Napakka selko­suomi trendaa Twitterissä – taustalla on tutkijoiden huippu­oivallus

#MinäTutkin-aihetunniste trendaa jälleen Twitterissä. Esimerkiksi Hanna Rinne kertoo aloittelevansa juuri rekisteritutkimusta työttömien palvelupoluista.

Suomalaiset tutkijat ovat jälleen esillä Twitterissä.

5.9. 14:56 | Päivitetty 5.9. 15:17

Pikaviestipalvelu Twitterissä on maanantaina muisteltu vuosi sitten alkanutta #MinäTutkin-kampanjaa [käytännössä ilman ääkkösiä #minatutkin].

Kampanjassa on yksinkertaisuudessaan kyse siitä, että suomalaiset tutkijat kertovat napakasti suurelle yleisölle sen, mitä he tällä hetkellä tutkivat. Tutkimusaiheensa perään tutkijat lisäävät aihetunnisteen #minätutkin.

Tasan vuosi sitten minätutkin-hakusana oli kokonaiset neljä päivää Suomi-Twitterin suosituin – eli trendaavin – aihetunniste. Twiittejä tuli tuolloin yli tuhansia. Vuosipäivän kunniaksi kampanja on jälleen herännyt eloon.

Kampanjan aloittivat vuosi sitten Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) julkaisupäällikkö Sami Syrjämäki ja Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä. He olivat itsekin ihmeissään Twitter-osallistujien määrästä. Kampanja lähti nimittäin käyntiin kuin itsestään, ilman minkään organisaation järjestelyjä.

”Kampanja syntyi kuumentuneen tiederahoituskeskustelun keskellä spontaanisti kahdella twiitillä, joista ensimmäisessä esiteltiin idea ja toisessa liitettiin mukaan aihetunniste #minätutkin. Parin kannustustwiitin myötä tutkijat innostuivat kertomaan omasta tutkimuksestaan”, Syrjämäki kertoo.

Kampanjan alkusysäystä edelsi huomio siitä, että verkkokeskustelussa tutkimukseen suhtauduttiin turhan usein vihamielisesti ja väheksyen.

”Kun sitä Twitter-feediä selaa, huomaa, että meillä on todella monipuolista ja innostavaa tutkimusta.”

Syrjämäen mukaan minätutkin-kampanja todistaa, että kiinnostavaa tiedeviestintää on helppoa tehdä kevyesti ja oivaltavasti, kunhan taustalla on selkeä idea.

Kampanjan ydinajatus on, että suomalaisten on hyvä tietää, millaista tutkimusta Suomessa tehdään ja rahoitetaan. Tutkimuksella tavoitellaan yhteistä hyvää.

”Itse ajattelen, että tuhannet twiitit kertovat, että käsitys vain kammioissaan tai peräti norsunluutornissa elävistä tutkijoista on syytä vihdoin unohtaa.”

Vuosi sitten kampanjasta kirjoitettiin muun muassa Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa.

Alta voit lukea poimintoja maanantaisista minätutkin-twiiteistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat