Meilahden kartanolle etsitään taas ostajaa, ja tällä kertaa ehdot toiminnalle ovat tarkentuneet: ”Se on herkkä alue”

Pelkälle kahvilayrittämiselle kiinteistö on liian iso, ja hotelliyrittämiselle kaupungin tarjoamat lisärakennusoikeudet ovat olleet liian pienet.

Meilahden kartanon vanha puinen päärakennus (vas.) ja tiilirakenteinen tanssisali (oik.).

18.9. 21:24

Helsingin kaupunki koettaa jälleen saada omistamansa entisen Meilahden kartanon kiinteistön kaupaksi. Kaupunki pyrkii saamaan kartanon rakennukset myyntiin lokakuun ensimmäisellä viikolla, kiinteistökehitys­päällikkö Ilkka Aaltonen Helsingin kaupunki­ympäristön toimialalta kertoo.

”Toinen kierros lähtee käyntiin nyt lokakuussa, kun ensimmäinen hakukierros ei tuonut tulosta”, Aaltonen kertoo.

Helsinki haki lokakuusta 2017 alkaen Meilahden kartanoalueelle ja sen kolmelle rakennukselle ostajaa ja palveluiden kehittäjää hakumenettelyn kautta. Kaupungin yritys löytää ostaja veti kuitenkin vesiperän helmikuussa 2018, ja talot seisovat yhä tyhjillään.

Lue lisää: Helsingin eliitti piti tässä kartanossa niin yliampuvia ja pröystäileviä juhlia, ettei nykyihminen voi sitä käsittää – Nyt 200-vuotias miljöö rapistuu hylättynä Meilahdessa

Hakijoilta edellytettiin viite- ja liiketoimintasuunnitelmaa sekä selvitystä hakijan edellytyksistä toteuttaa hanke. Heiltä odotettiin aiempaa kokemusta vastaavista hankkeista, selvitystä teknisestä osaamisesta sekä taloudellisista edellytyksistä suunnitelmansa toteuttamiseksi.

Nämä ehdot ovat jokseenkin muuttumattomat myös tulevassa haussa. Mukaan liitetään nyt uusi asemakaavan luonnos, jossa reunaehdot on aiempaa tarkemmin määritelty. Näin hakijoille muodostuu jo heti aluksi selkeämpi kuva esimerkiksi lisärakentamisen kerrosneliöiden määrästä ja sallituista korkeuksista.

Alueella sijaitsee kolme rakennusta. Kartanon vanha puurakenteinen päärakennus, tiilirakenteinen ja rapattu nk. tanssisali sekä Helsingin kaupunginmuseon entinen näyttelyrakennus. Jälkimmäisen saa purkaa ja tilalle rakentaa uutta.

Aaltosen mukaan kyselyitä kiinteistöstä on ollut pitkin matkaa. Hän mainitsee esimerkkeinä kahvilayrittäjän ja ajatuksen kylpylästä. Virallisesti kaupunki pääsee vertailemaan ehdotuksia vasta, kun avoin haku lokakuussa käynnistyy.

Pelkälle kahvilatoiminnalle kolmen rakennuksen kiinteistö on liian suuri. Toisaalta esimerkiksi aiemmalla hakukierroksella mukana ollut hotellihanke kaatui, kun kaupunki ei hyväksynyt rakennuttajan esittämää uudisrakennusta liian korkeana.

Tiukoille reunaehdoille on Aaltosen mielestä vahvat perusteet.

”Se on herkkä alue, jolla on merkittävät historialliset ja kulttuurilliset arvot. Jokin tapahtumien keskittymä tai juhlatila voisi siihen sopia.”

Meilahden huvila-alueen länsiosassa sijaitsevaa kartanon aluetta kehitetään aktiivisena kulttuuri- ja virkistys­toiminnan alueena. Kartanon alueen suojellut rakennukset, puutarhojen jäänteet ja luonnonympäristö muodostavat arvokkaan ympäristökokonaisuuden, lokakuussa hakuun avattavan hankkeen kuvauksessa sanotaan.

”Kartanonpuisto ja suosittu rantareitti säilyvät julkisessa käytössä. Suojelluille rakennuksille haetaan uutta käyttöä. Alueella sijaitsee myös tyhjillään oleva kaupungin taidemuseo, jonka tilalle on mahdollista esittää uutta rakentamista. Kartanon alueen suojellut rakennukset, puutarhojen jäänteet ja luonnonympäristö muodostavat arvokkaan ympäristö­kokonaisuuden”, edellisen avoimen haun esitteessä kerrottiin.

”Kartanonpuisto ja suosittu rantareitti säilyvät julkisessa käytössä.”

Viimeinen lause voitaneen lukea myös siten, etteivät kiinteistön rakennukset tulevaisuudessa välttämättä ole kaupunkilaisille avoimia tiloja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat