Ruoholahtelaisen Riikka Kevon asuntoon ilmestyi lepakko, ja nyt se on majaillut siellä jo kaksi yötä

Ruoholahtelaiseen kerrostaloasuntoon majoittunut lepakko on aiheuttanut päänvaivaa jo kahden päivän ajan.

Lepakko löysi tiensä Riikka Kevon kerrostaloasuntoon.

30.8. 21:26

Ruoholahdessa asuva Riikka Kevo heräsi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä neljältä huomatakseen, että oli saanut kotiinsa erikoisen yövieraan. Hän on omistanut lintuja ja tietää, miltä siipien räpyttely kuulostaa.

Ensin Kevo ajatteli elikon olevan iso yökkönen. Sitten hän tajusi, että hänen makuuhuoneensa katossa kiersi ympyrää lepakko.

”Tietysti pelästyin. Ei mulla ollut koskaan aavistustakaan, että Suomessa voisi tapahtua tällaista”, Kevo ihmettelee.

Kohtaaminen lepakon kanssa käynnisti piinaavan tapahtumaketjun, joka on kestänyt jo kaksi päivää. Tänä aikana hän on keskustellut lepakkovieraastaan hätäkeskuksen ja terveyskeskuksen työntekijöiden kanssa sekä aloittanut asiasta ketjun keskustelusovellus Jodeliin. Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä MTV Uutiset.

Sitten aivan yhtäkkiä hän tunsi, kun jokin tipahti hänen peitolleen. Hän puisteli peittoaan, mikä sai lepakon pillastumaan. Lepakko lennähti päin, mutta ei osunut.

”Otin peiton ja juoksin kylppäriin piiloon”, Kevo kertoo.

Lepakot lentävät valoa kohti. Niinpä Kevo avasikin työhuoneensa parvekkeen oven ja laittoi sen viereen pikkulampun, jotta eläin tajuaisi lentää ulos. Jonkin aikaa hän uskoikin, että lepakko olisi löytänyt tiensä vapauteen.

Ovenkarmin päällä lepäävä lepakko näytti isolta, karvaiselta möllykältä.

Maanantaina Kevo teki etätöitä iltaan saakka. Hän oli jo sulkenut ovet ja ikkunat, sillä mistään ei kuulunut ropinaa. Hän meni levollisin mielin nukkumaan, kunnes kahden aikaan yöllä makuuhuoneessa alkoi taas tapahtua.

”Tiesin jo äänestä heti, mistä on kyse.”

Lepakko lenteli ympäri Kevon asuntoa. Sitä oli mahdoton ottaa kiinni, sillä se saattoi mennä lepuuttamaan itseään esimerkiksi ovenkarmin päälle niin korkealle, ettei siihen voinut ylettyä.

Yhdessä vaiheessa hän sai napattua lepakon pyyhkeen alle. Se pääsi kuitenkin luikahtamaan välistä niin nopeasti, ettei sitä voinut enää saada nätisti kiinni.

”Sehän on niin pieni, että jos sen ottaa huonosti kiinni, sen siivet ja luut voivat murtua. Pitää osata olla varovainen”, Kevo tietää.

Tänään lepakkoa ei ole näkynyt. Nyt Kevo elääkin jännityksessä, tuleeko se vielä jostakin vastaan.

”Alkaa tuntua vähän Draculan morsiamelta”, hän nauraa.

Keskustelusovellus Jodelissa joku tiesi kertoa, että lepakkoja voi hyvinkin kohdata myös Helsingissä. Keskustan yläkerroissa se voi olla jopa tavallista.

Lepakot saattavat levittää mukanaan sairauksia, esimerkiksi raivotautia ja erilaisia viruksia. Kevo soittikin asiasta terveyskeskukseen, mistä kerrottiin, että kaikki on hyvin, jos kropasta ei löydy hampaanjälkiä. Eläin voi kantaa mukanaan myös lepakkoluteita, mutta sen ei pitäisi levittää niitä, ellei ala pesimään asunnossa.

Vaikka lepakko säikäytti Kevon aluksi pahanpäiväisesti, toisena yönä hän rohkaistui ottamaan siitä kuvia ja videotakin. Otus alkoi näyttää oikeastaan jopa nätiltä.

Vaikka Kevo on pystynyt suhtautumaan asiaan huumorilla, hän ei toivo karvaisesta elikosta itselleen kämppäkaveria.

”Kun on kaksi yötä valvonut ja yrittänyt saada sitä kiinni, toivoisi, ettei enää kolmatta yötä tarvitsisi”, hän huokaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat