Betonia valutettiin hohkavassa helteessä – Siitä alkoi epä­onninen virheiden ketju, joka ahdistaa koko Maunulaa

Raide-Jokerin pysäkin betonointia irrotetaan 80 metrin matkalta Maunulassa. Asukkaille se tietää lisää melua, pölyä ja liikennehaittoja.

Maunulan Pakilantiellä on jo muutaman viikon ajan kuorittu raitiotiepysäkiltä halkeilevaa betonia. Epäonnistunut valu tehtiin viime kesänä.

2.9. 16:00 | Päivitetty 2.9. 16:16

Maunulalaiset ovat jo parin vuoden ajan totuttelemaan Raide-Jokerin rakennustöihin, jotka ovat tuoneet alueelle melua, pölyä ja liikennehaittoja.

Nyt haittaa on tulossa lisää, sillä Pakilantiellä sijaitseva pysäkki joudutaan purkamaan rakennusvirheen takia. Pysäkki rakennettiin vuosi sitten kesällä aivan Maunulan ytimeen.

Ongelmat johtuvat pysäkin kiskoalueen epäonnistuneesta betonoinnista.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Raide-jokeria urakoiva YIT havaitsi alkukesästä, että pysäkin kohdalla betoni oli alkanut halkeilla. Sen lisäksi se oli urautunut ja valettu liian korkeaksi kiskon yläpintaa nähden.

”Mietimme eri tapoja korjata sitä, mutta havaitsimme, ettei se onnistu riskittä. Olisi voinut käydä niin, että pysäkki olisi pitänyt lopulta purkaa liikenteen jo alettua – ja se vasta olisi ollut kallista”, kertoo YIT:n tuotantopäällikkö Tapio Väisänen.

Väisäsen mukaan ongelmat johtuvat siitä, että betonivalu tehtiin viime kesänä kuumimpaan aikaan, eikä ilman lämpötilaa osattu ottaa riittävästi huomioon.

”Betoni kuivui liian nopeasti. Pinta olisi pitänyt peittää muovilla, ja sitä olisi pitänyt kastella.”

Työmaa oli pahasti kesken vielä tämän viikon alussa.

Betonia joudutaan purkamaan pysäkin kohdalta 80 metrin matkalta, mutta ei purkutyökään ole edennyt suunnitellusti.

Betonin irrottamiseen on mennyt jo useampi viikko.

”Lähdimme aluksi tekemään työtä liian vähäisellä kalustolla. Nyt purkukalustoa on tuotu lisää, ja purkutyöt valmistuvat viimeistään viikolla 38, ellei mitään ihmeempää satu.”

Väisäsen mukaan uuden pysäkkialueen rakentaminen ei muuta koko Maunulan-työmaan aikataulua.

”Vaikka tähän tuli tällaisia äkkinäisiä työvaiheita, niin luovutamme raideosuuden tilaajalle suunnitelmien mukaan tänä syksynä.”

Väisäsen mukaan urakoitsija YIT:n ei auta kuin myöntää oma virheensä.

”Mehän tästä työmaasta olemme vastuussa. Ymmärrän hyvin, että asukkaille tämä on ollut piinaa, kun on ensin myllätty täällä pari vuotta ja sitten aletaan vielä purkamaan valmista.”

Raide-Jokerin linja otetaan käyttöön näillä näkymin vuonna 2024, jolloin raitiovaunulla voi matkustaa 25 kilometrin matkan Espoon Keilaniemestä ja Helsingin Itäkeskukseen.

Lue lisää: Kaksi kissaa laittoi ison raide­hankkeen somen sekaisin: ”Ilmeisesti kissa oli päässyt työ­pöydälle”

Lue lisää: Raide-Jokeria testataan mönkijällä, joka on kuin outo näky tulevaisuudesta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat