Raide-Jokerin varikko valmistui

Raide-Jokerin varikko valmistui Helsingin Roihupeltoon.

Raide-jokerin varikko valmistui Roihupeltoon.

9.9. 10:55

Raide-Jokerin varikko on valmistunut Helsingin Roihupeltoon ja koeajot on ajettu onnistuneesti. Seuraavaksi koeajoja jatketaan varsinaisella radalla aloittaen itäpäästä kohti Keilaniemeä.

Varikkotontille rakennettiin nelisen kilometriä raidetta, josta rakennuksen sisälle 1,7 kilometriä ja ulkopuolelle 2,3 kilometriä.

Varikkoalueen koeajot tehtiin uudella Artic XL -pikaratikalla.

Kyseessä on ensimmäinen pikaratikkaliikenteeseen pääkaupunkiseudulle valmistettu raitiovaunu.

”Kyseessä on kahteen suuntaan ajettava raitiovaunu, joka on hiukan pidempi kuin kantakaupungin raitiovaunut”, kertoo projektijohtaja Juha Saarikoski.

Ratikoissa on siis ohjaamo molemmissa päissä, ja ovet molemmilla puolilla vaunuja. 34 metriä pitkää, esteetöntä, ratikkaa on mahdollista pidentää noin kymmenellä metrillä.

Helsingin kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että pikaratikan matkanopeuden on tarkoitus olla keskimäärin noin 25 kilometriä tunnissa mukaan laskien pysäkeillä pysähtymiset. Helsingin kantakaupungin ratikat kulkevat keskimäärin 14–15 kilometrin tuntinopeudella.

Ensimmäinen pikaratikka on toimitettu varikolle ja seuraava saapuu syyskuun aikana

Raide-Jokeri hanke on valmistunut aikataulua nopeammin.

”Lopputulokseen on vielä matkaa, mutta projektin osalta kaikki vaikuttaa toistaiseksi oikein hyvältä”, Saarikoski sanoo.

Saarikosken mukaan aikataulua ollaan kiristetty, mutta myös pandemiarajoitusten aikana hanke eteni suunniteltua nopeammin, koska oli vähemmän liikennettä, mikä helpotti urakkaa.

Saarikoski ei vielä osannut kertoa tarkkaa loppusummaa hankkeelle, mutta tällä hetkellä ei ole tunnistettu uhkaa kustannusten nousuun.

Raide-Jokeri reitti tulee kulkemaan Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen. Liikennöinnin on määrä nykyisten suunnitelmien mukaan alkaa vuoden 2024 aikana

Lue lisää: 25 kilometrin työmaa

Oikaisu 9.9. kello 17.01: Jutussa kerrottiin aiemmin epäselvästi pikaratikan matkanopeudesta. Kohtaa selvennetty. Pikaratikan matkanopeuden on tarkoitus olla keskimäärin noin 25 kilometriä tunnissa. Helsingin kantakaupungin ratikat kulkevat keskimäärin 14–15 kilometrin tuntinopeudella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat