingissä muuttaa pian ruseralueiksi, sillä vihreää väriä niistä on kohta vaikea löytää. Nurmikot ovat kunnossa vain siellä, missä niitä kastellaan.

Muut alueet alkavat muistuttaa Etelä-Euroopan myöhäiskesän maisemia. Myös Sahara on mainittu kuivuutta kauhistelevien kaupunkilaisten keskuudessa.

Monella on tunne, että sadetta kyllä ennustetaan pääkaupunkiseudulle ja Helsinkiin, mutta jostain syystä sitä ei vain tule, kerta toisensa jälkeen.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen tunnistaa ilmiön.

”Sama ajatus tuli itsellenikin keskiviikkona, kun pääkaupunkiseudulle oli paikallissään mukaan tulossa runsaasti sateita. Länsi-Virosta olikin matkalla iso sade- ja ukkosrykelmä kohti pääkaupunkiseutua, mutta se alkoi hyytyä Suomenlahdella. Helsinkiin saatiin siitä vain rippeet.”

Kesäisten sadekuurojen sijoittuminen on Jokisen mukaan usein ”pienestä kiinni”.

”Sadekuurot ovat kesällä yleensä pieniä. Siksi ennusteissa kerrotaan, miten suuri sateen mahdollisuus kullakin alueella on. Saman kaupungin länsireunalla voi tulla paljon vettä ja itäreunalla ei sada lainkaan. ”

Talvella sateet ovat laaja-alaisempia, ja sen vuoksi niitä on helpompi ennustaa.

”Jos sateet osuvat talvella Helsingin itäosaan, ne osuvat todennäköisesti myös länsiosaan. Kesällä muutaman sadan metrin alueella sää voi vaihdella melkoisesti.”

Mutta miten kuiva Helsingin elokuu tilastojen mukaan on tähän mennessä ollut?

”Harvinaisen kuiva”, Pauli Jokinen luonnehtii.

Helsingin kuivin paikka on ollut Kaisaniemi. Siellä on satanut elokuun 25. päivän aamuun mennessä vain 6,1 millimetriä vettä.

Kolmenkymmenen vuoden keskiarvon mukaan Helsingin Kaisaniemen tyypillinen koko elokuun sademäärä on 81 millimetriä.

Annantalon edusta Helsingin Annankadulla ei ole elokuun jäljiltä edustava.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla Vantaalla on satanut vieläkin vähemmän, 5,1 millimetriä. Espoon Tapiolassa on satanut 10 millimetriä ja Nuuksiossa 13,6 millimetriä.

Kostein elokuu on ollut Kumpulassa, siellä on satanut 32,9 milliä.

Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla kuivuus näkyy myös puiden lehtien kellastumisena.

Pauli Jokisen mukaan Suomi on sateiden mukaan jakautunut elokuussa kahtia. Suomen eteläiset ja itäiset alueet ovat kärsineet kuivuudesta.

Länsi-Suomessa elokuu on ollut jopa poikkeuksellisen sateinen useiden voimakkaiden sade- ja ukkosrintamien vuoksi. Myös Pohjois-Suomessa on satanut runsaasti.

”Linja on aika terävä, ja se kulkee noin Turusta Kuopion kautta Kuhmoon.”

Lue lisää: ”Totta hemmetissä hävettää” – Kukka­pelloistaan tunnetun espoolais­yrittäjän sato tuhoutui selittämättömällä tavalla

Lue lisää: Lontoossa alkaa veden säännöstely: ”Jotain niin tärkeää kuin vettä ei olisi saanut ikinä yksityistää”

Lue lisää: Eurooppa kärsii juuri nyt pahimmasta kuivuudesta yli 500 vuoteen, ja sillä on suuria vaikutuksia ruoka­tuotantoomme

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat