Saunomista vastaava ilmiö pitää Helsingin arvo­asuntoja kuumina, vaikka helteet katosivat

Tämän kesän helteet päättyivät kuin seinään sunnuntaina, mutta moni asunto hehkuu yhä lämpöä. Mistä ilmiössä on kyse?

Kivitaloissa on paljon lämpöä varaavaa massaa, ja siksi talot pysyvät pitkään lämpiminä kuuman sään jälkeen.

31.8. 10:33 | Päivitetty 31.8. 10:49

Jo 1900-luvun helsinkiläiset sen tiesivät.

Keskustan kuumiin kivitaloihin ei kannattanut jäädä kesäksi, vaan residenssi oli syytä siirtää viileämpiin kesähuviloihin maalle, kuten Vantaalle eli silloiseen Helsingin maalaiskuntaan.

Tiivis kivitalo on mukava normaalina Suomi-kesänä, jolloin lämpöä on alle 20 astetta. Mutta kesien kuumentuessa ja pidentyessä öistä voi tulla tukalia, ellei talossa ole kunnon ilmastointia.

Tämän kesän helteet päättyivät kuin seinään sunnuntaina, mutta moni asunto hehkuu yhä lämpöä.

Lue lisää: Tämä kuva kiteyttää, miten kesä vaihtui hetkessä syksyksi Helsingissä

Mistä kivitalojen lämpöilmiö johtuu? Kysymykseen vastaa Motivan asuinrakennusten energiankäytön asiantuntija Teemu Kettunen.

”Kivitaloissa on paljon lämpöä varaavaa massaa, jonka vuoksi talot pysyvät pitkään lämpiminä. Se toimii kuten saunan kiuas. Kivet luovuttavat lämpöä vielä pitkään sen jälkeen, kun kiuas on käännetty pois päältä.”

Kettusen mukaan ulkolämpötila saa olla selkeästi viileämpi, että lämpö alkaa kaikota rakenteista. Massan lisäksi lämmön säilymiseen talossa vaikuttaa myös rakennuksen energiatehokkuus ja miten hyvä eristys talossa on.

Lisäksi Kettusen mukaan joissakin asunnoissa lämpö säilyy pitkään käyttäjien tekemien virheiden vuoksi. Esimerkiksi asunnoissa, joissa on koneellinen ilmanvaihto, lämmöntalteenotto pitäisi laittaa pois päältä kesän ajaksi.

”Lämmöntalteenotto heikentää asunnon viilenemistä loppukesästä. Kun yöt viilenevät, se palauttaa poistoilmasta tulevaa lämpöä takaisin sisäilmaan.”

Kerrostaloissa lämpöä ylläpitävä asia saattaa olla myös se, että kaukolämmön kesäsulku ei ole päällä.

”Silloin kaukolämpövesi kiertää putkistossa ja se voi tuoda vähän lämpöä huoneistoihin, vaikka vesi ei pattereihin asti menekään.”

Lue lisää: Viivi Kontinen viilentää yksiötään nerokkaalla kikalla, jota moni ei osaa edes ajatella – ”Olen kehitellyt tätä tammikuusta asti”

Olisiko lämpöä varaavista kivitaloista jotain hyötyä asukkaille loppuvuodesta, kun energiakriisi uhkaa koko maata? Kettusen mukaan kesän kuumuus on talvella vain muisto.

”Ei sitä lämpöä saa pidettyä rakenteissa. Niihin ei kuitenkaan varastoidu hurjaa määrää kilowattitunteja.”

Tulevaisuudessa asuntojen lämpökuorma ei tule ainakaan vähenemään. Kuumuudesta ei kuitenkaan ole rakennuksille samanlaista haittaa, kuin kuumuuden ja kosteuden yhdistelmästä.

Jos samalla myös tuulisuus lisääntyy, piiskaa sade rakennusten ulkopintoja eri tavalla kuin ennen.

”Tämä kasvattaa rakennusten kosteusrasitusta. Jos rakenteet kostuvat eivätkä pääse kuivumaan, tulee ongelmia.”

Lue lisää: Suomalaiset kodit on rakennettu niin, ettei hellejaksoja ole otettu huomioon – näin rakentamisen pitäisi muuttua, tai olemme pian pulassa

Lue lisää: Moni havahtuu näillä hetkillä asunnon viilenemiseen – näillä keinoilla voit itse vaikuttaa asuntosi lämpötilaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat