Selittämätön jylinä herätti ihmisiä aamu­yöllä Kalliossa

Mysteeriääni häiritsi asukkaita Kalliossa aamuyöllä. Voimakas, ulkoa asuntoon tunkeutuva melu loppui oudosti kuin seinään.

29.8. 14:02

Liisa Vasara heräsi Kalliossa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä outoon ääneen. Helteiden takia ikkuna oli auki.

”Kello oli noin 1.45, kun se ääni tunkeutui unen läpi ja heräsin”, hän kertoo HS:lle. Hänen puolisonsa myös heräsi ääneen.

Vasara sulki ikkunan, mutta voimakas ääni kuului senkin jälkeen. Siksi hän on varma, että moni muukin havaitsi sen.

”Se oli niin läpitunkeva, että olisi erikoista, jos kukaan muu ei olisi reagoinut siihen.”

Vasara kuvailee ääntä poikkeuksellisen voimakkaaksi jylinäksi.

”Juuri kun heräsin ja olin vielä unenpöpperössä, ihan ensimmäinen ajatus oli, että kyseessä olisi lehtipuhallin. Sitten näin kellonajan.”

Ääni muistutti jonkinlaista lentokonetta, mutta mistään tavallisesta ohilennosta ei voinut olla kyse, sillä se kesti niin pitkään – arviolta ainakin kymmenisen minuuttia.

”Sitten kun ääni sammui, niin se sammui todella yhtäkkiä – ihan kuin seinään. Oli kyllä todella mystinen kokemus”, hän sanoo.

Lentokonetutka Flightradar24:n tietojen perusteella Helsingin yllä ei lentänyt siviilikoneita aamukahden tienoolla. Helsinki-Vantaan lentoasemalle laskeutui Espoon suunnasta kaksi matkustajakonetta, mutta niistä ei ole voinut aiheutua pitkäkestoista melua Kallioon asti.

Helsingin Sanomat on aikaisemmin uutisoinut energiayhtiön jäähdytyspumppujen metelistä, joka on valvottanut asukkaita Sörnäisissä.

Lue lisää: ”Mä olin ihan loppu”, sanoo helsinkiläismies, joka ei saa nukuttua matalien ääniaaltojen takia – Sörnäisissä on valloillaan merkillinen fysikaalinen ilmiö

Myös Vasara on kuullut ilmiöstä. Kallion öisessä melussa oli kuitenkin hänestä selvää, että ääni tuli ulkoa.

Eilinen pääkaupunkiseudun yli matkannut ukkosmyrsky aiheutti paikoin voimakasta pauketta, mutta myöskään tällaisesta äänestä ei Vasaran mukaan ollut kyse.

Lue lisää: Helsingissä satoi kolikon kokoisia rakeita – Kerro rakeiden aiheuttamista vaurioista HS:lle

”Kävi mielessä joku ilmatilaloukkaus tai jokin Puolustusvoimien harjoitus, mutta harjoitukset ovat varmasti päiväsaikaan”, hän pohtii.

Puolustusvoimat tiedottaa, että Kaartin jääkärirykmentillä on tulossa harjoituksia, jotka aiheuttavat melua Helsingissä Östersundomissa sekä Oulunkylässä. Harjoitukset tosin alkavat vasta 29. elokuuta, ja ne pidetään päiväsaikaan.

Äänen voit kuunnella tämän jutun alussa olevalta videolta. Jos sinulla on tietoa, mistä on kyse, kerro siitä alla olevalla lomakkeella.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat