Kriisit pysäyttivät Malmille kaavaillun kunnian­himoisen halli­hankkeen

Malmille on suunniteltu jääpallo- ja luisteluhallia iät ja ajat. Vielä vuosi sitten hanke vaikutti etenevän, mutta pandemia ja sota nujersivat aikataulun.

Havainnekuva Malmin uudesta luisteluareenasta.

11.9. 12:00

Suomessa ei ole edelleenkään ainuttakaan jääpallo- tai pikaluisteluhallia.

Helsingissä jääpallohallia on suunniteltu jo vuosia Malmille. Helsingin Luisteluareena oy:n ja Wasagroup oy:n hanke ei ole kuitenkaan edennyt. Helsingin Luisteluareenan takana ovat Helsingin jääpalloseurat HIFK ja Vesta.

Viime vuoden kesäkuussa hankkeen vetäjät tiedottivat, että Malmin hallin rakentamista kaavaillaan tämän vuoden alkupuolelle. Halli olisi tuolloin ollut valmis syksyllä vuonna 2023.

Rakennustyöt eivät ole kuitenkaan käynnistyneet.

Markus Larsson Luisteluareena Oy:stä kertoo hallihankkeen olevan tällä hetkellä hiljaisemmassa vaiheessa. Koronapandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat hänen mukaansa aiheuttaneet viivästyksiä hankkeeseen.

”Hallin tonttivaraus päättyi kesäkuun lopussa. Olemme hakeneet jatkoa varaukselle. Helsingin kaupunki ottaa tietojemme mukaan kantaa tonttivarauksen jatkamiseen lähiaikoina. Hanke aktivoituu, kun päätökset tonttivarauksen jatkamisesta on tehty.”

Malmille on suunniteltu täysimittaista jääpallokenttää katsomoineen. Hallin yhteyteen olisi tarkoitus tehdä liiketilaa, johon haetaan vuokralaisia.

Wasagroup toimisi Malmin jääareenan hankekehittäjänä, suunnittelijana ja rakennuttajana. Hallin omistajaksi tulisi Wasagroupin rahoituskumppani Tuohex Kiinteistörahasto I.

Helsingin Luisteluareena toimisi hallin operaattorina ja jääkerroksen päävuokralaisena.

Malmin hankkeen kustannusarvioksi ilmoitettiin 37 miljoonaa euroa vuonna 2021. Nyt kustannusarvio on arvioitava uudelleen.

”Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet alkuperäisen kustannusarvion tekemisen jälkeen”, Larsson sanoo.

Kun Malmin jääpallohallihanke etenee hitaasti, niin voisiko jääpalloväen toiveeseen saada katettu areena olla ratkaisu se, että Oulunkylän tekojäärata katettaisiin?

Helsingin liikuntapaikkapäällikkö Petteri Huurre tyrmää kuitenkin ehdotuksen.

”Noin 15 vuotta sitten pohdittiin jollakin tavalla, että voisiko Oulunkylän tekojääradan kattaa. Hanke ei kuitenkaan edennyt. Kustannukset olisivat nousseet korkeaksi, koska Oulunkylän tekojääradan jääalue on suurempi kuin jääpallokenttä. Alue on yksi Pohjois-Euroopan suurimpia jääalueita”, Huurre toteaa.

Oulunkylän tekojäärata valmistui vuonna 1977.

Samoihin aikoihin Helsinki tutki myös mahdollisuutta rakentaa kokonaan uusi jääpallohalli. Hallin paikaksi kaavailtiin Myllypuroa. Tämäkään hanke ei edennyt.

”Hallin kustannusarvioksi arvioitiin noin 30 miljoonaa euroa, jos hallissa olisi ollut pelkästään pikaluisteluradat. Jos halliin olisi tullut jääpallokenttä, kustannusarvio olisi ollut noin 40 miljoonaa euroa.”

Helsingin kaupungista ei ole lähivuosinakaan apua jääpalloväen toiveeseen saada lajille halli.

Liikuntapaikkapäällikkö Huurre sanoo, ettei jääpallohalli ole kaupungin lähivuosien investointiohjelmassa.

Muualla Suomessakaan jääpallohallihankkeet eivät ole edenneet. Lappeenrannan jääpallohallihanke pysähtyi kesäkuussa, kun opetus- ja kulttuuriministeriö ei myöntänyt hankkeelle avustusta.

Lue lisää: Miljoonaluokan paketti ei kelvannutkaan valtiolle – jääpallossa koettiin valtava pettymys

Lue lisää: Lappeenrantaan nousee rakennus, josta Helsingissä on haaveiltu vuosikymmeniä: ”Se on hyppäys ihan uudelle tasolle”

Lue lisää: Malmin jääpallohallin rakentaminen on tarkoitus aloittaa keväällä 2022

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat