Kalliossa kaikunut salaperäinen jylinä kantautui voima­laitoksesta – Tuotanto­päällikkö selittää, mitä oikein tapahtui

Kalliossa ihmetystä herättänyt voimakas jylinä oli lähtöisin Helenin voimalaitokselta. Ilmojen viiletessä se kuullaan vielä uudestaan.

Hanasaaren voimalaitosta kuvattuna iltahämärässä.

30.8. 16:18

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Helsingin Kalliossa kuultiin voimakasta jylinää. Helsingin Sanomat uutisoi aiheesta maanantaina.

Monet HS:n artikkelin lukeneet lukijat arvelivat, että ääni olisi lähtöisin voimalaitoksen painekattilan varoventtiilistä. Sörnäisissä sijaitsee energiayritys Helenin Hanasaaren voimalaitos.

Lue lisää: Selittämätön jylinä herätti ihmisiä aamu­yöllä Kalliossa

Helenin tuotantopäällikkö Tuomo Korpinen vahvistaa, että veikkaukset osuivat käytännössä oikein. Kyseessä ei ollut käyttöhäiriö, vaan normaali vuosihuollon jälkeinen käynnistys. Se aiheutti höyryn muodostumista ja poikkeavaa ääntä aamuyöllä maanantaina.

”Meillä on tällainen paineastia ja siinä lämmitetään vettä kattilassa, jolloin se paineistuu samalla. Tietyt ulospuhallukset joudutaan pitämään auki, että paine nousee hallitusti. Käytännössä oli siis siinä kohtaa kyse ihan normaalista kylmästä lämpimäksi -prosessista.”

Erikoisen äänen voit kuunnella alla olevalta videolta.

Hanasaaren voimalaitos tuottaa lämpöä ja sähköä. Laitos oli nyt kiinni vuosihuollon takia, mikä kesti kuusi viikkoa.

”Meillä on kaksi yksikköä, joista toinen lähti nyt käyntiin ja piti tuon äänen. Seuraava yksikkö lähtee käyntiin vähän myöhemmin, kun kelit vielä viilenee – eli sitä on luvassa vielä toinen mokoma.”

Joskus saattaa normaalin vuosittaisen käyttöönoton ulkopuolella syntyä erilaisia häiriötilanteita, jolloin joudutaan puhaltamaan höyryä, jotta saadaan paineet laskemaan. Ääni saattaa siis poikkeuksellisesti kuulua myös talven aikana.

Asutus on viime aikoina tihentynyt voimalaitoksen ympärillä. Moni lähialueen asukas kokee äänen voimakkaaksi – varsinkin jos nukkuu ikkunat auki. Ääni voi myös kantautua pidempiäkin matkoja.

”Jos on suotuisat olosuhteet, niin kyllä se kuuluu. Asuin itse aikaisemmin Alppilassa, ja se kuului toisinaan sinne saakka. Se poikkeaa normaalista meluympäristöstä, niin kyllä sen erottaa siitä joukosta”, kertoo Korpinen.

Hänen mukaan pyritään kuitenkin huomioimaan ympäristö, ja ääni on yleensä lyhytkestoinen.

Se, että käynnistys tehdään juuri yöaikaan, on Korpisen mukaan optimointikysymys.

”Kun käynnistys tehdään yöllä, ollaan aamulla valmiita vastaamaan siihen kysyntään, jota verkko vaatii.”

Voimalaitos on määrä sulkea ensi keväänä.

Lue lisää: Helsingin näkyvin hiilikasa katoaakin etuajassa: Hanasaaren voimalaitoksen sulkeminen aikaistuu kahdella vuodella

Lue lisää: Mitä hiilikasan paikalle tulee? Hanasaaren tilalle havitellaan nyt ”Helsingin uutta Berliiniä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat