Neuvostoliitto lahjoitti Suomeen kojeen, jolle oli vaikea löytää käyttöä – Unionin­kadulla ei luotettu laitteeseen pätkääkään

Helsingin yliopiston Topelia-korttelin rakennuksen seinässä on laatta, jossa muistellaan ”kobolttikanuunaa”. Sen takaa piirtyy tarina Neuvostoliiton arveluttavasta lahjasta.

Topelia-korttelin rakennuksen seinässä oleva laatta kertoo Neuvostoliiton lahjoittaneen kobolttikanuunan Tasavallan Presidentti J.K. Paasikivelle.

1.9. 14:13 | Päivitetty 1.9. 15:14

Helsingin yliopiston Unioninkatu 38:ssa sijaitsevan niin sanotun Topelia-korttelin rakennuksen seinässä on laatta, jossa on pitkä ja juhlava lause:

”Tämän hoitolaitoksen rakennutti Suomen valtio Sosialistisen Neuvostotasavaltojen Liiton hallituksen Tasavallan Presidentti J.K. Paasikiven rahastolle lahjoittaman kobolttikanuunan käyttöä varten.”

HS selvitti, mikä on ihme kobolttikanuuna ja mistä lahjoituksessa oli kysymys.

Palataan ensin vuoteen 1955. Tasavallan Presidentti J.K. Paasikivi (1870-1956) täytti tuolloin 85 vuotta.

Neuvostonliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Nikita Hruštšov (1894-1971) onnitteli Paasikiveä lahjoittamalla hänelle radioaktiivista kobolttia sisältävän säteilykanuunan.

Kobolttikanuunaa käytettiin tuolloin syövän taltuttamisessa ulkoiseen sädehoitoon.

Hruštšovin lahjoitus sisälsi myös kobolttihelmiä sekä -neuloja sisäistä sädehoitoa varten.

Paasikivi luovutti saamansa lahjat Sädehoitoklinikalle. Sädehoitoklinikka sijaitsi tuolloin Unioninkatu 38:ssa. Lahjoituksen jälkeen alueelle rakennettiin lisärakennus, johon kobolttikanuuna sijoitettiin.

Sädehoitoklinikalla suhtauduttiin kuitenkin varauksellisesti neuvostotekniikalla tehtyyn kobolttikanuunaan.

”Kobolttikanuunaa ei ilmeisesti otettu käyttöön välittömästi. Nikita Hruštšov teki valtiovierailun Suomeen vuonna 1957 ja hän ilmoitti haluavansa nähdä lahjoittamansa kanuunan vierailun aikana. Kanuuna asennettiin tiettävästi paikoilleen viime hetkellä ennen vierailua”, sädehoidon historiallisiin vaiheisiin perehtynyt Husin syöpäkeskuksen ylifyysikko Mikko Tenhunen kertoo.

Sädehoitoklinikka muutti vuonna 1962 Meilahden sairaala-alueelle. Neuvostovalmisteinen kobolttikanuuna muutti myös Meilahteen, jossa laitetta käytettiin 1960-luvun loppupuolelle saakka. Sen jälkeen kobolttikanuuna ilmeisesti palautettiin Neuvostoliittoon.

Sveitsiläinen insinööri Christian Gerber asensi Meilahden sairaalassa vuonna 1962 kobolttikanuunaa. Laite ei ole sama kuin neuvostoliittolaisten lahjoittama.

1970-luvulla Neuvostoliitto toimitti jälleen Suomeen kobolttikanuunoita.

”Suomen ja Neuvostoliiton välisessä clearing-kaupassa Suomi vei tavaroita Neuvostoliittoon ja Neuvostoliitto toimitti vastineeksi Suomeen tavaroita. Neuvostoliitolla oli vaikeuksia löytää Suomeen tuotavia tavaroita, ja Suomeen toimitettiin erä kobolttikanuunoita. Ne olivat käytössä useassa sairaalassa ympäri Suomea muutaman vuoden.”

Myöhemmin kobolttikanuunoiden käytöstä luovuttiin. Nykyisin ulkoista sädehoitoa annetaan lineaarikiihdyttimellä.

Unioninkatu 38:ssa sijainneet Helsingin yliopistollisen keskussairaalan käytössä olleet rakennukset siirtyivät yliopistolle 1990-luvun puolivälissä. Ne korjattiin humanistisen tiedekunnan historia- ja kulttuuriaineiden käyttöön.

Kortteli nimettiin Topeliaksi Zacharias Topeliuksen (1818-1898) mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat