”Erinomainen ruoka” – Harri Holkeri täräytti laman alla kommentin, joka sai kuluista huolestuneet suomalaiset varpailleen

Pääministeri Harri Holkeri (kok) kehotti aikoinaan suomalaisia syömään silakkaa ja sai kansan vihan niskaansa.

Keskusta julkaisi ennen vuoden 1991 eduskuntavaaleja ilmoituksia, joissa pilkattiin pääministeri Harri Holkerin ehdotusta syödä silakkaa. Kuvakaappaus Ilta-Sanomissa julkaistusta ilmoituksesta.

1.10. 9:00

Stadin silakkamarkkinat alkavat sunnuntaina 2. lokakuuta Helsingin Kauppatorilla. Silakkamarkkinoita on vietetty Helsingissä vuodesta 1743 lähtien.

Ruoan hinta on noussut Suomessa tuntuvasti viime aikoina. Kallistuneen ruoan lisäksi suomalaisten taloutta kurittavat erityisesti hurjasti nousseet energian hinnat.

Ruoan kalliista hinnasta keskusteltiin Suomessa myös 32 vuotta sitten, vuonna 1990. Suomi oli tuolloin matkalla kohti ankaraa lamaa. Moni kansalainen oli pulassa, kun elintarvikkeiden hinnat olivat korkeita.

Silloinen pääministeri Harri Holkeri (kok) (1937–2011) otti kantaa ongelmaan pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa elokuussa vuonna 1990.

Holkerin mielestä suomalaisten kallis ruokakori johtui siitä, että he ostivat liian kalliita elintarvikkeita.

”Minkä vuoksi meillä ei käytetä halpoja elintarvikkeita? Minkä vuoksi meidän ruokatottumuksemme on mitoitettu sellaisiksi, että meillä puhutaan kalliista elintarvikkeista?” Holkeri kysyi haastattelutunnilla.

Esimerkkinä halvasta elintarvikkeesta Holkeri mainitsi silakan.

”Silakka on erinomainen ruoka. Oman henkilökohtaisen mielenkiintoni vuoksi kyllä katson, että esimerkiksi silakan käyttöä tulisi lisätä. Tuollaisten kalliiden, vaikka sisäfileen, käyttöä vähentää”, pääministeri opasti.

Harri Holkeri (kok) toimi Suomen pääministerinä vuosina 1987-1991

Kansa ei pääministerin ruokavinkeistä innostunut.

”Holkeri sai kovaa kritiikkiä ehdotuksestaan. Tuolloin ei ollut sosiaalista mediaa. Sen sijaan yleisönosastokirjoituksissa ja kahvipöytäkeskusteluissa ivattiin kehotusta syödä silakkaa. Holkeri sai kuulla kunniansa myös pääkirjoituksissa ja kolumneissa”, toteaa tietokirjailija Risto Uimonen.

Uimonen on tutkinut Suomen pääministerien suhdetta julkisuuteen.

Holkerin ehdotuksestaan saama kritiikki johtui Uimosen mukaan muun muassa siitä, että poliittinen tilanne oli kuuma syksyllä 1990. Eduskuntavaalit olivat lähestymässä puolen vuoden kuluttua, maaliskuussa 1991.

”Kansa pohti, että mitä oikeita tekoja Holkerin hallitus tekee sen hyväksi. Kehotus syödä silakkaa osui tuossa ilmapiirissä huonoon aikaan. Sitä pidettiin loukkaavana.”

Pääministeri Holkerin ehdotus syödä silakkaa ei ainoastaan tuottanut hänelle kritiikkiä, vaan johdatti osaltaan keskustan vaalivoittoon.

Keskusta päätti lähteä vaaleihin räväkällä mainoskampanjalla. Osana kampanjaa puolue julkaisi mainoksia, jossa pilkattiin pääministeri Holkerin kehotusta syödä silakkaa.

Keskusta julisti mainoksensa otsikossa, että ”perusturvaksi ihminen tarvitsee muutakin kuin ruokavinkkejä pääministeriltä”.

Mainoksen tekstissä keskusta muistutti, että mahdollisuus toimeentuloon ja asuntoon ovat Holkerin hallituksen lama-Suomessa vakavasti uhattuna. Asian ratkaisemiseen pääministeriltä tarvitaan muita ehdotuksia kuin kehotus syödä silakkaa, mainos viestitti.

”Mainoskampanja osoittautui jymyjutuksi ja edisti omalta osaltaan keskustan ’veret seisauttanutta vaalivoittoa’ ”, Uimonen sanoo viitaten kansanedustaja Seppo Kääriäisen tokaisuun vaalien jälkeen.

Keskusta voitti vuoden 1991 eduskuntavaalit ja nousi eduskunnan suurimmaksi puolueeksi 55 kansanedustajalla.

Holkerin ruokaehdotukselleen saama tyly vastaanotto ei ole sen jälkeen houkutellut poliitikkoja antamaan ruokaohjeita äänestäjille.

”En ole havainnut, että johtavat poliitikot olisivat antaneet samalla tavoin kansalle ruokaohjeita Holkerin ehdotuksen jälkeen”, Uimonen toteaa.

Lue lisää silakoista ja historiasta: Tuhannet ihmiset olivat jonottaneet läpi hyisen syysyön saadakseen silakkaa vuonna 1941, kun Silakka­markkinoiden myyjät ilmoittivat peruvansa markkinat – Sitten poliisi puuttui tilanteeseen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat