Kolibrilta näyttävä perhonen ilmestyi pihalle, jolloin hyönteisiin perehtynyt pari ryntäsi heti etsimään kameroita

Suomessa aiemmin hyvin harvinaisina pidettyjä isopäivänkiitäjiä on tänä vuonna poikkeuksellisen runsaasti Etelä-Suomessa. Viikinrannassa tallentui videolle, kuinka tämä paksuruumiinen perhonen ruokailee.

Etelä-Suomessa tällä hetkellä nähtävät isopäiväkiitäjät ovat Suomessa kesällä kehittyneitä yksilöitä. Niiden Suomeen alkukesästä saapuneet vanhemmat onnistuivat tekemään poikkeuksellisen runsaan sukupolven. Lukijan kuva.

13.9. 17:33

Helsingin Viikinrannassa asuva Olli Äkräs katsoi maanantaiaamuna pihalle, kun hän yhtäkkiä huomasi jotain erikoista. Kolibria muistuttava otus pörräsi kukan ympärillä.

”Huusin puolisolle, ja hän juoksi sitten pää kolmantena jalkana hakemaan kamerat”, Äkräs kertoo.

Hän päätteli heti, että kyseessä olisi isopäiväkiitäjä.

”Yllättävän kesy se oli ja pystyimme rauhassa kuvailemaan. Siellä se ruokaili ja lepäili siinä kukassa.”

Äkräs kuvailee itseään luonnonystäväksi ja tekee puolisonsa kanssa hyönteisaiheisia animaatioita. Tähän perhoslajiin kumpikaan ei kuitenkaan ollut aikaisemmin törmännyt ja kokemus oli sykähdyttävä.

”Toki olen kiitäjiä ja kiitäjän toukkia nähnyt. Melko varma havainto on myös syreenikiitäjästä. Mutta tämä isopäiväkiitäjä on käsittääkseni harvinaisempi vieras, eli sikäli se oli kyllä hieno nähdä.”

Suomen perhostutkijain seuran toiminnanjohtaja Jari Kaitila vahvistaa, että hidastetulla videolla tosiaan pörrää isopäivänkiitäjä. Sen bongaaminen ei kuitenkaan ole tällä hetkellä harvinaista. Niitä on nimittäin nyt tänä vuonna aivan poikkeuksellisen runsaasti Etelä-Suomessa.

Vielä 1900-luvun puolella isopäiväkiitäjä oli hyvin harvinainen näky Suomessa. Useana vuonna ei tehty ainuttakaan havaintoa lajista. Vuosituhannen vaihteen jälkeen niitä on välillä nähty runsaamminkin, mutta ei ihan tällaisia määriä kuin nyt.

”Tässä on tapahtunut ihan merkittävä muutos. Varmaan se johtuu siitä, että laji talvehtii pohjoisempana kuin aiemmin ilmaston lämpenemisen takia”, kertoo Kaitila.

Etelä-Suomessa asuvien perhosystävien kannattaa siis nyt olla valppaana. Jos omalla pihalla on kukkivia kukkia, isopäiväkiitäjä saattaa hyvinkin ilmaantua, kun vain hetken katselee.

”Aikuiset käyvät kukilla, ja kun ne kuihtuvat pihoilta, niillä ei ole enää syötävää. Siksi ne todennäköisesti lähtevät syyskuun aikana. Joko ne suuntaavat etelään tai sitten ne yrittävät talvehtia Suomessa.”

Suomeen jäävien yksilöiden selviytymismahdollisuudet ovat huonot.

”Sanoisin, että luokkaa yksi miljoonasta. Tiedossa on vain yksi ainut yksilö, joka on onnistunut talvehtimaan täällä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat