Nainen kohtasi iltalenkillään pelottavan näyn Käpylässä – Puoliso oli kutsuttava hätiin, kun lieskat hulmusivat kalliolla

Helsingissä on syttynyt touko-kesäkuussa satakolmekymmentä maastopaloa. Emilia Tuovila todisti tilannetta, jossa 131. palo oli lähellä lähteä käsistä.

Käpylän Taivaskalliota kuvattuna ilmasta.

26.8. 14:06 | Päivitetty 26.8. 14:31

Helsinkiläinen Emilia Tuovila törmäsi torstaina iltalenkillään Käpylässä pelottavaan näkyyn. Nuotio loimusi korkealla liekillä itsekyhätyllä nuotiopaikalla Taivaskallion viereisellä metsäisellä kalliolla, mutta kukaan ei vahtinut tulta.

Kalliolla oli tuulista ja Tuovila pelkäsi, että useita kymmeniä senttejä korkeat liekit pääsevät karkaamaan läheiseen kuivaan heinikkoon, pensaisiin ja puihin.

”Kyseessä ei ollut paljas avokallio, vaan eräänlainen kivien ympäröimä sopukka. Huhuilin ja huutelin, koska ajattelin, että pakkohan sytyttäjän on olla lähellä, mutta kukaan ei ilmaantunut paikalle”, Tuovila kertoo.

Tuovilalla ei ollut vettä mukanaan. Hän päätti jäädä vahtimaan nuotiota siksi aikaa, kunnes joku tulisi takaisin.

Tunnin kuluttua Tuovila soitti puolisolleen ja pyysi tätä tuomaan mukanaan runsaasti vettä.

”Nuotio sihahti voimakkaasti, kun kaadoimme siihen litrakaupalla vettä. Tuli tunne, että kuumuus kyti jossain todella syvällä.”

Tuovila kertoi asiasta Facebookissa, Käpylän puskaradiossa. Hän oli nähnyt aiemmin nuoria viettämässä iltaa kyseisellä kohdalla ja toivoi, että jos joku tietää tulen sytyttäjät, asia käsiteltäisiin.

”Pohdin nyt, olisiko minun pitänyt heti soittaa palokunta paikalle. En soittanut, koska ajattelin, että on turha vaivata palomiehiä kun voin itsekin valvoa, että nuotio sammuu”, Tuovila sanoo.

Lue lisää: Helsinkiin ennustetaan toistuvasti sadetta, mutta sitä ei vain tule – Meteorologi myöntää itsekin ihmetelleensä ilmiötä

Päivystävällä palomestarilla Tommi Sivulalla on selkeä vastaus soittamista aristeleville.

”Kun näkee avotulen luonnossa ilman valvontaa, tuli on hallitsematon, ja siitä kannattaa soittaa välittömästi hätänumeroon 112”, Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella työskentelevä Sivula kertoo.

Palomiehet sammuttavat mielellään tulen, joka ei vielä ole päässyt leviämään maastopaloksi.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos on sammuttanut touko-elokuussa satakolmekymmentä pientä ja keskisuurta maastopaloa. Kolmekymmentä prosenttia paloista lähti liikkeelle ilman valvontaa jätetyistä tai huonosti sammutetuista nuotioista. Loput syttyivät tupakasta tai lasten leikeistä.

”Kansalaisohje on, että herkemmin soitetaan, kuin jätetään soittamatta. Huolimaton sammutus leviää maastopaloksi, kun tuuli levittää kytevästä puuaineksesta pikkuheitteitä maastoon", Sivula sanoo.

Kaikesta savusta ei kannatta soittaa. Suljetun, metallisen tuhkakupin voi sammuttaa itse kaatamalla siihen tuopillisen vettä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat